Image Alt

My Pet

χαρακτηριστικά προσωπικότητας σκύλων

Βρείτε τον ιδανικό σκύλο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα του

Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε σκύλο, καλό είναι να το «ψάξετε» όσο περισσότερο μπορείτε, έτσι ώστε να κάνετε την ιδανική επιλογή. Η προσωπικότητα ενός σκύλου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στο τι θα επιλέξετε. Έτσι μόλις ενημερωθείτε, η τελική σας απόφαση θα είναι πολύ πιο εύκολη..

Λάβετε υπόψη την οικογένεια και το σπίτι σας

Πριν επιλέξετε κάποια ράτσα ή ένα μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο σκύλο θα πρέπει να σκεφτείτε κάποια σημαντικά θέματα. Πως είναι η οικογενειακή σας κατάσταση; Είστε μόνος; Έχετε οικογένεια με παιδιά; Μικρά ή μεγάλα; Μήπως έχετε ήδη κάποιο κατοικίδιο; Πως είναι το σπίτι σας; Μένετε σε μονοκατοικία με κήπο ή σε διαμέρισμα; Η περιοχή που ζείτε προσφέρεται για περιπάτους, υπάρχει πάρκο σκύλων εκεί κοντά;

Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή. Για παράδειγμα, εάν ζείτε σε διαμέρισμα, και δεν υπάρχουν πάρκα κοντά σας, ένας μικρόσωμος σκύλος ίσως είναι η πιο καλή επιλογή, αφού δεν χρειάζεται πολύ χώρο. Επίσης, πολλές φορές τα μικρά παιχνιδιάρικα σκυλάκια δεν ταιριάζουν σε οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς είναι πιο ευαίσθητα και ανήσυχα, ενώ οι μεγαλόσωμοι σκύλοι έχουν τις περισσότερες φορές πολύ καλή σχέση με τα παιδιά. Βέβαια αν σκέφτεστε να πάρετε ένα μεγάλο σκύλο, θα πρέπει για να νιώθει άνετα, να έχετε αρκετό χώρο στο σπίτι, και γιατί όχι κήπο.

O τρόπος ζωής σας κριτήριο για την επιλογή σκύλου

Εργάζεστε πολλές ώρες; Λείπετε από το σπίτι για μεγάλα διαστήματα; Ταξιδεύετε συχνά ή προτιμάτε να μένετε σπίτι;

Εάν ο τρόπος ζωής σας είναι έντονος και αρκετά δραστήριος, θα πρέπει να επιλέξετε έναν σκύλο που να μπορεί να ακολουθεί τους ρυθμούς σας. Στις ράτσες ‘Τεριέ’ και γενικά στις αθλητικές ράτσες σκύλων αρέσουν οι βόλτες και η άσκηση. Για εσάς όμως που σας αρέσει να χουζουρεύτε το Σαββατοκύριακο στον καναπέ, ένας σκύλος που έχει πολύ ενέργεια μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν λείπετε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν μπορείτε να παίρνετε το σκυλάκι σας μαζί, θα πρέπει να επιλέξετε ένα σκύλο από ράτσα που αντέχει να μένει μόνος του για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, ίσως και να αποφύγετε να πάρετε σε αυτή την περίπτωση.

Γιατί θέλετε να αποκτήσετε σκύλο;

Έχετε σκεφτεί για ποιο λόγο θέλετε να έχετε κάποιον σκύλο; Θέλετε μια συντροφιά ή έναν φύλακα για το σπίτι; Θέλετε ένα σκυλάκι που θα παίρνετε στην αγκαλιά σας και να ηρεμείτε ή μήπως επιθυμείτε έναν σκύλο με τον οποίο θα πηγαίνετε μαζί για τρέξιμο; Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι και θέλουν συντροφιά. Άλλοι πάλι ψάχνουν έναν σκύλο που θα προστατεύει τα παιδιά τους όταν αυτά παίζουν. Καλό είναι λοιπόν, πριν καταλήξετε σε κάποιο σκυλάκι, να έχετε σκεφτεί και να έχετε βρει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους θέλετε να το αποκτήσετε.

Χρόνος και προϋπολογισμός

Αν έχετε αποφασίσει να αποκτήσετε σκύλο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον χρόνο που θα μπορείτε να του αφιερώνετε αλλά και τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε για τις ανάγκες του. Εκτός από την τροφή, ένα μέρος για να κοιμάται, ένα σπιτάκι, (αν θα μένει έξω), παιχνίδια και άλλα αξεσουάρ, θα πρέπει επίσης να παρέχετε την απαραίτητη φροντίδα, επαρκή άσκηση και ιατρική περίθαλψη. Να έχετε κατά νου ότι κάποιοι σκύλοι έχουν περισσότερες ανάγκες από άλλους. Για παράδειγμα, αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε δεν είναι πολλά, τότε ένα κουτάβι ‘Μαλτέζ’ μάλλον δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Κάποιες ράτσες επίσης έχουν γενετική προδιάθεση σε διάφορες ασθένειες, η αντιμετώπιση των οποίων είναι δαπανηρή.

Κουτάβι ή μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο;

Άλλοι προτιμούν τα κουτάβια επειδή είναι πιο χαριτωμένα και πιστεύουν πως ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ του ανθρώπου και του κουταβιού είναι πιο δυνατός, αφού θα μεγαλώσει δίπλα στον ιδιοκτήτη του. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι να φροντίσει και να εκπαιδεύσει κάποιος ένα κουτάβι δεν είναι εύκολο και απαιτεί αρκετή υπομονή. Από την άλλη οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι, συνήθως είναι εκπαιδευμένοι και κοινωνικοποιημένοι. Οι πιο μεγάλοι σκύλοι δημιουργούν εύκολα στενό δεσμό με τη νέα τους οικογένεια, εκτός και αν έχουν κάποια τραυματική εμπειρία όπως το να έχουν κακοποιηθεί, το οποίο βέβαια σιγά σιγά ξεπερνά.

Καθαρόαιμος ή ημίαιμος σκύλος;

Αναρωτιέστε τι είναι καλύτερο; Υπάρχουν και καθαρόαιμα σκυλάκια σε καταφύγια ζώων που έχουν ανάγκη από ένα σπίτι και μια οικογένεια, αλλά θα βρείτε επίσης και πολλά ημίαιμα. Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ιδιοσυγκρασία ενός ημίαιμου σκύλου, αν όμως γνωρίζετε τις διασταυρώσεις από τις οποίες έχει προέλθει τα πράγματα είναι ευκολότερα. Γενικά τα ημίαιμα εμφανίζουν συνήθως τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των γονιών τους σε καλή ισορροπία. Επίσης, θεωρείται σύμφωνα με έρευνες, ότι οι σκύλοι μικτής φυλής είναι λιγότερο επιρρεπείς σε γενετικές προδιαθέσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν λόγω υπερβολικής αναπαραγωγής. Εάν σκέφτεστε να υιοθετήσετε από καταφύγιο, εξηγήστε ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επιθυμείτε να έχει ο σκύλος που θα αποκτήσετε και έτσι θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον ιδανικό σκύλο για εσάς.

Επιλογή ράτσας σκύλου

Έχοντας στο μυαλό σας τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να έχει ο σκύλος που θα αποκτήσετε, θα πρέπει να μάθετε κάποια πράγματα για τις διάφορες ράτσες ή τους τύπους των σκύλων ώστε να καταλήξετε. Μια καλή ιδέα, θα ήταν να επισκεφθείτε ένα καταφύγιο όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά διάφορους τύπους και ράτσες σκύλων.

Καλό είναι να ενημερωθείτε πρώτα για τις ράτσες και τις υποομάδες τους. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε με άτομα που έχουν εμπειρία από κάποια ράτσα που σας ενδιαφέρει. Ή ακόμα να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με την ιδιοσυγκρασία της κάθε ράτσας, αλλά και να σας επισημάνει κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά της ράτσας που έχετε επιλέξει.

Μπορεί επίσης να σας προτείνει ένα αξιόπιστο εκτροφείο ή καταφύγιο. Να θυμάστε πως υπάρχουν πολλά υπέροχα καταφύγια ζώων. Επομένως, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε εκατοντάδες, ή ακόμη και χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση ενός κουταβιού από εκτροφείο.

Όπως διαβάσατε παραπάνω, το να επιλέξετε τον ιδανικό σκύλο για εσάς δεν είναι κάτι απλό. Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όπως είπαμε κάποια πράγματα και να είστε και εσείς σίγουροι από μέρους σας τι θέλετε, ποια χαρακτηριστικά να έχει, αλλά και τι μπορείτε οι ίδιοι να του προσφέρετε. Μη ξεχνάτε πως ο σκύλος σας θα σας συντροφεύσει για τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια της ζωής σας, αν όλα πάνε καλά. Σκεφτείτε τόσο το καλό το δικό σας, όσο και του σκύλου σας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed