Image Alt

My Pet

σκύλος εκφοβίζει σκύλο

Τι να κάνετε όταν σκύλος σας εκφοβίζει άλλους σκύλους

Ίσως κάποιες φορές έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας είτε στη βόλτα, είτε στο σπίτι, δεν παίζει καλά με άλλα σκυλιά και αυτή βέβαια η συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει άγχος, αλλά ακόμα και κάποιο ατύχημα αν καταλήξει σε επίθεση. Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας εκφοβίζει άλλον σκύλο και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Τι διαφορά έχει ένας επιθετικός σκύλος από έναν που εκφοβίζει;

σκύλος εκφοβίζει σκύλο

Πριν βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι ο σκύλος σας εκφοβίζει πραγματικά άλλους σκύλους, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ ενός νταή και ενός σκύλου αρχηγού της αγέλης (σκύλος Άλφα). Είναι φυσικό ένας σκύλος να εμφανίζεται σε μια ομάδα σκύλων ως αρχηγός της αγέλης. Τα σκυλιά Άλφα είναι σίγουροι για τη θέση τους και δεν αισθάνονται την ανάγκη να σπρώξουν άλλους σκύλους ή να γίνουν αυταρχικοί ή απαιτητικοί, επειδή τα άλλα σκυλιά αποδέχονται φυσικά τη θέση τους στην αγέλη. Αν και ένας σκύλος Άλφα μπορεί να διορθώσει έναν άλλο σκύλο που βγαίνει από τη γραμμή και παραβιάζει τον κώδικα του σκύλου, είναι γενικά ήρεμος και υπομονετικός με άλλα σκυλιά.

Ένας σκύλος που εκφοβίζει διαφέρει επίσης από έναν επιθετικό σκύλο. Ένας σκύλος μπορεί να εκφοβίσει έναν συγκεκριμένο σκύλο που δεν του αρέσει, αλλά μπορεί να τα πάει καλά με άλλα σκυλιά. Ένας σκύλος που εκφοβίζει μπορεί να επιλέξει έναν σκύλο που θεωρεί ότι είναι αδύναμος ή φοβισμένος ή μπορεί άθελά του να εκφοβίσει άλλα σκυλιά, συχνά λόγω υπερδιέγερσης ή επειδή δεν κοινωνικοποιήθηκε σωστά ως κουτάβι. Όταν ξεσπά καβγάς με έναν σκύλο νταή, είναι συνήθως επειδή ο άλλος σκύλος έφτασε στα όρια του. Τα επιθετικά σκυλιά, από την άλλη πλευρά, τείνουν να είναι επιθετικά προς όλα τα σκυλιά και συνήθως είναι αυτά που επιτίθενται ή δημιουργούν καυγάδες.

Πώς να εντοπίσετε έναν σκύλο που εκφοβίζει άλλα σκυλιά

Αν θέλετε να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας έχει εκφοβιστική συμπεριφορά, είναι εξίσου σημαντικό να δίνετε προσοχή στη συμπεριφορά των σκύλων που αλληλεπιδρούν με τον δικό σας. Εάν τα άλλα σκυλιά φαίνεται να διασκεδάζουν, τότε ο σκύλος σας μάλλον δεν είναι νταής. Από την άλλη πλευρά, εάν κάποιο από τα σκυλιά φαίνεται στρεσαρισμένο, φοβισμένο ή αρχίσει να δείχνει σημάδια επιθετικότητας προς το σκυλάκι σας, τότε είναι πιθανό ο σκύλος σας να εκφοβίζει πραγματικά και είναι καιρός να παρέμβετε.

Σημάδια εκφοβιστικής συμπεριφοράς σε σκύλους:

  • Πιεστική και αυταρχική συμπεριφορά
  • Άλλα σκυλιά κυριεύονται από το στυλ παιχνιδιού του σκύλου σας
  • Κλοπή τροφής ή παιχνιδιών άλλων σκύλων
  • Απομάκρυνση άλλων σκυλιών τριγύρω
  • Ξέφρενο παιχνίδι
  • Αγνόηση σημάτων ή προειδοποιήσεων από άλλα σκυλιά ότι είναι ώρα να σταματήσει
  • Ακινητοποίηση άλλων σκυλιών στο έδαφος

σκύλος εκφοβίζει σκύλο

Πώς να περιορίσετε τη συμπεριφορά εκφοβισμού του σκύλου σας

Εάν νομίζετε ότι ο σκύλος σας είναι νταής, είναι σημαντικό να παρέμβετε. Η συνέχιση του εκφοβισμού μπορεί να είναι επιζήμια και για τα δύο σκυλιά που εμπλέκονται. Το θύμα εκφοβισμού μπορεί να αναπτύξει φόβο και άγχος εάν εκτεθεί σε υπερβολικό εκφοβισμό. Και όσο περισσότερο ο σκύλος σας συνεχίζει να είναι νταής, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να κόψετε τη συνήθεια. Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τη συμπεριφορά εκφοβισμού στο κουτάβι σας:

  1. Δώστε στον σκύλο σας ένα διάλειμμα: Το να διακόψετε τον σκύλο σας και να κάνει ένα διάλειμμα όταν παρατηρήσετε σημάδια εκφοβισμού είναι ένας καλός τρόπος να δώσετε και στα δύο σκυλιά την ευκαιρία να ηρεμήσουν πριν τα πράγματα κλιμακωθούν. Απλώς απομακρύνετε το σκυλί σας από τον χώρο παιχνιδιού μέχρι να χαλαρώσει. Χρησιμοποιήστε ένα λεκτικό σύνθημα και επαναλάβετε το κάθε φορά που βάζετε τον σκύλο σας σε διάλειμμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνει τελικά τη σύνδεση και θα καταλάβει γιατί τίθενται σε διάλειμμα.
  2. Να είστε επιλεκτικοί ως προς το με ποιον παίζει ο σκύλος σας: Μην πηγαίνετε το σκυλί σας κάπου που υπάρχουν πολλά σκυλιά γιατί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει προβλήματα. Κανονίστε μία συνάντηση με σκύλους που δεν ενοχλούνται από το στυλ παιχνιδιού του κατοικίδιου σας.
  3. Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή: Εάν χρειάζεστε βοήθεια, ένας εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διδάξετε τον έλεγχο των παρορμήσεων του σκύλου σας. Μπορεί επίσης να έχουν πρόσβαση σε έναν σκύλο Άλφα με καλή συμπεριφορά που μπορεί να γίνει το παράδειγμα της καλής συμπεριφοράς στον σκύλο σας και να του διδάξει τη διαφορά μεταξύ κατάλληλων και ακατάλληλων συμπεριφορών παιχνιδιού.

Ωστόσο, αν ο σκύλος σας έχει εκφοβιστική συμπεριφορά προς άλλα σκυλιά, είναι σημαντικό να θυμάστε να μην αγγίζετε ή να μπείτε ανάμεσα σε σκύλους που βρίσκονται στη μέση μιας διαφωνίας. Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής στον εκφοβισμό, είναι καλή ιδέα να φοράει ένα λουρί με λαβή που μπορείτε να το πιάσετε εάν είναι απαραίτητο για να το αφαιρέσετε χωρίς να υπάρχει κίνδυνος δαγκώματος.

Η εκφοβιστική συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι κακός. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να μάθει καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες. Μπορεί επίσης να χρειάζεται περισσότερη άσκηση ή πνευματική διέγερση, ώστε να μην έχει υπερβολική ενέργεια για να βγάζει σε άλλα σκυλιά. Η παρέμβαση σας, ο έλεγχος με ποιους σκύλους παίζει και η εκπαίδευση καλύτερης συμπεριφοράς μπορούν να βοηθήσουν τον σκύλο σας να γίνει καλύτερος συμπαίκτης.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed