Image Alt

My Pet

σκύλος ράτσας λαμπραντόρ

Λαμπραντόρ: Τα πάντα για τη ράτσα σκύλου

Το να έχεις έναν σκύλο ως κατοικίδιο δεν είναι προνόμιο, είναι ευθύνη. Εξαρτώνται από εμάς τουλάχιστον για τροφή και στέγη, αλλά αξίζουν πολλά παραπάνω. Όταν αποφασίσετε να συμπεριλάβετε στη ζωή σας έναν σκύλο, πρέπει να συνειδητοποιήσετε την δέσμευση που χρειάζεται και την φροντίδα. Παρακάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ράτσα σκύλου Λαμπραντόρ.

Λαμπραντόρ: Σχετικά με τη Ράτσα

Το αξιολάτρευτο και γλυκό Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι η πιο δημοφιλής ράτσα της Αμερικής. Τα Λαμπραντόρ είναι φιλικά, εξωστρεφή και εύθυμοι σύντροφοι κι έχουν πολλή στοργή για μία οικογένεια που αναζητά έναν μεσαίο έως μεγάλο σκύλο. Ένα γεροδεμένο Λαμπραντόρ μπορεί, ανάλογα το φύλο, να έχει ύψος 55 εκ. έως 62 εκ και να ζυγίζει 25 κιλά έως 36 κιλά.

Το πυκνό, σκληρό τρίχωμά του μπορεί να είναι κίτρινο, μαύρο και ανοιχτό καφέ. Το κεφάλι είναι φαρδύ, τα μάτια λάμπουν από ευγένεια και η χοντρή – που λεπταίνει στο τελείωμα – ουρά σαν βίδρα φαίνεται πως πάντα θα σηματοδοτεί τον έμφυτο ενθουσιασμό της ράτσα.Μάλιστα, τα Λαμπραντόρ είναι δημοφιλή για τη φιλικότητά τους.

Είναι συντροφικοί συγκάτοικοι που δένονται με όλη την οικογένεια και εύκολα μπορούν να κοινωνικοποιηθούν με τους γείτονες είτε είναι σκύλοι είτε άνθρωποι. Μην μπερδέψετε όμως την ήρεμη προσωπικότητά τους με τη χαμηλή ενέργεια. Τα λαμπραντόρ είναι ενθουσιώδης αθλητές που θέλουν πολλή άσκηση, όπως το κολύμπι και μαραθώνιους σε παιχνίδια όπως το πέταγμα μπάλας, για να παραμείνουν σε σωματική και ψυχική φόρμα.

Υγεία

Τα Λαμπραντόρ είναι γενικά υγιή σκυλιά κι ένας υπεύθυνος εκτροφέας ελέγχει το απόθεμα αναπαραγωγής για καταστάσεις όπως η δυσπλασία του αγκώνα ή του ισχύου, καρδιακές παθήσεις, κληρονομική μυοπάθεια (μυϊκή αδυναμία) και οφθαλμικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της προοδευτικής ατροφίας του αμφιβληστροειδούς. Μία κατάσταση που ονομάζεται κατάρρευση λόγω άσκησης (EIC) μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένα λαμπραντόρ νεαρής ηλικάς. Ένα τεστ DNA δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να αναγνωρίσουν τους φορείς και να σχεδιάσουν ζευγαρώματα για να αποφύγουν την αναπαραγωγή της ασθένειας. Όπως άλλοι μεγαλόσωμοι, με μεγάλο στήθος σκύλοι, τα λαμπραντόρ μπορούν να αναπτύξουν μία επικίνδυνη για τη ζωή τους πάθηση στο στομάχι που ονομάζεται φούσκωμα. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουν.

Φροντίδα

Τα Λαμπραντόρ έχουν ένα χοντρό, ανθεκτικό στο νερό διπλό τρίχωμα που πέφτει. Πρέπει να τα κάνετε συχνά μπάνιο για να τα διατηρείτε καθαρά. Όπως όλες οι ράτσες, έτσι και στα λαμπραντόρ πρέπει να κόβετε τακτικά τα νύχια του και να βουρτσίζετε συχνά τα δόντια του.

Άσκηση

Τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι μία πολύ πληθωρική και ενεργητική ράτσα που χρειάζεται πολλές ώρες άσκησης κάθε μέρα. Ένα λαμπραντόρ που δεν έχει αρκετή άσκηση την ημέρα πολύ πιθανό να εμπλακεί σε υπερκινητική ή και καταστροφική συμπεριφορά για να απελευθερώσει τη δεσμευμένη ενέργεια. Οι αγαπημένες ασκήσεις της ράτσας είναι το παιχνίδι με το μπαλάκι για παράδειγμα και το κολύμπι. Τα λαμπραντόρ λατρεύουν επίσης να καίνε ενέργεια σε εκδρομές κυνηγιού ή σε μεγάλα πεδία, όπως το να λαμβάνουν μέρος σε αθλήματα για σκύλους όπως η υπακοή, η ευκινησία, η ανίχνευση και η κατάδυση. Πολλά λαμπραντόρ επίσης δουλεύουν σκληρά σε σημαντικούς ρόλους όπως είναι η έρευνα και η διάσωση, η ανίχνευση ναρκωτικών και βομβών, και ως σκύλοι υπηρεσίας ή βοήθειας.

Εκπαίδευση

Με τη φυσική δύναμη και την υψηλή ενεργητικότητα που έχουν τα λαμπραντόρ, η κοινωνικοποίηση κι η εκπαίδευση από νωρίς είναι ζωτικής σημασίας. Μπορείτε ευγενικά να εκθέσετε το κουτάβι σας σε πολλούς ανθρώπους, μέρη και καταστάσεις ανάμεσα στις ηλικίες από 7 εβδομάδες έως και 4 μηνών. Η εκπαίδευση από νωρίς στην υπακοή μπορεί να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σε έναν ενήλικα που προσαρμόζεται εύκολα και συμπεριφέρεται καλά. Η εκπαίδευση από κουτάβι αποτελεί μέρος της διαδικασίας της κοινωνικοποίησης και βοηθάει τον ιδιοκτήτη να αναγνωρίσει και να διορθώσει κακές συνήθειες. Τα λαμπραντόρ είναι πιστά, έξυπνα και ενθουσιώδεις σύντροφοι που θέλουν να συμπεριλαμβάνονται σε οικογενειακές δραστηριότητες.

Διατροφή

Για τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ μία υψηλής ποιότητας τροφή θα είναι κατάλληλη, είτε παρασκευάζεται στο εμπόριο είτε την παρασκευάζεται στο σπίτι με την επίβλεψη και την έγκριση του κτηνίατρού σας. Κάθε διατροφή θα πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία του σκύλου σας (κατοικίδιο, ενήλικας ή ηλικιωμένος. Μερικά σκυλάκια είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, κάτι το οποίο μπορεί να καταστρέψει την φυσική τους δομή και να τα θέσει σε υψηλότερους κινδύνους σε ορισμένα προβλήματα υγείας της ράτσας. Συνεπώς είναι ζωτικό να προσέχετε τις θερμίδες και το βάρος τους.

Εάν επιλέξετε να δώσετε στον σκύλο σας γλυκίσματα, κάντε το με μέτρο. Μάθετε ποιες ανθρώπινες τροφές είναι ασφαλείς για σκύλους και ποιες όχι. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν έχετε προβληματισμούς για το βάρος ή τη δίαιτα του σκύλου σας. Καθαρό, φρέσκο νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο όλες τις ώρες.

Λαμπραντόρ: Καταλληλόλητα για Οικογένεια

Τα Λαμπραντόρ είναι η κατάλληλη ράτσα για μία οικογένεια. Στοργικά, φιλικά κι έτοιμα να σας δώσουν μόνο αγάπη και χάδια. Είναι τα πιο αξιολάτρευτα σκυλάκια και η αφοσίωσή τους είναι τεράστια σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Στοργικότητα

Το Λαμπραντόρ είναι πολύ εκδηλωτικό και δείχνει μεγάλη στοργή και αγάπη προς όλους.

Σχέση με μικρά παιδιά

Είναι τα ιδανικά σκυλιά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι πολύ ανεκτικά, υπομονετικά και προστατευτικά με τα παιδάκια.

Σχέση με άλλα σκυλάκια

Η συγκεκριμένη ράτσα σκύλου τα πάει πολύ καλά με τα άλλα σκυλάκια και είναι ιδιαίτερα φιλικά και καλοπροαίρετα.

Προσωπικότητα

Τα Λαμπραντόρ είναι προσαρμοστικά κι εύκολα μπορούν να εκπαιδευτούν. Είναι πανέξυπνα σκυλιά με μπόλικη ενέργεια, που σπάνια θα σας απογοητεύσουν ή θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Ευκολία μάθησης

Η συγκεκριμένη ράτσα χάρη στην υψηλή νοημοσύνη τους μαθαίνουν πολύ εύκολα και γρήγορα, πολλά και καινούργια πράγματα.

Επίπεδα ενέργειας

Το λαμπραντόρ έχει πάρα πολύ ενέργεια, γι’ αυτό και χρειάζεται πολλές ώρες άσκησης. Είναι πάντα πρόθυμο για βόλτες και για παιχνίδι, αφού εύκολα μπορεί να βαρεθεί.

Γαύγισμα

Γαυγίζει κυρίως για να ειδοποιήσει ή όταν νιώθει κίνδυνο. Μην περιμένετε πολλή φασαρία από το λαμπραντόρ.

Ψυχολογική διέγερση

Η συγκεκριμένη ράτσα χρειάζεται πνευματική διέγερση για να μείνει χαρούμενο. Όχι σε υπερβολικό βαθμό αλλά σίγουρα παραπάνω από τον μέσο όρο. Επομένως, χρειάζεται κάποια προσπάθεια από μέρους σας για να εξασκήσετε το μυαλό του και να το κρατήσετε σε ενδιαφέρον.

Κοινωνικοποίηση

Τα λαμπραντόρ, χάρη στην ευγενική τους προσωπικότητα, είναι εύκολο να προσαρμοστούν και να κοινωνικοποιηθούν. Είναι πολύ καλά με τους ξένους, είτε είναι άλλα ζωάκια είτε είναι άνθρωποι. Δεν είναι επιθετικά, αλλά μπορούν να γίνουν προστατευτικά.

Σχέση με τους ξένους

Για το λαμπραντόρ, όλοι γίνονται οι καλύτεροί του φίλοι! Δεν είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και νιώθει αμέσως άνετα μαζί τους.

Διάθεση για παιχνίδι

Είστε από εκείνους που θέλουν να παίζουν ασταμάτητα με τον σκύλο τους; Τότε η ράτσα αυτή είναι κατάλληλη για εσάς! Το λαμπραντόρ είναι πάντα πρόθυμο για παιχνίδι και για χάδια.

Προστατευτικότατα

Δεν είναι σκύλος φύλακας, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σας ειδοποιήσει εάν κάτι του φαίνεται ύποπτο.

Προσαρμοστικότητα

Το λαμπραντόρ είναι από τα πιο προσαρμοστικά σκυλιά. Προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με τη διαβίωση, είτε με τη διατροφή και την καθημερινότητά του.

Λαμπραντόρ: Σωματικά χαρακτηριστικά

Η συγκεκριμένη ράτσα έχει ένα πλούσιο διπλό τρίχωμα, το οποίο χρειάζεται συχνή περιποίηση, αλλά όχι υπερβολική. Δεν έχετε κανένα φόβο πάντως να γλυστρήσετε από τυχόν σαλάκια, αφού δεν αφήνει τόσα πολλά, όπως άλλες ράτσες. Λόγω όμως του πυκνού τριχώματός του θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να σκουπίζετε τακτικά το σπίτι.

Τριχόπτωση

Σε αρκετά μεγάλα επίπεδα βρίσκεται ο βαθμός τριχόπτωσης για τα Λαμπραντόρ.

Συχνότητα περιποίησης

Χρειάζεται μία συχνή περιποίηση, συγκριτικά με άλλες ράτσες σκύλου.

Άλλα χαρακτηριστικά του Λαμπραντόρ

  • Ύψος: 55-62 εκατοστά
  • Βάρος: 25-36 κιλά
  • Προσδόκιμο ζωής: 10-12 χρόνια

Λαμπραντόρ: Η ιστορία της ράτσας

Τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι οι παραδοσιακοί σκύλοι νερού του Newfoundland, για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνταν ως ιχνηλάτες παπιών και σύντροφοι ψαράδων. Η ράτσα ξεκίνησε να γίνεται πολύ δημοφιλής στις αρχές του 1800, όταν τα λαμπραντόρ έγιναν αντιληπτά από Άγγλους ευγενείς που επισκέπτονταν τον Καναδά. Αυτοί οι κόμηδες και λόρδοι επέστρεψαν στην Αγγλία με εκλεκτά δείγματα «Λαμπραντόρ σκύλων». Είναι ακόμη άγνωστο πώς τα συλιά της Newfoundland σχετίστηκαν με το όνομα Λαμπραντόρ, αλλά το όνομα έμεινε. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, οι βρετανοί εκτροφείς εξέλιξαν και τυποποίησαν τη ράτσα.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά και η ιδιοσυγκρασία της ράτσας, που είναι γνωστά σε εκατομμύρια φιλόζωους ανά τον κόσμο, θυμίζουν τον αρχικό σκοπό των Λαμπραντόρ. Το κοντό, πυκνό, αδιάβροχο τρίχωμά τους ήταν προτιμότερο, αφού κατά τη διάρκεια του χειμώνα στον Καναδά τα ριτρίβερ με πιο μακρύ τρίχωμα γέμιζαν με πάγο όταν έβγαιναν από το νερό. Στην πατρίδα των προγόνων του, τα λαμπραντόρ βοηθούσαν ψαράδες, αφού ανέσυραν τα ψάρια που έβγαιναν από την τράτα σε μία αλιευτική βάρκα. Συμπληρωματικά, εκτός από τα φυσικά ένστικτα του ριτρίβερ, ο σκύλος χρειαζόταν ένα τρίχωμα κατάλληλο για παγωμένα νερά στον Βόρειο Ατλαντικό.

Η παχιά, κωνική ουρά τους – γνωστή ως ουρά βρίδας – λειτουργεί ως ισχυρό πηδάλιο, που κινείται συνεχώς εμπρός και πίσω καθώς ο σκύλος κολυμπά και βοηθά τον σκύλο να στρίψει. Το ταμπεραμέντο της ράτσας είναι τόσο χαρακτηριστικό όπως και η ουρά του. «Η ιδανική διάθεση του είναι η ευγενική, εξωστρεφής, ευέλικτη φύση. Πρόθυμα να ευχαριστήσουν τους άλλους, ενώ δεν είναι επιθετικά προς τον άνθρωπο ή άλλα ζώα», αναφέρει το πρότυπο της ράτσας. «Το Λαμπραντόρ έχει πολλά χαρακτηριστικά που ελκύουν τους ανθρώπους. Οι ήπιοι τρόποι, η ευφυΐα και η προσαρμοστικότητά του τον κάνουν τον ιδανικό σκύλο». Κατά τον καθορισμό των πρωταρχικών χαρακτηριστικών ενός λαμπρανόρ, το πιο σημαντικό μπορεί να είναι η ιδιοσυγκρασία, καθώς η χρησιμότητά του εξαρτάται από τη διάθεσή του. «Αν ένας σκύλος δεν έχει την αληθινή ιδιοσυγκρασία της ράτσας», έγραψε ένας γνωστός κριτής σκύλων, «δεν είναι Λαμπραντόρ».

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed