
Συμπεριφορές που πληγώνουν τον σκύλο
Ο σκύλος σας μπορεί να μην έχει «φωνή» αλλά έχει ψυχή, η οποία εύκολα πληγώνεται. και εδώ είναι όλες εκείνες οι συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να κάνουν το αγαπημένο σας τετράποδο να νιώσει πολύ άσχημα.
Τιμωρία
Η τιμωρία από μόνη της δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους και είναι αναμφίβολα μια από τις συμπεριφορές που μπορεί να τον πληγώσουν. Είναι όντως σημαντικό για τον σκύλο να αντιλαμβάνεται το λάθος του αλλά ταυτόχρονα πρέπει να επιβραβεύεται κιόλας όταν κάνει το σωστό.
Ασταθής συμπεριφορά
Όπως και στα παιδιά έτσι και στους σκύλους η ασταθής συμπεριφορά δημιουργεί σύγχυση. Είναι καλό να μάθουμε από νωρίς σε έναν σκύλο τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Στην αρχή όλα μας φαίνονται χαριτωμένα αλλά όταν το κουτάβι γίνει 30 και 40 κιλά αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα. Η συμπεριφορά μας απέναντι του θα πρέπει να είναι σταθερή ανεξαρτήτως του πως ήταν η μέρα. Η προσαρμογή τους είναι εύκολη αρκεί να λαμβάνουν τα σωστά μηνύματα από εμάς.
Χρόνος
Όλοι θέλουμε να περνάμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, κάτι που ισχύει και για τους σκύλους. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο χρόνο μπορούμε να διαθέσουμε για έναν σκύλο, πριν προβούμε στην απόκτηση του. Η βόλτα για παράδειγμα είναι ζωτικής σημασίας για ένα σκύλο. Εκεί ενεργοποιούνται βασικά ένστικτα του όπως η όσφρηση, μέσω της οποία παίρνουν πολλές πληροφορίες. Το ίδιο ισχύει και για το παιχνίδι. Εκτός από μέσο εκτόνωσης αποτελεί και ένα τρόπο να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ιδιοκτήτη.
Υπομονή
Συνήθως επιδιώκουμε μεγάλες αλλαγές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό όμως είναι κάτι πολύ δύσκολο. Ο σκύλος μας χρειάζεται χρόνο για να καταλάβει τι είναι αυτό που του ζητάμε. Με υπομονή και σταθερή συμπεριφορά μπορούμε να του μάθουμε τα περισσότερε από αυτά που θέλουμε. Η επανάληψη και όχι οι φωνές είναι η λύση στην προκειμένη περίπτωση.
Αργοπορημένη κοινωνικοποίηση – εκπαίδευση
Ένα γεγονός που μοιάζει ασήμαντο σε εμάς μπορεί να είναι καθοριστικό για την ζωή του σκύλου. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια, ότι ο σκύλος μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Όσο καθυστερούμε, τόσο μπορεί να μεγαλώνει αυτό. Όταν απέναντι μας έχουμε έναν διστακτικό ή αγχωμένο σκύλο, τότε άμεσα πρέπει να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο σκύλος θα πρέπει από μικρός να έρθει σε επαφή με κοινωνικά ερεθίσματα αλλά και να λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση. Μόνο έτσι θα έχει τα εχέγγυα για μια ήρεμη και ευχάριστη διαβίωση!
Δείτε ακόμα: Γιατί τα πουλιά είναι καλύτερα κατοικίδια από σκύλους και γάτες
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.