Image Alt

My Pet

πλησιάζετε σκυλιά

Τι να μην κάνετε όταν πλησιάζετε έναν άγνωστο σκύλο

Πολλοί από αυτούς που αγαπούν τα σκυλιά έχουν την έντονη επιθυμία να χαϊδέψουν και να γίνουν φίλοι με κάθε σκύλο που βλέπουν. Εδώ όμως χρειάζεται μια προσοχή, γιατί ενώ πολλοί σκύλοι απολαμβάνουν να γνωρίζουν νέους ανθρώπους, άλλοι είναι νευρικοί ή επιφυλακτικοί στους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Αν και εσείς θέλετε να πλησιάζετε τα σκυλιά που βλέπετε, εδώ είναι έξι πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε και τι πρέπει να κάνετε αντί γι’ αυτά!

1. Μην πλησιάζετε χωρίς να ρωτήσετε

μην πλησιάζετε σκυλιά χωρίς να ρωτήσετε

Όσο και ενθουσιασμένοι να είστε που είδατε έναν σκύλο, θα πρέπει να ζητήσετε την άδεια του κηδεμόνα του σκύλου πριν τον πλησιάσετε. Δεν αρέσει σε όλους τους σκύλους να χαιρετούν ή να τους χαϊδεύουν ξένοι άνθρωποι.Η προσέγγιση χωρίς να ρωτήσετε μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους σκύλους αλλά και τους κηδεμόνες τους.

Οπότε, αφού ζητήσετε την άδεια να χαιρετήσετε έναν σκύλο, ρωτήστε τον κηδεμόνα του σκύλου πώς πρέπει να τον χαϊδέψετε. Ορισμένοι σκύλοι θέλουν να τους αγγίζουν σε ορισμένα σημεία, ενώ άλλοι σκύλοι χαίρονται να τους χαϊδεύουν οπουδήποτε. Παρόλο που οι άνθρωποι φυσικά θα απλώσουν το χέρι τους για να χαϊδέψουν έναν σκύλο στην κορυφή του κεφαλιού του, αυτή η θέση είναι μια θέση που πολλοί σκύλοι πραγματικά αντιπαθούν γιατί τη βρίσκουν απειλητική.

2. Μην προσβάλλεστε αν σας πουν ότι δεν μπορείτε να χαιρετήσετε έναν σκύλο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι μπορεί να μη θέλουν να πλησιάσετε και να χαιρετήσετε τα σκυλιά τους. Μπορεί να βρίσκονται σε εκπαίδευση, ο σκύλος τους να αναρρώνει ή να γνωρίζουν ότι ο σκύλος τους δεν αισθάνεται άνετα ή είναι απρόβλεπτος σε ξένους. Ακόμη και αν ένας σκύλος φαίνεται χαριτωμένος και φιλικός, εμπιστευτείτε τον κηδεμόνα του.

Η εμπειρία της γνωριμίας με έναν σκύλο, θα πρέπει να είναι θετική τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους.

Δείτε επίσης: 10 συμπεριφορές που έχουν τα σκυλιά και τι σημαίνουν

2. Μην απλώνετε το χέρι σας στον σκύλο

Υπάρχει ένας μύθος ότι αν χαιρετάτε για πρώτη φορά έναν σκύλο, πρέπει να κρατάτε το χέρι σας απλωμένο για να σας μυρίσει. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν βοηθάει καθόλου τα σκυλιά να νιώσουν καλύτερα. Τα σκυλιά βιώνουν μεγάλο μέρος του κόσμου μέσω της όσφρησης και μπορούν να σας μυρίσουν μια χαρά χωρίς να κρατάτε το χέρι σας απλωμένο. Αντ’ αυτού, κρατήστε τα χέρια σας χαλαρά στο πλάι, τη στιγμή που μιλάτε με τον κηδεμόνα του σκύλου.

Αφήστε τον σκύλο να κάνει την πρώτη κίνηση και να σας πλησιάσει πρώτα, γιατί δεν αρκεί να πάρουμε τη συγκατάθεση του κηδεμόνα του σκύλου, θέλουμε να έχουμε και τη συγκατάθεση του σκύλου πριν αλληλεπιδράσουμε. Το να επιτρέψετε σε έναν σκύλο να σας πλησιάσει πρώτα θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας. Εάν ο σκύλος επιλέξει να μην σας πλησιάσει, σεβαστείτε αυτή την επιλογή και μην τον πιέζετε.

3. Μην κοιτάτε το σκύλο στα μάτια

όταν πλησιάζετε σκυλιά μην τα κοιτάτε στα μάτια

Πολλοί σκύλοι θεωρούν απειλητική την άμεση οπτική επαφή, ιδίως την παρατεταμένη οπτική επαφή. Αν θέλετε να χαιρετήσετε έναν σκύλο, αποφύγετε να τον κοιτάτε στα μάτια. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αλληλεπίδρασή σας πιο χαλαρή και ευχάριστη για τον νέο σας σκύλο φίλο.

Καλό είναι όταν χαιρετάτε έναν σκύλο, να τον πλησιάζετε από το πλάι αντί να τον πλησιάζετε από μπροστά. Οι σκύλοι μπορεί να θεωρήσουν την άμεση προσέγγιση απειλητική, ενώ η πλευρική προσέγγιση χαλαρώνει τους σκύλους.

4. Μην αγκαλιάζετε τον σκύλο

όταν πλησιάζετε σκυλιά μην τα αγκαλιάζετε

Η αγκαλιά μπορεί να είναι απειλητική και τρομακτική για τους σκύλους. Δυστυχώς, πολλοί λάτρεις των σκύλων ενθουσιάζονται και προσπαθούν να αγκαλιάσουν τα σκυλιά μόλις τα συναντήσουν. Για τη δική σας ασφάλεια αλλά και για να νιώθει ο σκύλος καλά, μην αγκαλιάζετε τους σκύλους καθώς τους χαιρετάτε.

Καθώς χαιρετάτε και χαϊδεύετε τον σκύλο, δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματός του. Το να πηδάει, να κατεβάζει το κεφάλι του, να έχει καρφωμένα αυτιά, ή το σφιγμένο σώμα μπορεί να είναι σημάδια ότι ο σκύλος δεν νιώθει πολύ άνετα με την αλληλεπίδραση. Αν παρατηρήσετε ότι ένας σκύλος σφίγγεται ή απομακρύνεται, μην συνεχίσετε να τον χαϊδεύετε ή να τον πλησιάζετε.

5. Μην σκύβετε πάνω από τον σκύλο

Καθώς χαϊδεύετε έναν σκύλο, να είστε προσεκτικοί με τη στάση του σώματός σας και να αποφεύγετε να σκύβετε πάνω του. Πολλά σκυλιά νιώθουν απειλητικά όταν οι άνθρωποι σκύβουν από πάνω τους και μπορεί να υποχωρήσουν, να ταραχθούν ή να σταματήσουν την αλληλεπίδραση. Ειδικά αν θέλετε να χαιρετήσετε μικρά σκυλιά. το να χαμηλώσετε και να κάτσετε στα γόνατά σας αντί να σκύψετε θα κάνει το σκυλί να νιώσει πιο άνετα.

Επίσης να έχετε στο μυαλό σας, ότι οι σκύλοι μπορούν να αντιδράσουν σε πράγματα όπως τα ενθουσιασμένα ανθρώπινα πρόσωπα και οι φωνές σε ενθουσιασμένο τόνο. Το να παραμείνετε ήρεμοι μπορεί να βοηθήσει το σκύλο να παραμείνει ήρεμος και να έχετε έτσι μια καλύτερη αλληλεπίδραση οι δυο σας.

Δείτε επίσης: Σκυλιά: 5 ράτσες που δεν τα πάνε καλά με τα παιδιά

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed