Image Alt

My Pet

Τι σημαίνει το γλείψιμο των σκύλων

Τι σημαίνει το γλείψιμο των σκύλων

Οι σκύλοι γλείφουν συχνά τη μουσούδα τους και πλησιάζοντάς τα μπορεί να γλείψουν και το πρόσωπό σας. Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό; Σας ανταποδίδουν την αγάπη ή μήπως προσπαθούν να σας πουν κάτι; Το γλείψιμο των σκύλων μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, ξεκινώντας από την εκδήλωση στοργής και την ανακούφιση από το άγχος, μέχρι την επίδειξη υποταγής.

Με το γλείψιμο απελευθερώνουν ενδορφίνες

Το γλείψιμο είναι μία από τις ενστικτώδεις συμπεριφορές μέσω της οποίας επικοινωνούν οι σκύλοι. Το γλείψιμο χρησιμοποιείται συχνά για να δείξει στοργή και χαιρετισμό μεταξύ των σκύλων. Στην πραγματικότητα, όταν τα σκυλιά γλείφουν τον εαυτό τους ή τους άλλους, απελευθερώνονται από τον οργανισμό τους οι ενδορφίνες που είναι οι ορμόνες της καλής διάθεσης και τον ανακουφίζουν από το άγχος.

Το γλείψιμο χρησιμοποιείται επίσης ως ένδειξη υποταγής, για να εξερευνήσει τις μυρωδιές, για να τραβήξει την προσοχή σας ή ακόμα και για να προειδοποιήσει για υποχώρηση.

Γιατί οι μητέρες γλείφουν τα κουτάβια

Η μαμά σκυλίτσα γλείφει τα κουτάβια της για να τα βοηθήσει να σηκωθούν, να τα φροντίσει και να τα παρηγορήσει. Μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως το φιλί που θα δώσετε εσείς στο μωρό σας αλλά είναι μία εξίσου τρυφερή και στοργική κίνηση της μαμάς σκυλίτσας προς το μωρό της.

Εάν έχετε κουτάβια θα παρατηρήσετε ότι μεγαλώνοντας, γλείφουν το στόμα της μητέρας τους. Αυτή είναι μία συμπεριφορά που έχει υιοθετηθεί από τους προγόνους τους, τους λύκους όταν η μαμά λύκαινα έδινε την τροφή στο στόμα των μικρών της.

Όμως, το γλείψιμο μπορεί να δηλώνει και υποταγή ανάμεσα στους σκύλους.

Τι σημαίνει το γλείψιμο των σκύλων

Γιατί μας γλείφουν οι σκύλοι

Τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους για πολλούς λόγους. Μην ξεχνάτε πως τα σκυλιά είναι παρατηρητικά. Κι αν στο παρελθόν αντιδράσατε θετικά όταν σας έγλειψε στο πρόσωπο, τότε σίγουρα θα το ξανακάνει. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια συμπεριφορά μέσω της οποίας αναζητεί την προσοχή σας. Με αυτό τον τρόπο θέλει να σας πει: «Γεια σου, φίλε μου. Δωσ’ μου λίγο σημασία».

Άλλωστε, ο σκύλος εξερευνάει τον κόσμο με την όραση, τον ήχο, την όσφρηση και τη γεύση. Έτσι λοιπόν, θα μπορούσε να σας γλείψει στο πρόσωπο για να πάρει πληροφορίες σχετικά με το τι φάγατε προηγουμένως.

Ακόμη, μπορεί να σας γλείφουν για να σας αποσπάσουν την προσοχή σχετικά με κάτι που τους ανησυχεί. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει αδειάσει το μπολ με το νερό.

Νιώθουν απειλή

Ένας τραυματισμένος ή ένας ανήσυχος σκύλος μπορεί να γλείφει ένα άτομο με τον ίδιο τρόπο που ένας υποτακτικός σκύλος γλείφει έναν κυρίαρχο σκύλο. Μπορεί να σας γλείφουν επειδή αισθάνονται ότι απειλούνται όταν εσείς, το παιδί σας ή ακόμα και κάποιος άγνωστος σκύβετε και τους φιλάτε. Μπορεί να νομίζετε ότι σας ανταποδίδουν το φιλί αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να σημαίνει το αντίθετο.

Πάντως, είτε ο σκύλος σας, σάς γλείφει επειδή έχει την περιέργεια να μάθει τη φάγατε προηγουμένως, είτε γιατί θέλει να σας κάνει να τον προσέξετε, ένα πράγμα είναι σίγουρο: εάν τον μάθετε από μικρό στα φιλιά, σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη του συνήθεια.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed