Image Alt

My Pet

Σκύλος: Ο καλύτερος «δάσκαλος» και φίλος για το παιδί

Σκύλος: Ο καλύτερος «δάσκαλος» και φίλος για το παιδί

Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Είναι ένα ζώο με έντονη ενσυναίσθηση που έχει ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά. Εάν πάρετε ένα σκυλάκι θα τους δώσετε πολύ μεγάλη χαρά.

Εάν πάλι έχετε κατοικίδιο αλλά θα γίνετε σύντομα γονείς, τότε η πρώτη τους συνάντηση πρέπει να είναι ιδιαίτερη.

Πριν επιστρέψετε στο σπίτι με το νεογνό σας, φροντίστε να έχει πάει κάποιο μέλος της οικογένειας βόλτα το σκύλο, έτσι ώστε να λείπει την ώρα που θα μπείτε στο σαλόνι με την καλαθούνα του μωρού σας.

Ακουμπήστε την στο πάτωμα και μόλις επιστρέψει ο σκύλος, αφήστε τον να ανακαλύψει το μωρό, να το μυρίσει και να το επεξεργαστεί. Από εκείνη τη στιγμή ο δεσμός τους θα είναι πολύ ισχυρός.

Τα σκυλιά έχουν μία ιδιαίτερη επικοινωνία με τον άνθρωπο. Από τη στιγμή που το κατοικίδιό σας θα αντιληφθεί την παρουσία του βρέφους, τότε θα γίνει αμέσως ο φύλακας άγγελός του. Μην παραξενευτείτε εάν στις οικογενειακές βόλτες, ο σκύλος σας γρυλίζει σε κάποιους που μιλούν στο μωρό σας ή του ρίχνουν μια γρήγορη ματιά καθώς περνούν από δίπλα σας.

Όταν πάλι το μωρό σας θα κλαίει και θα σας αναζητάει με το βλέμμα του, ο πιστός του φύλακας θα δείχνει ανήσυχος και θα σας ενημερώνει με το γάβγισμά του. Οι δυο τους θα μεγαλώνουν μαζί και θα μοιράζονται τα πάντα. Θα είναι αχώριστοι.

Αυτό το υπέροχο πλάσμα θα παρακολουθεί πολύ στενά την καθημερινότητα του παιδιού, θα παίζει μαζί του ακόμα κι όταν εσείς θα έχετε εξαντληθεί.

Η επιρροή του σκύλου στο παιδί

Εάν το παιδί σας είναι μοναχοπαίδι, τότε το κατοικίδιό σας θα γίνει σίγουρα ο καλύτερός του φίλος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά που έχουν αδελφάκι του αντίθετου φύλου. Ο σκύλος θα παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του παιδιού, καθώς του «διδάσκει» κοινωνικότητα, ευθύνη, εμπιστοσύνη!

Το παιδί θα μοιράζεται μαζί του: παιχνίδια, χρόνο, αγκαλιές,  ακόμα και τις ανησυχίες του! Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε… Θα του λέει όλα όσα τον απασχολούν ή τον ενοχλούν. Επίσης, θα του δείχνει με μεγάλη χαρά ένα καινούριο παιχνίδι και θα του ζητάει να παίξουν μαζί.

Το παιδί θα μάθει να εμπιστεύεται κάποιον που θεωρεί ξεχωριστό για τον ίδιο. Μην εκπλαγείτε εάν τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σας, λέει τα μυστικά του στο σκυλάκι του και όχι σε εσάς. Ο σκύλος θα είναι ο πιο καλός ακροατής και ποτέ δεν θα δείχνει δυσαρέσκεια με ότι κι αν ακούει.

Με λίγα λόγια η επίδραση του σκύλου σε ένα μοναχοπαίδι, ή σε ένα παιδί που επιζητά στο «πρόσωπό» του ένα αδελφάκι του ίδιου φύλου είναι πολύ σημαντική.

Η επίδραση του σκύλου στην υγεία του παιδιού

Οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται τα σκυλιά για τυχόν αρρώστιες. Αντιθέτως, όσο περισσότερο εκτίθενται τα παιδιά στα κατοικίδια, τόσο περισσότερο προστατεύεται ο οργανισμός τους. Κι αυτό γιατί, με ένα κατοικίδιο στο σπίτι ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με διάφορα μικρόβια. Η συχνή επαφή θωρακίζει τον οργανισμό. Πόσο μάλλον, εάν αυτό γίνεται από την παιδική μας ηλικία, που είμαστε και πιο ευάλωτοι.

Υπεύθυνο παιδί

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να του μάθετε πως να συμπεριφέρεται υπεύθυνα. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίρνετε και το παιδί σε μία μικρή βόλτα με το σκύλο και να του εξηγείτε από τον τρόπο που κρατάτε το λουρί μέχρι πόσο χρήσιμα είναι τα σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του.

Ακόμα κι αν το παιδί είναι μικρό, μπορείτε να του αναθέσετε κάποιες υποχρεώσεις, όπως το τάισμα. Αφού υπολογίσετε την ποσότητα σε ένα κυπελάκι, δώστε την στο παιδί σας για να το αδειάσει στο πιάτο του σκύλου. Το ίδιο και με το νερό. Βοηθήστε το να γεμίσει ένα ποτήρι νερό για να συμπληρώσει το μισογεμάτο δοχείο.

Και να θυμάστε! Ένας σκύλος χρειάζεται φροντίδα και αγάπη όπως το παιδί σας. Η υιοθεσία ενός ζώου έχει ευθύνη και πρέπει να τηρείτε με ευλάβεια τις υποχρεώσεις απέναντί του.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed