Image Alt

My Pet

μικρόσωμα σκυλιά ζουν περισσότερο

Ζουν τα μικρόσωμα σκυλιά περισσότερο από τα μεγαλόσωμα;

Όλοι θέλουν τα σκυλάκια τους να είναι μαζί τους για όσα περισσότερα χρόνια γίνεται. Άραγε παίζει ρόλο στη μακροβιότητα το μέγεθος ενός σκύλου; Τα μικρόσωμα σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγαλόσωμα; Παρακάτω θα δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος του σκύλου σας και τι σημαίνει για τη διάρκεια ζωής του.

Τα μικρά σκυλιά ζουν περισσότερα χρόνια από τα μεγάλα;

Ναι. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα μικρά σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγάλα σκυλιά. Για παράδειγμα, ένας Μεγάλος Δανός θεωρείται «υπερήλικας» στην ηλικία των επτά ετών, ενώ ένα μικρό κανίς ή Τσιουάουα μετά βίας θεωρείται μεσήλικας στην ίδια ηλικία.

Γιατί τα μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής;

μικρόσωμα σκυλιά ζουν περισσότερο

Σύμφωνα με μια πρωτοποριακή έρευνα για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ μεγέθους και προσδόκιμου ζωής στους σκύλου, διαπιστώθηκε ότι τα μικρά σκυλιά ζουν πράγματι περισσότερο και μάλιστα τα ευρήματα έδειξαν ότι για κάθε 2 κιλά σωματικού βάρους, η διάρκεια ζωής ενός σκύλου μειώθηκε κατά ένα μήνα.

Οι μεγαλύτερες ράτσες πεθαίνουν πιο συχνά από καρκίνο, από ότι οι μικρότεροι σκύλοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην τάση των μεγαλόσωμων σκύλων να αναπτύσσονται γρηγορότερα, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ασυνήθιστα γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων που παρατηρείται στον καρκίνο και να επιταχύνει τη συνολική γήρανση. Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου μπορεί να είναι ότι οι σκύλοι μεγαλύτερης ράτσας θα μπορούσαν να έχουν πιο επικίνδυνο τρόπο ζωής από τους σκύλους μικρότερης ράτσας που είναι πιο «χαϊδεμένοι», αυξάνοντας έτσι τους παράγοντες κινδύνου τους.

Γιατί τα μικρότερα σκυλιά ζουν περισσότερο;

Τι είναι αυτό που κάνει τα μικρόσωμα σκυλιά να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο; Χωρίς να υπάρχει κάτι να πούμε με σιγουριά, ακολουθούν μερικές από τις δημοφιλείς θεωρίες για το θέμα:

 • Όπως είπαμε και παραπάνω, πιστεύεται ότι οι μικρότεροι σκύλοι ζουν περισσότερο επειδή μεγαλώνουν πιο αργά από τους σκύλους που ανήκουν στις μεγαλόσωμες ράτσες. Τα μικρότερα σκυλιά δεν έχουν τη γρήγορη διαίρεση των κυττάρων που έχουν τα μεγάλα, -κάτι που μπορεί να συσχετιστεί με τον καρκίνο και την επιτάχυνση της γήρανσης-.
 • Μια άλλη θεωρία έχει να κάνει με τις συγκεντρώσεις της αυξητικής ορμόνης. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις της αυξητικής ορμόνης IGF-1, ή του αυξητικού παράγοντα 1 που μοιάζει με ινσουλίνη, στο αίμα τους από τους μεγάλους σκύλους. Οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις IGF-1 δείχνουν μειωμένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στους ανθρώπους, τα υψηλά επίπεδα IGF-1 έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Πότε ένας σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος;

ηλικιωμένος σκύλος

Ο προσδιορισμός του πότε ο σκύλος σας θεωρείται ηλικιωμένος, μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του. Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένες εξετάσεις που ενθαρρύνουν οι κτηνίατροι οι οποίες γίνονται απαραίτητες μόνο μετά από μια ορισμένη ηλικία ή στάδιο ανάπτυξης. Το πότε ένας σκύλος είναι «ηλικιωμένος», ωστόσο, εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου. Επειδή οι σκύλοι που ανήκουν στις μεγαλόσωμες ράτσες έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, θεωρούνται συχνά ηλικιωμένοι νωρίτερα από τα μικρόσωμα σκυλιά.

Γενικά οι σκύλοι θεωρούνται ηλικιωμένοι κατά το τελευταίο 25% της ζωής τους. Οι ακόλουθες εκτιμήσεις για την ηλικιωμένη κατάσταση λαμβάνουν υπόψη το βάρος ενός σκύλου:

 • Για σκύλους άνω των 80 κιλών:

περίπου 4 έως 6 ετών

 • Για σκύλους 51 έως 80 κιλών:

περίπου 6 έως 8 ετών

 • Για σκύλους 16 έως 50 κιλών:

περίπου 7 έως 9 ετών

 • Για σκύλους 15 κιλών ή λιγότερο:

περίπου 9 έως 11 ετών

Πόσο ζουν τα μικρά σκυλιά;

Τα σκυλιά από μικρόσωμες ράτσες (αυτά που ζυγίζουν λιγότερο από 15 κιλά) συνήθως έχουν διάρκεια ζωής από 11,5 έως 15 χρόνια. Ωστόσο, μερικά μικρόσωμα σκυλιά μπορούν εύκολα να ζήσουν περισσότερο, δηλαδή έως και 18 χρόνια.

μικρόσωμα σκυλιά ζουν περισσότερο

Όλα τα μικρά σκυλιά ζουν περισσότερο από τα μεγάλα σκυλιά;

Όπως είναι φυσικό, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα ζήσει ένας σκύλος. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα απρόβλεπτης ασθένειας ή ατυχήματος, γενετικής προδιάθεσης για ασθένεια που μπορεί να κρύβεται στα γονίδια του σκύλου ή απλώς κακή τύχη. Γενικά, όμως, όσο μεγαλόσωμη είναι η ράτσα, τόσο πιο γρήγορα γερνάει και τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής του.

Πόσο καιρό ζουν κάποια δημοφιλή «μεγάλα» σκυλιά;

 • 7-10 χρόνια:

Great Dane, Newfoundland, Cavalier King Charles spaniel

 • 9-11 χρόνια:

St. Bernard, Bloodhound, Chow chow, Boxer

 • 10-13 χρόνια:

Airedale terrier, Dalmatian, Golden Retriever, German Shepherd

Πόσο ζουν σκύλοι μικρής και μεσαίας ράτσας;

 • 12-15 χρόνια:

Beagle, Bichon frise, Collie, Doberman, Papillon, Pomeranian

 • 14-16 χρόνια:

Boston terrier, Cairn terrier, Cocker Spaniel, Welsh corgi, Irish setter, Parson Russell terrier, Maltese terrier, Schnauzer, Shih Tzu, West Highland White Terrier, Yorkshire terrier

 • 15-18 χρόνια:

Dachshund, poodle (μικρά), Chihuahua

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed