Image Alt

My Pet

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις ταξίδι με τον σκύλο σου σε πλοίο

Σκύλος στο πλοίο: Tips για ένα ξέγνοιαστο ταξίδι

Αργίες, διακοπές, εκδρομές και κατά πάσα πιθανότητα ταξίδι με πλοίο. Ο τετράποδος φίλος μας θα μείνει πίσω; Φυσικά και όχι!  Εδώ είναι όσα πρέπει να ξέρεις για ένα χαρούμενο, ξέγνοιαστο αλλά και ασφαλές ταξίδι στο πλοίο, παρέα με τον σκύλο!

Το πλοίο είναι συνδεδεμένο τόσο με το καλοκαίρι όσο και με τις διακοπές μας. Μπορεί για εμάς να είναι μια ευχάριστη εμπειρία αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους σκύλους. Παράλληλα οι συνοδοί έχουν κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις να τηρήσουν, όταν βρίσκονται στο πλοίο.

Πολλοί κηδεμόνες αμφιταλαντεύονται για το εάν πρέπει να πάρουν τον σκύλο μαζί στις διακοπές του. Σε περίπτωση που τελικά το αποφασίσετε οφείλετε να προσέξετε κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ταξίδι με πλοίο

Αρχικά ένας σκύλος, για να ταξιδέψει με πλοίο, συχνά χρειάζεται δικό του εισιτήριο, (ανάλογα με την εταιρεία)  αν πρόκειται να φιλοξενηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του πλοίου. Το ιδανικότερο, όμως, είναι, ο σκύλος να βρίσκεται κοντά στους κηδεμόνες του, καθότι το άλλο σενάριο μπορεί να φέρει μεγάλο άγχος και ανησυχία στον σκύλο σας. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει, όταν γίνει η κράτηση του εισιτηρίου, να δηλωθεί πως θα υπάρχει και η συνοδεία ενός σκύλου. Παράλληλα θα πρέπει να έχετε το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, ενημερωμένο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του. Επίσης οι κηδεμόνες θα πρέπει να γνωρίζουν πως, αν ο σκύλος τους βρίσκεται μαζί τους στο κατάστρωμα, απαγορεύεται να πάνε μαζί του σε εσωτερικούς χώρους (καμπίνες, εστιατόρια του πλοίου κ.ά.).

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού

Για να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος μας δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ούτε σε εμάς, αλλά ούτε και στους άλλους επιβάτες του πλοίου, υπάρχει μια σειρά ενεργειών που μπορούμε να κάνουμε. Αρχικά η τροφή και το νερό, ειδικά αν πρόκειται για πολύωρη διαδρομή. Καλό θα ήταν ο σκύλος μας να μην έχει φάει αρκετές ώρες πριν από το ταξίδι, ώστε να μην ανακατευτεί και κάνει εμετό. Μικρές ποσότητες νερού, σε συχνά διαστήματα, είναι καλύτερες από ένα μπολ γεμάτο νερό στο ταξίδι, καθώς ο σκυλάκος μπορεί να πιεί λαίμαργα, και αυτό να τον πειράξει. Εκτός από τα μπολ του φαγητού-νερού του σκύλου, είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας φίμωτρο, σε περίπτωση που ζητηθεί, συχνά μάλιστα είναι υποχρεωτικό (είναι σημαντικό, ο σκύλος να είναι ήδη εξοικειωμένος με το φίμωτρο), μαντηλάκια και σακουλάκια για τις ακαθαρσίες, φαρμακείο σκύλου (με όλα τα απαραίτητα). Φυσικά, σε περίπτωση που το σκυλάκι θελήσει να κάνει την ανάγκη του, πράγμα που συνήθως δεν συμβαίνει σε μικρά ταξίδια, οφείλετε να έχετε νερό και χαρτί για να καθαρίσετε.
Για τη μεταφορά του σκύλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κλουβί μεταφοράς, ώστε ο σκύλος να βρίσκεται κοντά σας και ασφαλής.
Μάλιστα η ύπαρξη του κλουβιού μεταφοράς, με την προϋπόθεση πως ο σκύλος αρέσκεται να βρίσκεται μέσα, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική. Εκεί αναπτύσσεται το αίσθημα της ασφάλειας, με αποτέλεσμα το κατοικίδιό σας να μην αγχώνεται έντονα κατά την παραμονή του στο πλοίο.

Άγχος ταξιδιού

Σημαντικό κομμάτι όμως αποτελεί και η προετοιμασία για το ταξίδι. Μεγάλη σημασία θα παίξει και η εξοικείωση του σκύλου μας με όσα πρόκειται να συναντήσει, ώστε να μην τρομάξει με τα εκατοντάδες νέα ερεθίσματα και ‘προκλήσεις’ με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος.
Το άγχος του σκύλου μας μπορεί να ξεκινήσει, ήδη, από τη στιγμή που πλησιάζετε στο λιμάνι. Έντονοι ήχοι, άνθρωποι που σέρνουν βαλίτσες, υπάλληλοι του πλοίου που σφυρίζουν, κόρνες αυτοκινήτων αλλά και μια γενικότερη πολυκοσμία δεν αποτελούν και την καλύτερη εμπειρία για αυτόν.
Για να είναι το ταξίδι του όσο το δυνατόν λιγότερο αρνητικό, μπορείτε να προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας βάζοντας το να ακούσει τέτοιου είδους ήχους πριν το ταξίδι, σε χαμηλή ένταση, και σταδιακά να την αυξήσετε, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα τον σκύλο σας όσο παραμένει ήρεμος.
Για εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις σκύλων που βιώνουν έντονο στρες σε θορυβώδη μέρη, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας σε συνεννόηση να του δώσετε ειδικά σκευάσματα για χαλάρωση και ηρεμία στο ταξίδι.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed