Image Alt

My Pet

σκυλιά μπλε γλώσσα

4 ράτσες σκύλων με μπλε γλώσσα

Μπλε γλώσσα; Ναι καλά διαβάσατε. Αν και τα περισσότερα σκυλιά έχουν ροζ γλώσσα, υπάρχουν κάποιες ράτσες που έχουν μπλε γλώσσα, η οποία μάλιστα μερικές φορές ονομάζεται και μαύρη γλώσσα.

Ο μπλε-μαύρος χρωματισμός (ο οποίος μοιάζει σαν γκρίζος) προκαλείται από επιπλέον χρωστικές ουσίες στη γλώσσα ορισμένων σκύλων. Σε ορισμένες ράτσες, αυτός ο χρωματισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Το chow chow και το shar-pei έχουν πάντα συμπαγή μπλε γλώσσα. Το Eurasier όσο και το Thai ridgeback μπορεί να έχουν γλώσσα με μαύρες κηλίδες ή συμπαγή μπλε-μαύρη γλώσσα. Ορισμένες άλλες ράτσες  ή μικτές φυλές έχουν περιστασιακά μπλε γλώσσα ή ροζ με μπλε κηλίδες.

Εκτός όμως από τα σκυλιά, υπάρχουν και άλλα ζώα με μπλε γλώσσα, όπως οι καμηλοπαρδάλεις, οι πολικές αρκούδες, τα οκάπι, τα ιμπάλα.

1. Shar-Pei

Shar-Pei - σκυλιά μπλε γλώσσα

Το κινεζικό shar-pei είναι άμεσα αναγνωρίσιμο χάρη στο μοναδικό ρυτιδωτό δέρμα του και τη μεγάλη, φουσκωμένη μουσούδα του που θυμίζει ιπποπόταμο. Τα σκυλιά έχουν μπλε-μαύρη γλώσσα, αν και μερικά έχουν μόνο κηλίδες στη γλώσσα. Τα σκυλιά σε αυτή τη ράτσα ζουν 8 με 12 χρόνια και μπορεί να είναι επιρρεπή σε πολλές διαφορετικές παθήσεις, όπως δερματικά προβλήματα, προβλήματα στα αυτιά, προβλήματα στα μάτια, εξάρθρωση επιγονατίδας και δυσπλασία ισχίου.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο ακριβώς παλιά είναι αυτή η αρχαία ράτσα, αλλά είναι πιθανό το shar-pei να υπάρχει στην Κίνα εδώ και 2.000 χρόνια. Παραλίγο να εξαφανιστεί τη δεκαετία του 1970, αλλά οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι συμπάθησαν τη σπάνια ράτσα και το shar-pei έγινε πολύ δημοφιλές. Το shar-pei είναι από τη φύση του επιφυλακτικό απέναντι στους ξένους και χρειάζεται εκτεταμένη κοινωνικοποίηση ως κουτάβι. Είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένα στην οικογένειά τους αλλά και ανεξάρτητα, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν. Το επίπεδο ενέργειας τους είναι μέτριο. Το κοντό και αγκαθωτό τρίχωμα τους έχει μαύρο, σοκολατί, μπλε ή κρεμ χρώμα.

2. Chow Chow

Chow Chow

Η γλώσσα του chow chow πρέπει πάντα να έχει μπλε-μαύρο χρώμα, και μάλιστα όσο πιο σκούρο είναι τόσο το καλύτερο. Η γλώσσα με κηλίδες αποτελεί σφάλμα αποκλεισμού σύμφωνα με το πρότυπο φυλής chow chow. Επειδή το μπλε-μαύρο χρώμα της γλώσσας είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό, είναι πιθανό το chow chow και το shar-pei να έχουν μακρινή συγγένεια.

Τα κουτάβια chow chow γεννιούνται με ροζ γλώσσα. Καθώς το κουτάβι ωριμάζει γνεται σιγά-σιγά μπλε-μαύρη, ξεκινώντας περίπου τη στιγμή που ανοίγουν τα μάτια τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στην ηλικία των 6 μηνών. Όπως και το shar-pei, το chow chow προέρχεται επίσης από την Κίνα και είναι εξίσου παλιό ή και παλαιότερο από το shar-pei. Αυτή η ράτσα απαιτεί πολύ σταθερή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από κάποιον με εμπειρία στην ανατροφή σκύλων. Έχουν απόμακρη, ανεξάρτητη, πιστή, ήσυχη και ήρεμη προσωπικότητα. Το επίπεδο ενέργειας τους είναι μέτριο και η διάρκεια ζωής τους είναι 8 με 12 χρόνια.

3. Eurasier

Eurasier - σκυλιά με μπλε γλώσσα

Το Eurasier είναι μια νεότερη ράτσα σκύλων, που αναπτύχθηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιώντας διάφορες ράτσες, όπως το wolf spitz, το samoyed και το chow chow, από το οποίο ορισμένα Eurasier κληρονόμησαν μπλε γλώσσες, είτε ολόκληρες είτε με κηλίδες. Το Eurasier δημιουργήθηκε ειδικά για να είναι ένα στοργικό και αφοσιωμένο οικογενειακό κατοικίδιο. Η ράτσα είναι δραστήρια σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ήρεμη στο σπίτι, με χαλαρή ιδιοσυγκρασία. Μπορεί να είναι απόμακροι με τους ξένους, αλλά αγαπούν τις οικογένειές τους. Τα σκυλιά αυτά είναι εξαιρετικά ευφυή και εύκολα στην εκπαίδευση, καθώς ανταποκρίνεται εύκολα σε μεθόδους θετικής ενίσχυσης. Χρειάζονται μέτρια άσκηση και τους αρέσει να εκπαιδεύονται σε αθλήματα σκύλων. Το μεσαίου μήκους, ίσιο τρίχωμα μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος. Ζουν 14 χρόνια.

4. Thai Ridgeback

Thai Ridgeback - σκυλιά με μπλε γλώσσα

Το Thai Ridgeback είναι μια σπάνια και αρχαία ράτσα που προέρχεται από την Ταϊλάνδη πριν από περισσότερα από 300 χρόνια, όπου χρησιμοποιούνταν ως κυνηγετικός σκύλος και σκύλος παρακολούθησης. Έχουν μαύρα σημάδια στη γλώσσα, είτε ως κηλίδες είτε σε συμπαγές χρώμα. Το Thai ridgeback είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος με κοντό τρίχωμα και κορυφογραμμή – μια γραμμή τριχών κατά μήκος της πλάτης που αναπτύσσεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το υπόλοιπο τρίχωμα.

Η ράτσα είναι δραστήρια και αθλητική και χρειάζεται άφθονη καθημερινή άσκηση. Αν και το Thai ridgeback είναι εξαιρετικά έξυπνο, είναι μια ανεξάρτητη ράτσα, οπότε η εκπαίδευση μπορεί να είναι πρόκληση. Τα Thai ridgeback είναι προστατευτικά, οπότε απαιτούν εκτεταμένη κοινωνικοποίηση από κουτάβι και μετά. Είναι εξαιρετικά πιστά στην οικογένειά τους, αλλά μπορεί να είναι καχύποπτα απέναντι στους ξένους. Ζουν 12 έως 15 χρόνια.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed