Image Alt

My Pet

Σκύλος: Πως να μην φοβάται τους άγνωστους

Σκύλος: Πως να μην φοβάται τους αγνώστους

Μερικά σκυλιά φοβούνται υπερβολικά τους αγνώστους. Σκύβουν, τρέμουν και γενικότερα προσπαθούν να κρυφτούν από οποιοδήποτε νέο πρόσωπο συναντούν. Αν και δεν είναι πρωτόγνωρο για τα σκυλιά να φοβούνται τους αγνώστους, η ιδανική αντίδραση θα ήταν μια πιο φιλική στάση.

Οι λόγοι που ο σκύλος φοβάται

  • Ένα σοβαρό ενδεχόμενο είναι αυτό να συμβαίνει λόγω γενετικής προδιάθεσης του σκύλου. Συνήθως αυτό δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες (παιδία, άνδρες) αλλά αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. 
  • Η έλλειψη κοινωνικοποίησης, ειδικά σε νεαρή ηλικία, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που φοβούνται οι σκύλοι.
  • Ένα ο σκύλος σας έχει ιστορικό κακοποίησης τότε είναι λογικό να είναι επιφυλακτικός με τους ανθρώπους πολλές φορές.

Πώς να το περιορίσετε

Ο φόβος των σκύλων πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ προσεκτικά. Εξάλλου κάθε σκύλος τον εκδηλώνει διαφορετικά. Άλλος μπορεί να απομονώνεται και να τρέμει ενώ ένας άλλος μπορεί να γίνει επιθετικός. Η σωστή εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται αρκετό χρόνο.

Προσπαθήστε να είστε χαλαροί όταν συναντάτε νέους ανθρώπους. Μην πιέζετε τον σκύλο να έρθει κοντά σε άλλους όταν φαίνεται πως δεν νιώθει άνετα. Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Προετοιμάστε τους «άγνωστους»

Όταν γνωρίζετε ότι κάποιος άγνωστος θα έρθει σε επαφή με τον σκύλο σας, προετοιμάστε τον. Πείτε του να αγνοήσει τον σκύλο όταν τον δει και φυσικά να μην αρχίσει τα χάδια και τα παιχνίδια αμέσως. Καλό θα ήταν να έχετε εύκαιρες και κάποιες λιχουδιές για να του δώσετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Ο σκύλος θα συνδέσει τον άγνωστο με ένα είδος επιβράβευσης και θα τον κάνει να νιώσει πιο οικεία την επόμενη φορά. 

Κάποιες φορές παρατηρείται αρκετοί σκύλοι να έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά μόνο απέναντι στο ένα φύλο, συνήθως τους άνδρες. Σε τέτοιο ενδεχόμενο ενημερώστε ανάλογα τον εκάστοτε επισκέπτη. Αν χρειαστεί απομονώστε το κατοικίδιο σας σε χώρο ασφαλές, εφόσον δεν είστε σίγουροι για την συμπεριφορά που θα επιδείξει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέσετε σε κίνδυνο τον οποιονδήποτε έρθει σε επαφή μαζί του, διακινδυνεύοντας ένα πιθανό δάγκωμα.

Μην πιέζετε ποτέ τον σκύλο σας να δεχτεί έναν άγνωστο, ειδικά αν είναι παιδί. Τα σκυλιά, αρκετά συχνά, μπορεί να δαγκώσουν από φόβο για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Εξασφαλίστε τις κατάλληλες συνθήκες

Δώστε χώρο στον σκύλο σας. Αν χρειαστεί απομονώστε τον σε συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού, όπου θα νιώθει ήρεμα. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να τον επισκεφτεί. Κάποιες φορές ο ψεκασμός με φερομόνες ηρεμιστικού είναι αποτελεσματικός. Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά η απομάκρυνση του σκύλου κάποιες φορές είναι ευεργετική και χρήσιμη τόσο για τον επισκέπτη σας, όσο και για τον ίδιο τον σκύλο.

Σκύλος: Πως να μην φοβάται τους άγνωστους

Ζητήστε συμβουλή κτηνίατρου

Εάν η κατάσταση είναι δύσκολη θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ή τον κτηνίατρο σας. Αυτός θα σας ενημερώσει για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε και αν χρειαστεί να ακολουθηθεί και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Εκπαίδευση υπακοής

Επειδή ο φόβος του σκύλου μπορεί να μετατραπεί σε επιθετικότητα, η εκπαίδευση υπακοής τους σκύλου σας είναι πάρα πολύ σημαντική. Επειδή το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί μελλοντικά είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία. Όσο πιο γρήγορα επέμβει ένας εκπαιδευτής, τόσο το καλύτερο.

Οι πρακτικές που θα ακολουθήσει ο καθένας, διαφέρουν ανάλογα την περίπτωση και τον σκύλο. Σε άλλες μπορεί να επιλεγεί ένα πρόγραμμα σταδιακής απομάκρυνσης του προβλήματος ενώ σε άλλες η χρήση προστατευτικού για την αποφυγή δαγκωμάτων. Προσοχή με τα φίμωτρα, τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πότε ως τιμωρία. Μάλιστα κάποια, λόγω υλικού κατασκευής, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed