Image Alt

My Pet

Σκύλος: Γιατί γλείφει τα χείλη του όταν τον χαϊδεύω

Σκύλος: Γιατί γλείφει τα χείλη του όταν τον χαϊδεύω

Έχετε προσέξει ποτέ ότι την ώρα που αγκαλιάζετε το σκύλο σας και τον χαϊδεύετε εκείνος γλείφει τα χείλη του; Ο σκύλος σας προσπαθεί να σας πει κάτι. Όπως για παράδειγμα, ότι μπορεί να έχει έναν πόνο στο αφτί ή στο κεφάλι κι εσείς τον χαϊδέψατε κατά λάθος σε εκείνο το σημείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο σκύλος σας να γλείφει τα χείλη του για να σας δείξει ότι δεν αισθάνεται άνετα ακόμα κι αν τον αγκαλιάζετε.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι συμβαίνει όταν ο σκύλος σας γλείφει τα χείλη του ενώ τον χαϊδεύετε.

Τι θέλει να μας πει όταν γλείφει τα χείλη

Τα σκυλιά γλείφουν τα χείλη τους για διάφορους λόγους προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί σας. Εάν ο σκύλος σας γλείφει τα χείλη του όταν τον χαϊδεύετε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεται άγχος ή στρες ή ότι δεν απολαμβάνει την κατάλληλη προσοχή σας. Όταν τα σκυλιά γλείφουν τα χείλη τους, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι πεινούν, διψούν ή έχουν ναυτία.

Στρεσαρισμένος ή ανήσυχος

Ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας είναι αγχωμένος ή ανήσυχος είναι όταν γλείφει τα χείλη του. Αυτή η κίνηση ακολουθείται συνήθως από τα εξής σημάδια:

 • Εμφανές τρέμουλο
 • Τεντωμένο σώμα
 • Σκυφτός
 • Αποφεύγει την οπτική επαφή

Ίσως προσπαθεί να σας ηρεμήσει

Ένας λόγος που τα σκυλιά γλείφουν τα χείλη τους είναι όταν σας βλέπουν ανήσυχους. Για παράδειγμα, εάν επιπλήξετε το σκυλί σας επειδή μάσησε τις νέες σας μπότες, ίσως παρατηρήσετε ότι αρχίζει να γλείφει τα χείλη του και να κοιτάζει μακριά. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση και είναι ο τρόπος του σκύλου σας για να σας ηρεμήσει καθώς έχει καταλάβει την απογοήτευσή σας. Επίσης, θα δείξει την ίδια συμπεριφορά προς τα άλλα ζώα που δείχνουν άγχος ή επίθεση.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Εάν ο σκύλος γλείφει συνεχώς τα χείλη του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι έχει ΙΨΔ (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή). Αυτή η διαταραχή είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς το κατοικίδιό σας, μπορεί να σταματήσει να γλείφει τα χείλη του όταν τον επιπλήττετε, αλλά όταν δεν θα είστε κοντά του, θα συνεχίσει να το κάνει.

Πόνο

Μερικές φορές τα σκυλιά γλείφουν τα χείλη τους για να δείξουν ότι πονάνε. Εάν πράγματι συμβαίνει αυτό, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε πως τον χαϊδεύετε γιατί τα σκυλιά όταν πονούν γίνονται επιθετικά. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν το γλείψιμο των χειλιών σχετίζεται με τον πόνο είναι να προσέξετε τα εξής σημάδια:

 • Κουτσαίνει
 • Έντονο ξύσιμο
 • Γκρίνια
 • Γάβγισμα
 • Λαχάνιασμα
 • Απώλεια όρεξης

Μπορεί να διψάει

Εάν τρέχει στον κήπο ή είναι μια ζεστή μέρα και ο σκύλος σας γλείφει τα χείλη του τότε μάλλον διψάει. Βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε δροσερό νερό.

Ναυτία

Εάν ο σκύλος έχει ναυτία, μπορεί να αρχίσει να βγάζει σάλια. Τότε θα αρχίσει να γλείφει τα χείλη του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος σας θα κάνει εμετό, ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της ναυτίας:

 • Συνεχές γλείψιμο
 • Σάλια
 • Υπερβολική κατάποση
 • Τρώει γρασίδι

Αισθάνεται πόνο στα δόντια

Άλλος ένας λόγος που ο σκύλος σας γλείφει τα χείλη του είναι γιατί μπορεί να έχει πρόβλημα στα δόντια του, όπως είναι η περιοδοντική νόσος (φλεγμονώδης κατάσταση των ούλων). Εάν δεν ακολουθήσει θεραπεία, μπορεί να μολυνθούν τα ούλα του προκαλώντας του πόνο ίσως και απώλεια δοντιών. Ο σκύλος σας θα γλείφει τα χείλη του για να απαλύνει τον πόνο ή για να διώξει τη δυσάρεστη γεύση που έχει στο στόμα του λόγω της μόλυνσης.

Για να σας δείξει την αγάπη του

Έτσι απλά! Χωρίς να συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους! Μόνο για να σας δείξει την αγάπη του! Τι πιο όμορφο!

Σκύλος: Γιατί γλείφει τα χείλη του όταν τον χαϊδεύω

Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις

 • Εάν δείχνει σημάδια άγχους ή φόβου, δώστε του χρόνο και χώρο να ηρεμήσει
 • Κρατήστε αποστάσεις για λίγο και μιλήστε του με πιο ήπιο τόνο
 • Αποσπάστε την προσοχή του σκύλου σας – Ζητήστε να σας φέρει μια μπάλα, ένα παιχνίδι
 • Ζητήστε συμβουλή από κτηνίατρο

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed