Image Alt

My Pet

Ράτσες σκύλου με σγουρά μαλλιά

10 ράτσες σκύλων με υπέροχα, σγουρά μαλλιά

Τα σκυλάκια με σγουρά μαλλιά είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ράτσες. Και παρά την αύξηση των Κανίς και των Λαμπραντόρ, τα αληθινά σγουρά μαλλιά σε σκύλους δεν είναι τόσο συνηθισμένα. Για να έχει σγουρά μαλλιά ένα κουτάβι πρέπει να κληρονομήσει δύο μεταλλάξεις του γονιδίου KRT71. Εάν κληρονομήσει μόνο το ένα, τότε η γούνα του θα είναι κυματιστή και όχι σγουρή. Συνεπώς, εάν έχει ένα σγουρομάλλικο σκυλάκι, είναι μία σπάνια ράτσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές σγουρομάλλες ράτσες αναπτύχθηκαν είτε ειδικά για το νερό, προκειμένου να βοηθήσουν τους ψαράδες ή να βοηθήσουν στη διάσωση του νερού, είτε για να είναι τσοπανόσκυλα σε ψυχρά, υγρά κλίματα, όπως αυτό των Βρετανικών Νήσων. Πλέον, οι περισσότερες ράτσες σκύλων με σγουρά μαλλιά απαιτούν αρκετή φροντίδα προκειμένου το τρίχωμα τους να παραμείνει καθαρό και υγιές.

Ας δούμε τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων που έχουν υπέροχα, σγουρά μαλλιά, που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε!

1. Κανίς

Σε οποιοδήποτε μέγεθος κι αν είναι παραμένουν μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων με σγουρά μαλλιά στον κόσμο. Αρχικά εκτράφηκαν για την ανάκτηση παπιών από το νερό, αλλά πλέον είναι γνωστά για το αριστοκρατικό λουκ τους. Το τρίχωμά τους είναι επίσης υποαλλεργικό και δεν πέφτει, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Τα νεαρά κανίς εκτιμούν την πολλή άσκηση και το παιχνίδι. Όλα τα μεγέθη κανίς χρειάζονται τακτικό κούρεμα και βούρτσισμα, διαφορετικά η γούνα τους θα μπερδευτεί και θα χαλάσει.

Το Κανίς, στις ράτσες με σγουρά μαλλιά

2. Έρντεϊλ Τεριέ

Αρχικά εκτράφηκαν γύρω από τα εργοστάσια του Aire της Αγγλίας και χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι της πάπιας και τον έλεγχο των τρωκτικών. Ακόμη και σήμερα τα Έρντεϊλ Τεριέ εξακολουθούν να διατηρούν το ισχυρό ένστικτο του θηράματος. Κι ενώ είναι γλυκά και πιστά, μπορεί επίσης να είναι πεισματάρικα και λίγο πιο δύσκολα στην εκπαίδευση. Η γούνα τους χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα και γενικό κούρεμα μόνο μερικές φορές το χρόνο. Επίσης, δεν χάνουν πολύ τρίχα κι έτσι είναι συμβατά με άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες.

Τα Έρντεϊλ Τεριέ, στις ράτσες με σγουρά μαλλιά

3. Πούλι

Εάν έχετε συναντήσει ποτέ έναν σκύλο ράτσας Πούλι, πιθανότατα σας έκανε μεγάλη εντύπωση. Τα μακριά, σγουρά μαλλιά της φυλής σχηματίζονται φυσικά σε μπούκλες που μοιάζουν με “ράστα”, δίνοντάς του την εμφάνιση μιας τετράποδης σφουγγαρίστρας. Αρχικά εκτράφηκαν ως σκυλιά βοσκής που ήταν αδιαπέραστα από τον κρύο καιρό και τα παγωμένα νερά. Αυτά τα ευγενικά οικογενειακά σκυλιά είναι παιχνιδιάρικα και υπάκουα.

Πούλι, στις ράτσες με σγουρά μαλλιά

4. Σγουρόμαλλο Ριτρίβερ

Ένα Σγουρόμαλλο Ριτρίβερ είναι εντυπωσιακό και πανέμορφο. Αυτοί οι μεγαλόσωμοι σκύλοι – που είναι πολύ καλοί κυνηγοί καθώς αντέχουν το νερό, το χιόνι και άλλες εχθρικές συνθήκες – καλύπτονται από σφιχτές μπούκλες που σπάνια χρειάζονται κούρεμα και δεν πρέπει να βουρτσίζονται. Αντιθέτως, χρειάζεται ένα περιστασιακό πέρασμα με μία ειδική χτένα για να διατηρείται το τρίχωμά τους. Είναι πανέξυπνα, γεμάτα ενέργεια και πρέπει να είναι τους παρέχετε τακτική άσκηση.

Σγουρόμαλλο Ριτρίβερ

5. Μπαρμπέ

Συχνά βλέπουμε αυτά τα σκυλάκια με ένα κοκαλάκι στα μαλλιά, προκειμένου να κρατούν τη γούνα τους μακριά από τα μάτια τους. Χρειάζονται βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα, προκειμένου να μην μπερδεύεται η γούνα τους. Είναι πανέξυπνα σκυλάκια, που αγαπούν να κολυμπούν και να τρέχουν.

Μπάρμπε, στις ράτσες με σγουρά μαλλιά

6. Ισπανικός Σκύλος Νερού

Στις δημοφιλείς ράτσες με σγουρά μαλλιά ανήκει φυσικά κι ο χαριτωμένος Ισπανικός Σκύλος Νερού. Πανέξυπνα, ευκίνητα και αφελή σκυλάκια που μοιάζουν με σφουγγαρίστρα. Ωστόσο, στα χέρια ενός σωστού καλλωπιστή μπορούν να αποκτήσουν το απόλυτο λουκ. Ειδικότερα, το τρίχωμα των ισπανικών σκύλων νερού μπορεί να κουρεύεται μία φορά το χρόνο ή να κουρεύεται τακτικά, ανάλογα με την προτίμηση του κηδεμόνα. Η γούνα τους δεν πρέπει να βουρτσίζεται, αλλά να αφήνεται. Ακριβώς επειδή εκτράφηκαν προκειμένου να γίνουν τσοπανόσκυλα, πρέπει να κρατιούνται σε εγρήγορση.

Ισπανικός Σκύλος Νερού

7. Πούμι

Μπορεί πλέον να είναι χαριτωμένα σγουρομάλλικα σκυλάκια, αλλά τα Πούμι (ο πληθυντικός είναι Πούμικ) εκτράφηκαν στην Ουγγαρία ως σκληρά εργαζόμενοι βοσκοί. Εξακολουθούν να τους αρέσει να είναι δραστήρια, είτε με εργασίες βοσκής είτε με ατελείωτα παιχνίδια. Ευτυχώς, η απαλή κατσαρή γούνα τους δεν θα σας απασχολήσει πολύ. Χρειάζονται βούρτσισμα μερικές φορές την εβδομάδα και μετά βρέξιμο για να ξαναζωντανέψουν οι μπούκλες τους. Μπορείτε ανά κάποια διαστήματα να κουρεύετε το τρίχωμά του – ειδικά γύρω από το πρόσωπο – αλλά δεν χρειάζεται τακτικά.

Πούμι σκύλος

8. Μπισόν Φριζέ

Με τα απίστευτα αξιολάτρευτα πρόσωπά τους και τις χνουδωτές λευκές γούνες τους, τα Μπισόν Φριζέ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες με σγουρά σκυλιά. Τους αρέσει να περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους και είναι υπέροχα σκυλιά διαμερισμάτων. Χρειάζονται όμως τακτικά ταξίδια στους καλλωπιστές και σχεδόν καθημερινό βούρτσισμα, για να μην μετατραπεί σε μπερδεμένο χάος αυτό το αφράτο μαλλί.

Τα Μπισόν Φριζέ, στις ράτσες με σγουρά μαλλιά

9. Ιρλανδικό Σπάνιελ νερού

Τα Ιρλανδικά Σπάνιελ Νερού έχουν ένα υποαλλεργικός τρίχωμα, ενώ είναι μία ράτσα με απεριόριστη ενέργεια και έντονη αίσθηση του παιχνιδιού. Είναι φυσικοί κολυμβητές και αγαπούν το κολύμπι. Η γούνα τους περιέχει λάδι που την κάνει υδατοαπωθητική, αλλά συγκρατεί επίσης τη βρωμιά, επομένως χρειάζεται συχνό βούρτσισμα, καθώς και περιστασιακό κούρεμα.

Ιρλανδικό Σπάνιελ Νερού

10. Κόμοντορ

Στις πιο δημοφιλείς ράτσες με σγουρά μαλλιά φυσικά ανήκουν και τα Κόμοντορ, τα οποία έχουν την πιο δύσκολη γούνα. Χρειάζεται τακτική περιποίηση, ενώ θέλουν επίσης πολύ χώρο για να τρέξουν. Θέλουν πολλή φροντίδα, και τα μαλλιά τους πρέπει να πλένονται και να στεγνώνουν καλά, αφού ένα βρεγμένο Κόμοντορ είναι ένα βρωμερό Κόμοντορ.

Κόμοντορ, στις ράτσες με σγουρά μαλλιά

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed