Image Alt

My Pet

βόλτα σκύλου

Βόλτα με το σκύλο: Χρήσιμες συμβουλές

Ίσως πριν υιοθετήσετε τον σκύλο σας φανταζόσασταν τη στιγμή της βόλτας ως μια υπέροχη εμπειρία χαλαρωτικών περιπάτων, με τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας να είναι πάντα στο πλευρό σας με ένα λουρί, να ακολουθεί κάθε εντολή σας και να σας κοιτάζει με λατρεία. Κάποιες φορές μπορεί η βόλτα με τον σκύλο σας να μην είναι ακριβώς όπως το περιμένατε, αφού αναγκάζεστε να σταματάτε κάθε λίγο και λιγάκι για να μυρίσει κάθε χορταράκι, να θέλει συνέχεια να ουρεί, να βάζει στο στόμα του ότι βρίσκει ή να σας τραβάει προς κάποιο σημείο που έχει βρει εκείνος κάτι που τον ενδιαφέρει.

Η βόλτα του σκύλου είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή της ημέρας του

βόλτα σκύλου

Όλα αυτά ασφαλώς δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να είναι αποτρεπτικά για μια βόλτα, καθώς η βόλτα ενός σκύλου είναι σημαντική για την υγεία αλλά και την ευτυχία του. Οι βόλτες κρατούν το σκυλί σας ευκίνητο και ευέλικτο και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα. Βοηθούν επίσης το σκυλάκι σας να μην πάρει ανεπιθύμητα κιλά. Το περπάτημα ενός σκύλου μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ στη μείωση ή την εξάλειψη κάποιας καταστροφικής συμπεριφοράς. Τα σκυλιά που δεν κάνουν αρκετή άσκηση και έχουν επιπλέον ενέργεια, μπορεί να αρχίσουν να σκάβουν τρύπες στην αυλή σας ή να μασούν τα πάντα, από τα παπούτσια σας μέχρι τα μαξιλάρια του καναπέ σας.

Οι βόλτες μαζί σας ενισχύουν επίσης τον δεσμό του με εσάς και τους δίνουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους και σκύλους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Το να έχεις ένα σκυλί κοινωνικοποιημένο είναι πολύ σημαντικό. Τα κοινωνικοποιημένα σκυλιά είναι συνήθως πιο χαρούμενα και φιλικά από τα μη κοινωνικοποιημένα σκυλιά, τα οποία μπορεί να είναι ανήσυχα και φοβισμένα γύρω από νέους ανθρώπους ή ζώα.

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι η βόλτα με τον σκύλο σας επηρεάζει θετικά την υγεία σας! Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των ιδιοκτητών σκύλων που έπαιρναν τα κατοικίδιά τους για τακτικές βόλτες πληρούσαν τα κριτήρια για τακτική μέτρια ή έντονη άσκηση, με σχεδόν τους μισούς περιπατητές σκύλων να λαμβάνουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά άσκησης την ημέρα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Συγκριτικά, μόνο το 30% περίπου των ανθρώπων χωρίς σκύλους έκαναν τόσο τακτική άσκηση.

Τι συμβαίνει όμως με τις περίεργες συνήθειες του σκύλου σας στις βόλτες; Συγκεντρώσαμε μερικά παράξενα και ενοχλητικά πράγματα που κάνουν τα σκυλιά και σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για να μειώσετε το πρόβλημα.

Σκύλος που ουρεί συνέχεια στη βόλτα

Αρχικά με τα ούρα ένας σκύλος μπορεί να σημαδέψει την περιοχή του. Επικοινωνεί με άλλα σκυλιά ότι ήταν εκεί.

Τι να κάνετε: Αρχικά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Βεβαιωθείτε ότι το γεγονός ότι ο σκύλος σας σταματά για να ανακουφιστεί κάθε λίγα μέτρα δεν σχετίζεται, στην πραγματικότητα, με ένα ζήτημα υγείας όπως μια μόλυνση της ουροδόχου κύστης. Εάν είναι θέμα συμπεριφοράς, μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε ώστε να μειώσει την ανάγκη του να μαρκάρει όσο περισσότερο, αλλά μπορεί να είναι αδύνατο να τον κάνετε να το σταματήσει εντελώς. Επίσης, τα σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί έχουν μεγαλύτερη τάση να σημαδεύουν την περιοχή από αυτά που έχουν.

Κυλιέται στη βρωμιά

Όταν συναντήσετε ένα νεκρό ζώο, σκουπίδια ή οτιδήποτε άλλο βρώμικο, ο σκύλος σας μπορεί να σταματήσει και να κυλιστεί πάνω τους Αν και δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί τα σκυλιά έχουν αυτή την αποκρουστική συνήθεια, μια σειρά σκέψεων είναι ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που κληρονομήθηκε από τους λύκους. Μυρίζουν το άρωμα και το πάνε στο χώρο τους για περαιτέρω έρευνα.

Τι να κάνετε: Κρατήστε τον σκύλο σας δεμένο στις βόλτες (αυτή είναι μια σημαντική συμβουλή ανεξάρτητα από το αν τους αρέσει να κυλιούνται στη βρωμιά ή όχι). Εκπαιδεύστε το να αναγνωρίζει την εντολή «άφησε το» και μετά επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά όταν υπακούσει. Ποτέ μην τραβάτε δυνατά το λουρί για να τον απομακρύνετε από το δύσοσμο αντικείμενο για να αποφύγετε τον τραυματισμό του σκύλου σας.

Τραβάει το λουρί

Ένας σκύλος μπορεί να σας τραβήξει είτε επειδή κινείστε πολύ αργά, είτε γιατί κινείστε σε λάθος κατεύθυνση ή γιατί απλώς έτσι θέλει.

Τι να κάνετε: Αυτό το πρόβλημα συμπεριφοράς μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση. Χρησιμοποιήστε λιχουδιές και θετική ενίσχυση για να κάνετε τον σκύλο σας να ακολουθήσει τον ρυθμό σας. Εάν έχετε ένα σκυλί που τραβάει, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα λουρί για το κεφάλι ή το σώμα. Ένα τέτοιο λουρί μπορεί να σας βοηθήσει να μην απομακρυνθεί ο σκύλος σας, ενώ επίσης προκαλεί λιγότερη πίεση στο λαιμό ή τη σπονδυλική του στήλη. Επίσης, έχοντας πιο κοντό λουρί θα τον βοηθήσετε να μάθει ώστε να μένει κοντά σας ενώ περπατά. Όσο πιο χαλαρό είναι το λουρί, τόσο περισσότερο πιστεύουν τα σκυλιά ότι έχουν άδεια να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή με αποτέλεσμα να το τραβάνε.

βόλτα σκύλου με λουρί

Ξαπλώνει και αρνείται να προχωρήσει

Εάν έχει μια τέτοια συμπεριφορά, μπορεί να είναι πληγωμένος, άρρωστος ή απλά κουρασμένος.

Τι να κάνετε: Εξετάστε το σκυλί σας. Μήπως είναι ερεθισμένες οι πατούσες του; Είναι πολύ ζεστό το τσιμέντο και η άσφαλτος; Κάνει μήπως πολύ ζέστη; Αφήστε το να ξεκουραστεί και δώστε του νερό. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει και δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια τραυματισμού, πείστε τον φίλο σας να γυρίσετε στο σπίτι με λιχουδιές. Λάβετε υπόψη τις ικανότητες και τις ανάγκες του σκύλου σας για άσκηση πριν ξεκινήσετε. Ένα αγγλικό μπουλντόγκ, για παράδειγμα, πιθανότατα θα έχει πολύ διαφορετικές προσδοκίες για περπάτημα από ένα Labrador retriever. Ποτέ μην τα αναγκάζετε να περπατάνε. Εάν πραγματικά δεν θέλουν, επιστρέψτε στο σπίτι και δοκιμάστε ξανά αργότερα. Το να αναγκάσετε το σκυλάκι σας να περπατήσει όταν δεν το θέλει μπορεί να του κάνει κακό. Εάν συνεχίζεται η ίδια συμπεριφορά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να δείτε εάν υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας  το οποίο μπορεί να μην γνωρίζετε.

Μπλέκεται στα πόδια σας

Η μύτη ενός σκύλου είναι πολύ πιο δυνατή από τη δική σας. Δεν μπορείτε να μυρίσετε όλες τις συναρπαστικές μυρωδιές άλλων ζώων και ανθρώπων όπως εκείνος. Ακολουθεί τα μονοπάτια της μυρωδιάς όταν μπλέκεται στα πόδια σας και πιθανότατα δεν παρατηρεί καν ότι σκοντάφτει πάνω σας.

Τι να κάνετε: Διδάξτε τον σκύλο σας να περπατά σε μια συγκεκριμένη πλευρά του σώματός σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεκτικές ενδείξεις και λιχουδιές για να διδάξετε τον σκύλο σας πώς να περπατά όμορφα με λουρί. Ωστόσο, ένας σκύλος απολαμβάνει πολύ να μυρίζει, οπότε το να του δίνετε την ευκαιρία να το κάνει. Και πάλι, το να κρατάτε το λουρί κοντό και κοντά σας θα βοηθήσει στη μείωση αυτής της συμπεριφοράς και ελπίζουμε να σας εμποδίσει να σκοντάψετε.

Δάγκωμα του λουριού

Ο σκύλος σας είναι τόσο ενθουσιασμένος που τον βγάζετε βόλτα που πρέπει να απελευθερώσει αυτή την ενέργεια κάπου και έτσι ξαφνικά το λουρί του γίνεται παιχνίδι και αρχίζει αν το δαγκώνει.

Τι να κάνετε: Μάθετε στον σκύλο σας να χαλαρώνει βλέποντας το λουρί του αντί να ενθουσιάζεται υπερβολικά και να τον ανταμείβετε όταν κάθεται και παραμένει καλός και ήρεμος όταν του φοράτε το λουρί.

Η βόλτα είναι ένα από τα κυριότερα σημεία της ημέρας του σκύλου σας. Εκπαιδεύοντας το σκυλάκι σας και κατανοώντας γιατί ο σκύλος σας κάνει αυτό που κάνει, μπορείτε να απολαύσετε και εσείς τις καθημερινές σας περιπλανήσεις τόσο όσο και ο σκύλος σας. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι μια βόλτα είναι εξίσου σημαντική και διασκεδαστική τόσο για τον σκύλο σας όσο και για εσάς. Έτσι, ενώ οι συνήθειες του μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικές μερικές φορές, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να αφήνετε έναν σκύλο να είναι σκύλος…

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed