Image Alt

My Pet

Πόσο πρέπει να κρατάει η βόλτα ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου

Πόσο πρέπει να κρατάει η βόλτα ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου

Οι σκύλοι χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να διατηρούνται υγιείς, ευτυχισμένοι και να διεγείρονται ψυχικά. Μια απλή βόλτα μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική συμπεριφορά του τριχωτού σας φίλου και να ενισχύσει το δεσμό που σας συνδέει.

Πόση ώρα πρέπει να βγάζετε βόλτα έναν σκύλο; Ενώ η φυλή, η ηλικία και οι συνθήκες υγείας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζεται το σκυλάκι σας, το μέγεθος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. Ένας μικρός σκύλος θα έχει πιθανότατα μεγαλύτερο όφελος από έναν σύντομο περίπατο από ό,τι ένας μεγαλόσωμος σκύλος. Διαβάστε τον παρακάτω οδηγό μας για τη βόλτα με σκύλο για να μάθετε πόσο συχνά και πόση ώρα πρέπει να βγάζετε βόλτα το κατοικίδιό σας, ανάλογα με το μέγεθός του.

Πόσο πρέπει να κρατάει η βόλτα ανάλογα με το μέγεθος του σκύλουΒόλτα με μικρόσωμο σκύλο

Τα σκυλιά μικρόσωμων φυλών, όπως τα τσιουάουα, τα κανίς και τα τεριέ του Γιορκσάιρ, τείνουν να είναι λιγότερο δραστήρια. Ωστόσο, αυτά τα μικρά σκυλάκια εξακολουθούν να χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να διατηρούν τη βέλτιστη υγεία τους. Οι τακτές βόλτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της επιθετικότητας, του άγχους, του φόβου και της υπερκινητικότητας.

Σε γενικές γραμμές, τα μικρά σκυλιά χρειάζονται περίπου μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, το οποίο μπορεί να χωριστεί σε δύο των 15 λεπτών. Προτείνεται να γίνονται περισσότεροι και συντομότεροι περίπατοι, καθώς τα μικρά σκυλάκια πρέπει να τρέχουν για να συμβαδίζουν με το μέσο ανθρώπινο βάδισμα. Οι περιστασιακές βόλτες στη γειτονιά μία φορά την ημέρα θα πρέπει να είναι επαρκής άσκηση για τις μικρόσωμες φυλές.

Όταν σκέφτεστε πόσο χρόνο ή πόση απόσταση θα περπατήσετε, θυμηθείτε να έχετε κατά νου την ηλικία, το επίπεδο υγείας και τα σωματικά χαρακτηριστικά του κατοικίδιου ζώου σας. Για παράδειγμα, τα μπουλντόγκ, τα παγκ και άλλες φυλές με κοντή μύτη είναι επιρρεπή σε διάφορα αναπνευστικά προβλήματα. Μπορεί εύκολα να υπερθερμανθούν αν ασκηθούν υπερβολικά, οπότε οι βόλτες θα πρέπει να περιορίζονται σε 20 έως 30 λεπτά.

Βόλτα με σκυλιά μεσαίου μεγέθους

Σε αντίθεση με τις μικρότερες φυλές, τα μεσαίου μεγέθους σκυλάκια μπορούν να περπατούν με άνετο ρυθμό δίπλα σας. Χαρακτηρίζονται από “χαμηλής ενέργειας” έως “αθλητικά”, ανάλογα με τη φυλή. Οι μεσαίες φυλές, μπορούν να κάνουν μεγαλύτερους περιπάτους με ευκολία, εφόσον ο σκύλος είναι υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση. Ξεκινήστε με περιπάτους διάρκειας περίπου 30 έως 60 λεπτών, δύο φορές την ημέρα. Αυξήστε τη διάρκεια και τη συχνότητα των περιπάτων όσο ο σκύλος σας φαίνεται άνετος και ενθουσιασμένος.Οι “αθλητικές” φυλές όχι μόνο μπορούν να απολαμβάνουν μεγαλύτερους περιπάτους, αλλά μπορεί να τους απαιτούν, (καθώς και άλλη άσκηση) προκειμένου να είναι ήρεμα και ευτυχισμένα στο σπίτι.

Βόλτα με μεγαλόσωμο σκύλο

Οι περισσότερες μεγαλόσωμες φυλές είναι δραστήριες και ευκίνητες, αν και υπάρχουν κάποιες πιο χαλαρές. Τα κυνηγετικά, τα αθλητικά και τα σκυλιά εργασίας είναι από τη φύση τους εξαιρετικά δραστήρια και θα διαπιστώσετε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη και πιο αυστηρή άσκηση. Επιπλέον, αυτοί οι τύποι σκύλων έχουν εκτραφεί για να “καλύπτουν” πολύ έδαφος, οπότε μπορεί να προτιμούν μια μεγάλη βόλτα σε ένα πάρκο ή στο βουνό παρά μερικές μικρές βόλτες στη γειτονιά. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά μπορούν να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα.

Ως γενικός κανόνας, τα περισσότερα υγιή, μεγαλόσωμα σκυλιά χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά έως δύο ώρες περπάτημα κάθε μέρα. Εάν το σκυλάκι σας έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας, ωστόσο, μπορεί να χρειάζεται περισσότερες από δύο ώρες.

Πόσο πρέπει να κρατάει η βόλτα ανάλογα με το μέγεθος του σκύλουΚουτάβια (όλων των μεγεθών)

Τα κουτάβια χρειάζονται μικρότερες βόλτες από τα ενήλικα σκυλιά. Τα κουτάβια έχουν πολλή ενέργεια, αλλά όχι μεγάλη αντοχή, οπότε κουράζονται εύκολα. Τα κουτάβια τα καταφέρνουν καλύτερα με συχνές, σύντομες βόλτες, κάτι που βοηθά επίσης στην εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας και στην εκπαίδευση στο λουρί. Επιδιώξτε σύντομους περιπάτους διάρκειας περίπου 5 έως 10 λεπτών και βγάλτε το κουτάβι σας βόλτα τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής ή μεγέθους, πρέπει να περπατούν τακτικά. Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να λάβετε προσωπικές συστάσεις για το πρόγραμμα περιπάτου του σκύλου σας.

Δείτε επίσης

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed