Image Alt

My Pet

Σκύλος που φοβάται τα παιδιά: Αιτίες και λύση

Σκύλος που φοβάται τα παιδιά: Αιτίες και λύση

Τα παιδιά κι οι σκύλοι είναι ένας υπέροχος συνδυασμός και κάτω από τις σωστές συνθήκες μπορούν να αναπτύξουν μία σχέση ζωής. Όταν ένας σκύλος όμως φοβάται τα παιδιά, δεν είναι συνετό κι ασφαλές να τα φέρετε κοντά. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά συχνό για τα σκυλιά να είναι επιφυλακτικά με τα παιδιά (όπως και το αντίστροφο), κι αν ο σκύλος σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν τρόποι να ανακαλύψετε τους φόβους του και να τους αντιμετωπίσετε προκειμένου να αποτρέψετε τυχόν «αντιπαραθέσεις». 

Γιατί οι σκύλοι φοβούνται τα παιδιά;

Δύο είναι οι πιθανότεροι λόγοι που οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν έναν φόβο για τα παιδιά: 

  • Έλλειψη πρώιμης κοινωνικοποίησης: Οι σκύλοι που δεν εκτίθενται σε παιδιά ως κουτάβια μπορεί να τα φοβούνται όταν τα γνωρίσουν στη συνέχεια της ζωής τους. Όταν συναντούν παιδιά για πρώτη φορά ως ενήλικοι σκύλοι, μπορεί να φοβηθούν από το άγνωστο μέγεθος, τη μυρωδιά, τους θορύβους και τις κινήσεις των παιδιών. 
  • Οι συνέπειες μιας αρνητικής εμπειρίας: Τα σκυλάκια μπορεί να αναπτύξουν έναν φόβο για τα παιδιά μετά από μία επίπονη ή ανησυχητική αλληλεπίδραση. Τα μικρά παιδιά συνήθως έχουν την τάση να τραβούν τις ουρές, να αρπάζουν το τρίχωμα, να κλέβουν παιχνίδια, ακόμη και να πειράζουν τα μάτια. Κάποιοι σκύλοι είναι αρκετά ανεκτικοί στο πείραγμα των παιδιών. Κάποιοι όμως αναπτύσσουν έναν φόβο μετά από μία κακή εμπειρία.

Δουλέψετε στη διαχείριση φόβου του σκύλου

Επειδή είναι απίθανο ένας σκύλος να περάσει όλη του τη ζωή χωρίς να συναντήσει ένα παιδάκι, είναι σημαντικό να δουλέψετε στη διαχείριση φόβου του σκύλου σου. Αυτό δεν αφορά μόνο τον σκύλο σας, αλλά είναι σημαντικό προκειμένου να αποτρέψετε τυχόν δαγκώματα και άλλους τραυματισμούς που μπορεί να κάνουν οι σκύλοι στα παιδιά. 

Για καλή σας τύχη, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαττώσετε τον φόβο του σκύλου σας για τα παιδιά

Κοινωνικοποιήστε τον από νωρίς

Εάν έχετε μόλις φέρει ένα κουτάβι στο σπίτι, αρχίστε να το κοινωνικοποιείτε με τα παιδιά αμέσως. Τα κουτάβια περνούν μία περίοδο αιχμής κοινωνικοποίησης σε ηλικία 8 με 12 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να εκτεθούν σε όσο περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατό. Να έχετε υπόψη ότι όλες οι αλληλεπιδράσεις πρέπει να επιβλέπονται και να διατηρούνται όσο γίνεται πιο θετικές και ήρεμες. Δουλεύοντας στην κοινωνικοποίηση μπορεί να σας κερδίσει πολύ χρόνο και προσπάθεια για αργότερα. 

Πολλοί άνθρωποι έχουν κατοικίδια πριν αποκτήσουν παιδιά. Τότε, είναι έκπληκτοί όταν ο σκύλος γρυλίζει ή χτυπά απότομα το νέο μέλος. Αυτό μπορεί να είναι μία άσχημη κατάσταση τόσο για τον σκύλο όσο και για τον ιδιοκτήτη. Το κλειδί όμως για να αποτρέψετε τέτοιου είδους προβλήματα είναι η κοινωνικοποίηση. 

Πάρτε προφυλάξεις

Ποτέ μην αφήσετε τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο κανόνας για όλους τους σκύλους, αλλά ειδικά για εκείνον που φοβάται τα παιδιά ή αν δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν τα φοβάται ή όχι. Αν τα αφήσετε πρόωρα μόνα τους για να παίξουν, μπορεί να είναι επικίνδυνο τόσο για τον σκύλο όσο και για το παιδί. Όταν ένας σκύλος που φοβάται περιτριγυρίζεται από παιδιά, δεν πρέπει να πάρετε τα μάτια σας από αυτόν και να είστε έτοιμοι να τα χωρίσετε στο πρώτο σημάδι που θα δείτε ότι ο σκύλο σας νιώθει άβολα. 

Μην αναγκάσετε το σκυλί σας να γίνει φίλος με το παιδί

Το να κάνετε τον σκύλο σας να μείνει ακίνητος, ενώ ένα παιδί πλησιάζει, μπορεί να φέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Εάν ένα σκυλάκι που φοβάται ξεπεράσει πολύ την ζώνη ασφαλείας του, μπορεί να γίνει πολύ επιθετικό. Μην βάλετε τον σκύλο σας σε μία θέση που νιώθει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 

Σκύλος που φοβάται τα παιδιά: Αιτίες και λύση

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο

Όλα τα σκυλιά θέλουν ένα ήσυχο, ασφαλές μέρος, όπου μπορούν να είναι μόνοι. Εάν ο σκύλος σας φοβάται τα σκυλιά, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής σε ένα σημείο που τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση. Εάν ο σκύλος σας έχει μάθει το κλουβί σαν ένα τέτοιο μέρος, τότε το κλουβί είναι το κατάλληλο σημείο για να κρυφτεί. Μην αφήσετε τα παιδιά να πλησιάσουν σε αυτή την περιοχή. 

Βάλτε κανόνες

Εάν έχετε παιδιά κι έναν σκύλο που τα φοβάται, είναι σημαντικό τα παιδιά σας να ακολουθούν κάποιους κανόνες. Δε θα πρέπει να τους επιτρέπεται να πλησιάζουν τον σκύλο χωρίς να υπάρχει επίβλεψη. Επίσης δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσουν να πάρουν κάποιο από τα παιχνίδια του σκύλου ή να το προσεγγίσουν ενώ τρώει ή κοιμάται. 

Εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να περάσετε χρόνο να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας αμέσως να αλληλοεπιδρούν με τα σκυλιά. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το πώς να αγγίζει τον σκύλο σας απαλά αντί να τον πειράξει ή να τον τραβήξει απότομα.

Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας

Η απευαισθητοποίηση είναι η διαδικασία της σταδιακής αύξησης των αλληλεπιδράσεων των σκύλων με τα παιδιά προκειμένου να είναι πιο άνετοι μαζί. Επειδή ένας σκύλος που φοβάται τα παιδιά μπορεί να γίνει πολύ επιθετικός, η διαδικασία απευαισθητοποίησης πρέπει να χειριστεί πολύ προσεκτικά. 

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε πετώντας στα σκυλιά σας κάποια γλυκίσματα όταν βλέπει παιδιά από απόσταση. Σιγά σιγά, μπορείτε να μειώνεται την απόσταση ανάμεσα στον σκύλο σας και τα παιδιά εφόσον δεν εμφανίζει σημάδια άγχους. Ποτέ μην τιμωρήσετε τον σκύλο εάν αντιδράσει με φόβο. 

Βρείτε έναν έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή σκύλων που έχει εμπειρία σε σκυλιά που φοβούνται και χρησιμοποιεί μόνο θετικές μεθόδους εκπαίδευσης. Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο πρόγραμμα απευαισθητοποίησης που θα έχει γρήγορα και ασφαλή αποτελέσματα. 

Να είστε υπομονετικοί

Όλα αυτά μπορεί να πάρουν αρκετό χρόνο και ο σκύλος σας μπορεί ποτέ να μην αποδεχτεί τελείως τα παιδιά. Ωστόσο, με υπομονή και επιμονή θα μπορέσετε να περιορίσετε τον φόβο του και να αποτρέψετε τυχόν δαγκώματα και ατυχήματα.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed