Image Alt

My Pet

Σκύλος: Γιατί με ακολουθεί παντού;

Σκύλος: Γιατί με ακολουθεί παντού;

Ησυχία δεν έχει ο σκύλος σας! Όπου κι αν πάτε, όπου κι αν σταθείτε, είναι πίσω σας, σαν σκιά! Πολλά σκυλάκια φαίνεται να αγαπούν (ή ακόμα και να χρειάζονται) να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους. Αν και αυτό γενικά είναι απλώς ένα σημάδι αγάπης που έχουν για εσάς, μπορεί επίσης να είναι και μία ένδειξη υποκείμενου άγχους ή έλλειψης εμπιστοσύνης.

Ποιοι είναι οι λόγοι που ο καλύτερός σας φίλος βρίσκεται διαρκώς πίσω σας;

Ανάγκη για συντροφιά

Από γενιές σε γενιές, οι άνθρωποι εξημέρωσαν τα σκυλιά με σκοπό να είναι δίπλα τους. Το γεγονός πως τώρα τα αναγκάζουμε να μείνουν αρκετές ώρες μόνα τους, οφείλεται στην μεγάλη αλλαγή της καθημερινότητας.

Τα σκυλάκια είναι κοινωνικά πλάσματα, αγαπάνε να βρίσκονται κοντά μας, όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό οφείλεται και στο πως έχει μεγαλώσει το κατοικίδιο μας, από τα πρώτα στάδια της ζωής του.

Βαρεμάρα

Πολλά σκυλάκια δεν ασκούνται αρκετά, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Αυτό τα κάνει να ακολουθούν παντού τους ανθρώπους, αναζητώντας κάτι, οτιδήποτε, που θα τους προσφέρει χαρά και θα τα βγάλει από το σύννεφο της βαρεμάρας τους. Αν δώσετε στον σκύλο σας ένα παιχνίδι για μάσημα, θα σταματήσει; Αν ναι, τότε μάλλον σας ακολουθούσε επειδή βαριόταν!

Θέλει να κάνει την «ανάγκη» του

Ένας σκύλος γίνεται ιδιαίτερα προσκολλημένος στον κηδεμόνα του, όταν αισθάνεται ότι θέλει να κάνει την «ανάγκη» του. Δοκιμάστε να βγάλετε τον σκύλο σας έξω και δείτε αν αυτό χρειαζόταν. Συνήθως μας ακολουθεί, γιατί με αυτό τον τρόπο «θέλει να μας το πει»!

Άγχος αποχωρισμού

Πολλά σκυλάκια βασίζονται στην παρουσία μας μέσα στον χώρο, επειδή δεν αντέχουν τη μοναξιά. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του άγχους του αποχωρισμού. Μάλιστα, κάποια μπορεί να φοβούνται και να νιώθουν ανασφάλεια, γεγονός που αποδεικνύεται όταν έχει καταιγίδες: εάν οι μικροί μας φίλοι τρέχουν να βρουν κάτι που να τα «καλύπτει», τότε φοβούνται.

Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για να διαπιστώσετε εάν η συμπεριφορά του σκιάζεται από φόβο για το άγνωστο και από την επιθυμία να είναι κοντά σας. Ένας ανήσυχος σκύλος μπορεί να έχει κατεβασμένα αυτάκια, ανοιχτά μάτια, λαχάνιασμα με μορφασμούς ή αυξημένη ένταση (ειδικά τη στιγμή που ετοιμάζεστε να φύγετε). Οι σκύλοι που είναι πραγματικά ανήσυχοι, μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να φάνε μια λιχουδιά ή να παίξουν με ένα παιχνίδι, τη στιγμή που φεύγεται από το δωμάτιο.

Γιατί απλά σας συμπαθεί

Από την άλλη πλευρά, ο σκύλος σας μπορεί να σας ακολουθεί διαρκώς, επειδή είστε “ο κύριος καλός”. Εάν αλληλεπιδράτε τακτικά με τον σκύλο σας με θετικό τρόπο, ο σκύλος σας πιθανώς σας ακολουθεί επειδή είστε καλός άνθρωπος και θέλει να είναι κοντά σας! Πάρτε το ως κομπλιμέντο και συνεχίστε έτσι.

Σκύλος: Γιατί με ακολουθεί παντού;

Χαρακτηριστικό της ράτσας

Μερικές ράτσες είναι απλώς προδιατεθειμένες να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους, συγκριτικά με άλλες! Οι φυλές βοσκής όπως τα Border Collies και τα Shelties, καθώς και οι φυλές φύλακες, όπως τα Great Pyrenees και German Shepherds είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους. Οι άνθρωποι εκτρέφουν αυτούς τους σκύλους για χιλιάδες χρόνια, με σκοπό να ακολουθούν κοπάδια προβάτων. Ελλείψει προβάτων ή άλλων ζώων, αυτοί οι σκύλοι ακολουθούν αναγκαστικά…. εσάς!

Είναι κακό να με ακολουθεί ο σκύλος μου;

Γενικά, το γεγονός ότι ο σκύλος σας, σας ακολουθεί δεν είναι και κάτι τόσο τρομερό.

Υπάρχουν δύο κύριες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα: εάν το βρίσκετε ενοχλητικό ή εάν ο σκύλος σας ακολουθεί επειδή αισθάνεται μόνος. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του σκύλου που αγαπά την παρουσία σας και του σκύλου που μισεί να είναι μόνος.

Δοκιμάστε να βάλετε το σκυλάκι σας πίσω από ένα πορτάκι ή να δέσετε το λουρί του σε μια πόρτα και μετά να φύγετε από το δωμάτιο, για λίγο. Αντίστοιχα, αν ο σκύλος σας συνήθως σας συνοδεύει στο μπάνιο, αφήστε τον έξω. Εάν διακρίνετε κάποιον εκνευρισμό από μέρος του, τότε είναι καιρός να δουλέψετε πάνω σε κάποια διαδικασία εκπαίδευσης – ανεξαρτησίας.

Δεν είναι κακό να παραδεχτείται πως ο σκύλος σας, σας κουράζει. Όλοι αγαπάμε τα κατοικίδιά μας, αλλά στους περισσότερους από εμάς αρέσει να έχουμε και λίγο προσωπικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μάθετε στον σκύλο σας να σας δίνει περισσότερο χώρο.

Πώς τον σταματήσετε να σας ακολουθεί παντού

Εάν δεν αντέχετε άλλο να γυρίζετε πίσω και να βλέπεται τον σκύλο στα πόδια σας, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να τον απομακρύνετε: Δώστε του κάτι να κάνει!

Ένας χρήσιμος τρόπος για να ενισχύσετε την ανεξαρτησία σε προσκολλημένους σκύλους, είναι να τους διδάξετε πώς να ξαπλώνουν ήρεμα σε ένα κρεβάτι, πετσέτα ή χαλάκι. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να αποδειχθούν επιτυχείς!

Σε αυτή την περίπτωση, πάρτε ένα νέο κρεβατάκι, ή χαλάκι και ζητήστε από τον σκύλο σας να ξαπλώσει σε αυτό. Κάθε φορά που το κάνει με επιτυχία, επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά. Αφού κατακτήσει αυτή την εντολή, παίξτε και με άλλες μεθόδους: στήστε λιχουδιές κοντά στο κρεβατάκι, ή βάλτε ένα μέλος της οικογένειας να σταθεί λίγα μέτρα από το χαλάκι του. Τελικά, θα μάθει να ξαπλώνει και να παραμένει στο κρεβατάκι του. 

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed