Image Alt

My Pet

αρσενικά θηλυκά σκυλιά διαφορές

Σε τι διαφέρουν τα αρσενικά από τα θηλυκά σκυλιά

Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα θηλυκά σκυλιά είναι πιο γλυκά και φιλικά, ενώ τα αρσενικά περισσότερο προστατευτικά. Ωστόσο, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι διαφορές δεν σχετίζονται απαραίτητα με το αν είναι αρσενικά ή θηλυκά τα σκυλιά.

Το μέγεθος δεν έχει σημασία

Δεν υπάρχουν πολλές σωματικές διαφορές ανάμεσα στα αρσενικά και στα θηλυκά σκυλιά. Και το μέγεθος δεν είναι πάντα μια προφανής ένδειξη. Τα αρσενικά σκυλιά τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, ωστόσο, η ακριβής διαφορά μεγέθους εξαρτάται από τη ράτσα. Για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ ενός αρσενικού και ενός θηλυκού Yorkie διαφέρει λιγότερο από μισό κιλό, αλλά το μέσο βάρος ενός αρσενικού Great Dane είναι 58 έως 90 κιλά, ενώ το θηλυκό ομόλογό του είναι κατά μέσο όρο 45 έως 58 κιλά.

Τα θηλυκά ωριμάζουν πιο γρήγορα

Τα θηλυκά σκυλιά φτάνουν στην εφηβεία και το βάρος των ενήλικων γρηγορότερα από τα αρσενικά σκυλιά, γεγονός που μπορεί να παίζει ρόλο στην ικανότητά τους να λαμβάνουν εντολές εκπαίδευσης. Η ατομική ιδιοσυγκρασία ενός σκύλου είναι το νούμερο ένα συστατικό που καθορίζει την ευκολία εκπαίδευσης, αλλά, γενικά, τα θηλυκά κουτάβια τείνουν να εκπαιδεύονται πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα θηλυκά είναι πιο έξυπνα από τα αρσενικά σκυλιά, είναι απλώς θέμα ωριμότητας.

Τα αρσενικά χρησιμοποιούν περισσότερο τη μύτη τους

Η επίδραση των ορμονών στη συμπεριφορά του σκύλου δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου πολλοί σκύλοι στειρώνονται για τον έλεγχο του πληθυσμού των κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, οι επαγγελματίες κατοικίδιων ζώων παρατηρούν ορισμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί. Τα αρσενικά σκυλιά έχουν μια βιολογική επιταγή να αναπαραχθούν και αυτή η ορμή τείνει να αντικαταστήσει τις περισσότερες άλλες ορμές. Μπορεί να παρατηρήσετε την έντονη επιθυμία του σκύλου σας να μυρίσει ό,τι βλέπει κατά τη διάρκεια της βόλτας. Χρησιμοποιώντας τη μύτη τους, οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τα ούρα ενός άλλου σκύλου και να μάθουν πολλά για αυτόν τον σκύλο, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και της γονιμότητας. Για έναν σκύλο που θέλει να κάνει περισσότερα κουτάβια, αυτά είναι κρίσιμα δεδομένα.

αρσενικά θηλυκά σκυλιά διαφορές

Τα θηλυκά σκυλιά είναι κυκλοθυμικά

Ενώ οι επιδράσεις των ορμονών δεν έχουν μελετηθεί ευρέως σε σκύλους αφού στειρωθούν, οι συμπεριφορές που παρατηρούνται σε θηλυκά και αρσενικά όταν έχουν ορμές είναι πολύ γνωστές. Μεταξύ των ηλικιών έξι μηνών έως ενός έτους, ένα θηλυκό που δεν έχει στειρωθεί θα περάσει στην περίοδο «των ορμών» και θα εμφανίσει κάποια κυκλοθυμία και σωματικά συμπτώματα όπως κολπικές εκκρίσεις. Μπορεί να είναι προσκολλημένη σε σας ή σκανταλιάρα ή και τα δύο κατά τη διάρκεια του κύκλου 21 έως 28 ημερών, κάτι που συμβαίνει δύο φορές το χρόνο.

Τα θηλυκά έχουν περίοδο

Τα θηλυκά αρχίζουν να έχουν περίοδο στον πρόοιστρο που η διάρκεια του είναι συνήθως 9 ημέρες (7-21 ημέρες) και μετά ακολουθεί ο οίστρος. Καθώς η σκυλίτσα σας βρίσκεται σε αυτήν την περίοδο, μπορεί να ερωτευτεί αρσενικά σκυλιά. Και τα αρσενικά σκυλιά που μυρίζουν για ενδείξεις μαζεύουν τις φερομόνες της από μίλια μακριά, οπότε αν επιλέξατε να μην την στειρώσετε, μην την αφήσετε να φύγει από τα μάτια σας. Κρατήστε το θηλυκό σας μακριά από άλλα αρσενικά σκυλιά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, καθώς μπορεί να αναγκαστούν τα αρσενικά να τσακωθούν για αυτό και κάποια άλλα θηλυκά μπορεί να είναι επιθετικά απέναντί ​​τους επίσης. Τα θηλυκά κρατούν την ουρά τους στο πλάι όταν είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν.

Στείρωση σε αρσενικά σκυλιά

Τα αρσενικά που δεν έχουν στειρωθεί έχουν κάποιες τάσεις να σημειώνουν το χώρο τους (μέσω ούρησης) πιο συχνά από τα στειρωμένα σκυλιά. Τα αρσενικά που δεν έχουν στειρωθεί γνωρίζουν επίσης έντονα τα θηλυκά που και αυτά δεν έχουν στειρωθεί και  μπορεί να θέλουν να τα πλησιάσουν. Αυτές οι συμπεριφορές συνήθως μειώνονται όταν ένα αρσενικό στειρώνεται σε μικρότερη ηλικία. Συνήθως, τα αρσενικά στειρώνονται περίπου στους έξι έως εννέα μήνες.

Στείρωση

Η στείρωση περιορίζει το ένστικτο αναπαραγωγής σε θηλυκά και αρσενικά. Και για τα αρσενικά, η στείρωση μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να νιώσει περισσότερο ήρεμος και να μην είναι τόσο επικεντρωμένος στην απόδραση του από την αυλή. Η στείρωση προστατεύει επίσης τους σκύλους από ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις της μήτρας και καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας. Για τα αρσενικά, η στείρωση βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο των όρχεων και τη διόγκωση του προστάτη.

Η κοινωνική πλευρά των πραγμάτων

Η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι σημαντική ανεξάρτητα από το φύλο. Το να παίρνετε μαζί το κουτάβι σας όταν πάτε να συναντήσετε και να συναναστραφείτε με άλλους ανθρώπους και σκύλους σε διάφορα μέρη, αποτρέπει την επιθετικότητα, τον φόβο και τη δειλία αργότερα.

αρσενικά θηλυκά σκυλιά διαφορές

Συμβίωση

Η κοινωνικοποίηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στο αν δύο σκυλιά μπορούν να ζουν στο ίδιο σπίτι, ανεξάρτητα από το φύλο του σκύλου. Ωστόσο, λέγεται ότι τα σκυλιά του αντίθετου φύλου τείνουν να τα πάνε καλύτερα, ειδικά αν ζουν μαζί.

Ράτσες

Τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς ενός σκύλου προέρχονται από την ανατροφή των κατοικίδιων ζώων, την ατομική ιδιοσυγκρασία, την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση. Μερικές φορές όμως παρατηρούνται λεπτές διαφορές μεταξύ των φύλων σε ορισμένες ράτσες. Ας πούμε, τα θηλυκά των φυλών φύλαξης όπως το Ροτβάιλερ τείνουν να είναι πιο ευγενικά, ενώ τα θηλυκά των φυλών βοσκής όπως ο αυστραλιανός σκύλος βοοειδών είναι λιγότερο ανήσυχα και νευρικά.

Μερικά σκυλιά είναι απλώς πιο χαλαρά

Μια μελέτη της Κτηνιατρικής Σχολής Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκάλυψε ότι τα επίπεδα ορμονών της ωκυτοκίνης (η ορμόνη της «αγκαλιάς») και της βαζοπρεσίνης (μια αντιδιουρητική ορμόνη που συνδέεται με την αυξημένη επιθετικότητα στους ανθρώπους) επηρεάζουν επίσης την κοινωνική συμπεριφορά και την επιθετικότητα των σκύλων. Είναι ενδιαφέρον ότι οι σκύλοι υπηρεσίας, που εκτρέφονται για την εύθυμη ιδιοσυγκρασία τους, είχαν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα τους σε σύγκριση με τους μέσους σκύλους. Αντίθετα, οι σκύλοι που ήταν πιο επιθετικοί προς άλλους σκύλους είχαν περισσότερη βαζοπρεσίνη. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι εάν τα επίπεδα βαζοπρεσσίνης προκαλούν επιθετικότητα ή είναι αποτέλεσμα επιθετικότητας, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια υποκείμενη βάση για τη συμπεριφορά που πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα. Ίσως λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς να μην είναι θέμα φύλου, αλλά άλλων παραγόντων όπως οι ορμόνες και όπως λένε οι ειδικοί στη συμπεριφορά των σκύλων, μεγάλο ρόλο μπορεί επίσης να παίζουν η ατομική ιδιοσυγκρασία, η γενετική, η αναπαραγωγή, η κοινωνικοποίηση, το περιβάλλον αλλά και οι κηδεμόνες των κατοικίδιων ζώων.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed