Image Alt

My Pet

Σκύλος: Τρεις λόγοι που φοβάται το σκοτάδι

Σκύλος: Τρεις λόγοι που φοβάται το σκοτάδι

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας φοβάται το σκοτάδι όταν κλείνετε τα φώτα; Μήπως έρχεται δίπλα σας και θέλει να κοιμηθεί μαζί σας; Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι σκύλοι φοβούνται το σκοτάδι και εκδηλώνουν σημάδια άγχους κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το MyPet.gr σας παρουσιάζει τρεις λόγους που ένας σκύλος μπορεί να φοβάται το σκοτάδι.

1. Φοβάται ότι θα μείνει μόνος

Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο το κατοικίδιο σας, φαίνεται να φοβάται το σκοτάδι. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι φοβάται όταν μένει μόνος του. Πρώτα από όλα, θα αρχίσει να ψάχνει τον κάδο σκουπιδιών, εφόσον έχει πρόσβαση σε αυτόν και στη συνέχεια, θα μασήσει διάφορα αντικείμενα, όπως έπιπλα, τα πόδια του καναπέ ή τα παπούτσια σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι άτακτος, αλλά αγχωμένος και εκφράζει τα συναισθήματά του με αυτό τον τρόπο.

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιο σας μπορεί να βιώνει άγχος αποχωρισμού είναι εάν επιστρέφοντας στο σπίτι, το δείτε να κρύβετε κάτω από το κρεβάτι ή σε μία γωνία του σπιτιού. Αυτά μπορεί να συμβούν ακόμα κι αν είστε στο σπίτι αλλά σε διαφορετικό χώρο από το κατοικίδιό σας.

Τώρα, πώς συνδυάζετε το άγχος αποχωρισμού με το σκοτάδι; Είναι απλό! Ο φόβος για το σκοτάδι μπορεί να προκληθεί επειδή την ώρα που κλείνουν τα φώτα, ο σκύλος, θεωρεί ότι θα μείνει μόνος, ενδεχομένως και για μεγάλο διάστημα. Αυτό το άγχος του προκαλεί φόβο.

Πως θα το αντιμετωπίσετε:
  • Αφήστε ένα φως αναμμένο στο μέρος που βρίσκεται ο σκύλος σας
  • Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή σκύλων για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Για να εξαφανιστεί εντελώς ο φόβος, χρειάζεται εκπαίδευση από ειδικό.

2. Κακή όραση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σκυλιά βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι από ότι οι άνθρωποι. Και γι΄ αυτό ίσως είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι μπορεί να αγχωθεί τη νύχτα. Το σκοτάδι όμως μπορεί να επιδεινώσει την όραση στους σκύλους που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με τα μάτια τους. Το σκοτάδι, ή έστω ο χαμηλός φωτισμός μπορεί να δυσκολέψουν την όρασή τους με αποτέλεσμα να μην βλέπουν όλα τα αντικείμενα, να προσκρούουν σε αυτά και να τραυματίζονται.

Πως θα το αντιμετωπίσετε:
  • Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τα μάτια του σκύλου σας
  • Μπορείτε να έχετε έναν χώρο, με φως ανοιχτό,  στον οποίο θα έχει πάντα πρόσβαση ο σκύλος για να περνάει το χρόνο του εκεί και να νιώθει καλύτερα

Σκύλος: Τρεις λόγοι που φοβάται το σκοτάδι

3. Τραύμα από το παρελθόν

Εάν έχετε υιοθετήσει έναν σκύλο και φοβάται το σκοτάδι, τότε η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο παρελθόν του. Μπορεί να τον πήραν από την οικογένεια του σε νεαρή ηλικία ή να έζησε ένα τραυματικό γεγονός, όπως για παράδειγμα να ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ένα σκοτεινό χώρο.

Εάν ο σκύλος σας φοβάται το σκοτάδι, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε. Εκτός από το να κρατήσετε αναμμένο ένα φως μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο μαζί του τη νύχτα. Έτσι θα τον εφησυχάσετε και θα αισθάνεται λιγότερο φόβο. Εάν είστε κι εσείς ήρεμοι στο σκοτάδι, το πιθανότερο είναι και ο σκύλος σας να αρχίσει να αισθάνεται το ίδιο.

Δείτε επίσης; 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed