Image Alt

My Pet

Εικόνα με το Γκόλντεν Ριτρίβερ

Γκόλντεν Ριτρίβερ: Τα πάντα για τη ράτσα σκύλου

Το να έχεις έναν σκύλο ως κατοικίδιο δεν είναι προνόμιο, είναι ευθύνη. Εξαρτώνται από εμάς τουλάχιστον για τροφή και στέγη, αλλά αξίζουν πολλά παραπάνω. Όταν αποφασίσετε να συμπεριλάβετε στη ζωή σας έναν σκύλο, πρέπει να συνειδητοποιήσετε την δέσμευση που χρειάζεται και την φροντίδα. Παρακάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ράτσα σκύλου Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Γκόλντεν Ριτρίβερ: Σχετικά με τη Ράτσα

Το Golden Retriever, ένα πληθωρικό σκωτσέζικο πουλόσκλυο εξαιρετικής ομορφιάς, βρίσκεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων της Αμερικής. Είναι εργατικοί και βοηθούν πολύ στο κυνήγι, είναι εξαιρετικοί οδηγοί για τυφλούς και βοηθούν στην έρευνα και τη διάσωση. Απολαμβάνουν την υπακοή και άλλες ανταγωνιστικές δραστηριότητες, ενώ έχουμε μία αμέριστη αγάπη για ζωή όταν δεν δουλέψουν.  Το Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι ένας γεροδεμένος, μυώδης σκύλος μεσαίου μεγέθους, διάσημος για το πυκνό, λαμπερό, χρυσό τρίχωμά του που δίνει το όνομα στη ράτσα.

Το φαρδύ κεφάλι, τα φιλικά κι έξυπνα μάτια, τα κοντά αυτά και ίσιο ρύγχος του είναι από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ράτσας. Εν κινήσει, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ κινούνται με ένα ομαλό, δυνατό βάδισμα και η φτερωτή ουρά μεταφέρεται, όπως λένε οι λάτρεις της ράτσας, με μια «εύθυμη κίνηση». Τα ολοκληρωμένα αρχεία για την ανάπτυξη του Γκόλντεν Ριτρίβερ περιλαμβάνονται στα βιβλία που διατηρήθηκαν από το 1835 έως το 1890 περίπου από τους θηροφύλακες στο κτήμα Guisachan (προφέρεται Gooeesicun) του Λόρδου Tweedmouth στο Inverness-Shire της Σκωτίας.

Αυτά τα αρχεία κυκλοφόρησαν δημόσια στο Country Life το 1952, όταν ο ανιψιός του Λόρδου Tweedmouth, ο έκτος κόμης του Ilchester, ιστορικός και αθλητής, δημοσίευσε υλικό που είχε αφήσει ο πρόγονός του. Αυτά επιβεβαίωσαν τις ιστορίες που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά. Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι εξωστρεφή, αξιόπιστα και κατάλληλα για οικογένεια και σχετικά εύκολα στην εκπαίδευση.

Έχουν μια χαρούμενη και παιχνιδιάρικη προσέγγιση για τη ζωή και διατηρούν αυτή την κουταβώδη συμπεριφορά μέχρι την ενηλικίωση. Αυτά τα ενεργητικά, ισχυρά πουλόσκυλα απολαμβάνουν το παιχνίδι στην ύπαιθρο. Για μια ράτσα που έχει φτιαχτεί για να ανασύρει υδρόβια πτηνά για πολλές ώρες, το κολύμπι και το πέταγμα αντικειμένου (fetch) είναι φυσικές ασχολίες.

Υγεία

Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι γενικά υγιή σκυλιά κι ένας υπεύθυνος εκτροφέας ελέγχει το απόθεμα αναπαραγωγής για καταστάσεις όπως η δυσπλασία του αγκώνα ή του ισχύου, οφθαλμικές παθήσεις – όπως ο νεανικός καταρράκτης, η μελαγχρωματική ραγοειδίτιδα και η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς – και οι καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποβαλβιδικής αορτικής στένωσης. Τα αυτιά των Γκόλντεν Ριτρίβερ πρέπει να ελέγχονται εβδομαδιαίως για σημάδια μόλυνσης και τα δόντια τους να βουρτσίζονται συχνά. 

Φροντίδα

Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ ρίχνουν το χοντρό, ανθεκτικό στο νερό διπλό τρίχωμα τους μία ή δύο φορές το χρόνο. Τις περισσότερες φορές, ένα καλό βούρτσισμα με μία λεπτή βούρτσα μία ή δύο φορές την εβδομάδα θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος των νεκρών τριχών πριν προλάβουν να πέσουν στο πάτωμα ή τα έπιπλα.

Την περίοδο έντονης τριχόπτωση, το βούρτσισμα θα πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια. Το μπάνιο βοηθάει να μαλακώσουν οι νεκρές τρίχες, αλλά ο σκύλος πρέπει να είναι εντελώς στεγνός πριν ξεκινήσει η περιποίηση. Διαφορετικά, τα Γκόλντεν χρειάζονται μόνο περιστασιακά μπάνια για να παραμένουν καθαρά. Όπως όλες οι ράτσες, τα νύχια των Γκόλντεν θα πρέπει να κόβονται συχνά. 

Άσκηση

Όπως οι περισσότερες αθλητικές ράτσες, έτσι και τα Γκόλντεν χρειάζονται συχνή καθημερινή άσκηση. Ένα γκόλντεν που δεν έχει αρκετή άσκηση την ημέρα πολύ πιθανό να αναπτύξει ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Τα γκόλντεν είναι πολύ καλή συντροφιά για τρέξιμο ή περπάτημα σε μεγάλες διαδρομές, αλλά και βόλτες με ποδήλατο. Παρόλα αυτά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε έντονες δραστηριότητες ή ασκήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στα οστά και τις αρθρώσεις του σκύλου. Πολλά Γκόλντεν Ριτρίβερ κάνουν ευχάριστα την άσκησή τους σε εκδρομές κυνηγιού ή δοκιμασίες στην ύπαιρθο. Επίσης απολαμβάνουν αθλήματα για σκύλους όπως η υπακοή, η ευκινησία και η ανίχνευση.

Εκπαίδευση

Όπως σε όλες τις ράτσες, συνιστάται η κοινωνικοποίηση κι η εκπαίδευση από νεαρή ηλικία. Μπορείτε ευγενικά να εκθέσετε το κουτάβι σας σε πολλούς ανθρώπους, μέρη και καταστάσεις ανάμεσα στις ηλικίες από 7 εβδομάδες έως και 4 μηνών. Η εκπαίδευση από νωρίς στην υπακοή μπορεί να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σε έναν ενήλικα που προσαρμόζεται εύκολα και συμπεριφέρεται καλά. Η εκπαίδευση από κουτάβι αποτελεί μέρος της διαδικασίας της κοινωνικοποίησης και βοηθάει τον ιδιοκτήτη να αναγνωρίσει και να διορθώσει κακές συνήθειες. Η εκπαίδευση στην υπακοή βοηθάει να αναπτυχθεί η σχέση ανάμεσα στον σκύλο και τον ιδιοκτήτη του. Άλλωστε, τα Γκόλντεν θέλουν μόνο να ευχαριστούν τον άνθρωπό τους. Η συγκεκριμένη ράτσα είναι εξωστρεφής, πιστή και πρόθυμα να κάνουν ό,τι τους ζητήσετε, γι’ αυτό κι είναι εύκολα στην εκπαίδευση. 

Διατροφή

Για το Γκόλντεν Ριτρίβερ μία υψηλής ποιότητας τροφή κατάλληλη για την ηλικία του (κατοικίδιο, ενήλικας ή ηλικιωμένος) είναι ιδανική. Μερικά σκυλάκια είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, κάτι το οποίο μπορεί να καταστρέψει την φυσική τους δομή και να τα θέσει σε υψηλότερους κινδύνους σε ορισμένα προβλήματα υγείας της ράτσας. Συνεπώς είναι ζωτικό να προσέχετε τις θερμίδες και το βάρος τους.  

Οι λιχουδιές βοηθούν σημαντικά στην εκπαίδευση, αλλά χρειάζεται με μέτρο. Όσον αφορά τις ανθρώπινες τροφές, αποφεύγετε να τους δίνετε μαγειρεμένα κόκκαλα  και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μάθετε ποιες ανθρώπινες τροφές είναι ασφαλείς για σκύλους και ποιες όχι. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν έχετε  προβληματισμούς για το βάρος ή τη δίαιτα του σκύλου σας. 

Γκόλντεν Ριτρίβερ: Καταλληλόλητα για Οικογένεια

Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι η κατάλληλη ράτσα για μία οικογένεια. Στοργικά, φιλικά κι έτοιμα να σας δώσουν μόνο αγάπη και χάδια. Είναι τα πιο αξιολάτρευτα σκυλάκια και η αφοσίωσή τους είναι τεράστια σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Στοργικότητα

Το Λαμπραντόρ είναι πολύ εκδηλωτικό και δείχνει μεγάλη στοργή και αγάπη προς όλους.

Σχέση με μικρά παιδιά

Είναι τα ιδανικά σκυλιά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι πολύ ανεκτικά, υπομονετικά και προστατευτικά με τα παιδάκια.

Σχέση με άλλα σκυλάκια

Η συγκεκριμένη ράτσα σκύλου τα πάει πολύ καλά με τα άλλα σκυλάκια. Είναι πολύ φιλικά, καλοπροαίρετα και εξωστρεφή.

Προσωπικότητα

Τα γκόλντεν είναι προσαρμοστικά κι εύκολα μπορούν να εκπαιδευτούν. Είναι πανέξυπνα σκυλιά με μπόλικη ενέργεια, που σπάνια θα σας απογοητεύσουν ή θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Ευκολία μάθησης

Η συγκεκριμένη ράτσα χάρη στην υψηλή νοημοσύνη τους μαθαίνουν πολύ εύκολα και γρήγορα, πολλά και καινούργια πράγματα.

Επίπεδα ενέργειας

Το γκόλντεν ριτρίβερ έχει αρκετή ενέργεια αλλά όχι υπερβολική για να σας «ζαλίσει». Ωστόσο, είναι πάντα πρόθυμο για βόλτες και για παιχνίδι, αφού εύκολα μπορεί να βαρεθεί. 

Γαύγισμα

Γαυγίζει κυρίως για να ειδοποιήσει ή όταν νιώθει κίνδυνο. Μην περιμένετε πολλή φασαρία από το γκόλντεν, έως και καθόλου.

Ψυχολογική διέγερση

Η συγκεκριμένη ράτσα χρειάζεται πνευματική διέγερση για να μείνει χαρούμενο. Όχι σε υπερβολικό βαθμό αλλά σίγουρα παραπάνω από τον μέσο όρο. Επομένως, χρειάζεται κάποια προσπάθεια από μέρους σας για να εξασκήσετε το μυαλό του και να το κρατήσετε σε ενδιαφέρον.

Κοινωνικοποίηση

Τα γκόλντεν χάρη στην ευγενική τους προσωπικότητα είναι εύκολο να προσαρμοστούν και να κοινωνικοποιηθούν. Είναι πολύ καλά με τους ξένους, είτε είναι άλλα ζωάκια είτε είναι άνθρωποι. Δεν είναι επιθετικά, αλλά μπορούν να γίνουν προστατευτικά. 

Σχέση με τους ξένους

Για το γκόλντεν, όλοι γίνονται οι καλύτεροί του φίλοι! Δεν είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και νιώθει αμέσως άνετα μαζί τους.

Διάθεση για παιχνίδι

Είστε από εκείνους που θέλουν να παίζουν ασταμάτητα με τον σκύλο τους; Τότε η ράτσα αυτή είναι κατάλληλη για εσάς! Το γκόλντεν είναι πάντα πρόθυμο για παιχνίδι και για χάδια, αλλά ξέρει πότε να σταματήσει.

Προστατευτικότατα

Δεν είναι σκύλος φύλακας, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σας ειδοποιήσει εάν κάτι του φαίνεται ύποπτο.

Προσαρμοστικότητα

Το γκόλντεν είναι από τα πιο προσαρμοστικά σκυλιά. Προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με τη διαβίωση, είτε με τη διατροφή και την καθημερινότητά του.

Γκόλντεν Ριτρίβερ: Σωματικά χαρακτηριστικά

Η συγκεκριμένη ράτσα έχει ένα πλούσιο διπλό τρίχωμα, το οποίο χρειάζεται συχνή περιποίηση, αλλά όχι υπερβολική. Δεν έχετε κανένα φόβο πάντως να γλιστρήσετε από τυχόν σαλάκια, αφού δεν αφήνει τόσα πολλά, όπως άλλες ράτσες. Λόγω όμως του πυκνού τριχώματός του θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να σκουπίζετε τακτικά το σπίτι. 

Τριχόπτωση

Σε αρκετά μεγάλα επίπεδα βρίσκεται ο βαθμός τριχόπτωσης για τα Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Συχνότητα περιποίησης

Χρειάζεται μία συχνή περιποίηση, συγκριτικά με άλλες ράτσες σκύλου.

Άλλα χαρακτηριστικά του Γκόλντεν Ριτρίβερ

  • Ύψος: 55-61 εκατοστά
  • Βάρος: 25-34 κιλά
  • Προσδόκιμο ζωής: 10-12 χρόνια

Γκόλντεν Ριτρίβερ: Η ιστορία της ράτσας

Το πιο σημαντικό όνομα στην πρώιμη ιστορία του Golden Retriever είναι ο Dudley Marjoribanks, ο πρώτος Λόρδος Tweedmouth, που ανέπτυξε τη ράτσα στα Highlands της Σκωτίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βικτώρια. Για τα 50 χρόνια μεταξύ του 1840 και του 1890, ο Tweedmouth διατηρούσε λεπτομερή αρχεία αναπαραγωγής προκειμένο να δημιουργήσει το ιδανικό πουλόσκυλο για χρήση στο κτήμα του Guisachan στα Highlands της Σκωτίας. Ο Tweedmouth ήθελε έναν σκύλο κατάλληλο για το βροχερό κλίμα και το τραχύ έδαφος της περιοχής, γι’ αυτό συνδύασε το “Yellow Retriever” του με μια ράτσα που έχει πλέον εξαφανιστεί, το Tweed Water Spaniel. Στη «μείξη» προστέθηκαν επίσης το Irish Setter και το Bloodhound

«Μέσα από πολλές γενιές έξυπνης αναπαραγωγής», έγραψε ένας ιστορικός, «ο Tweedmouth δημιούργησε μια σειρά από εξαιρετικά εργαζόμενα ριτρίβερ». Με λίγη περισσότερη φινέτσα μετά την εποχή του Tweedmouth, το Golden Retriever εμφανίστηκε ως ένα δώρο για το είδος των σκυλιών από έναν αριστοκράτη.

Το Golden εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια βρετανική έκθεση σκύλων το 1908. Τα καλά δείγματα της ράτσας άρχισαν να φτάνουν στην Αμερική, μέσω του Καναδά, περίπου την ίδια εποχή. Οι κυνηγοί εκτίμησαν την χρησιμότητα της ράτσας, οι εκτροφείς εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά τους και όλοι γοητεύτηκαν από το γλυκό και ευαίσθητο ταπεραμέντο των Γκόλντεν ριτρίβερ.

Το Γκόλντεν Ριτρίβερ θαυμάστηκε από την αρχή της ιστορίας του στην Αμερική, αλλά η δημοτικότητα της ράτσας απογειώθηκε πραγματικά τη δεκαετία του 1970, την εποχή του Προέδρου Gerald Ford και του όμορφου Γκόλντεν ριτρίβερ του με το όνομα Liberty.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed