Image Alt

My Pet

Σκύλος vs Γάτα: Ποιο σας ταιριάζει περισσότερο

Σκύλος vs Γάτα: Ποιο σας ταιριάζει περισσότερο

Προτιμάτε σκύλο ή γάτα; Πριν απαντήσετε θα πρέπει να σκεφτείτε ποιο ζώο σας ταιριάζει περισσότερο αφού και τα δύο είναι αξιαγάπητα. Έχουν όμως και ιδιαιτερότητες τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε αφενός για να είναι πιο αρμονική η συμβίωση μαζί τους αφετέρου για να είναι κι εκείνα ευτυχισμένα. Ο σκύλος και η γάτα προσφέρουν συντροφιά, αγάπη και άφθονο γέλιο αρκεί να έχετε το χρόνο να παίξετε μαζί τους.

Ώριμη σκέψη και υπευθυνότητα αφού πρόκειται για μία μακροχρόνια δέσμευση

Πολλές οικογένειες μπαίνουν στο δίλημμα να αποκτήσουν ένα από τα δύο ζωάκια χωρίς να έχουν σκεφτεί προηγουμένως ποια κριτήρια πρέπει να λάβουν υπόψη τους προτού πάρουν αυτή την απόφαση. Ενίοτε ρωτάνε τα παιδιά τους ποιο από τα δύο ζώα προτιμούν περισσότερο χωρίς να έχουν συνυπολογίσει εάν τη χρονική περίοδο μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απαιτεί η φροντίδα τους.

Η επιλογή ανάμεσα στο σκύλο και τη γάτα προϋποθέτει ώριμη σκέψη και υπευθυνότητα αφού πρόκειται για μία μακροχρόνια δέσμευση. Κι εκείνα με τη σειρά τους θα σας ανταμείψουν με χαριτωμένα παιχνίδια και άφθονες στιγμές γέλιου. Έτσι λοιπόν, ο καθένας μας πρέπει να υπολογίσει κάποιους παράγοντες πριν προχωρήσει στην απόκτησή τους.

Εκτός από ένα ασφαλές περιβάλλον και μία καλή ποιότητα ζωής, που συνεπάγεται με σωστό φαγητό, καθαριότητα και αγάπη και τα δύο χρειάζονται χρόνο και τις απαιτούμενες επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Τα κριτήρια

Καθοριστικός ρόλος για την υιοθέτηση ενός ζώου, εκτός από τις προσωπικές επιλογές που μπορεί να έχουμε, είναι η καθημερινότητά μας και ο τρόπος ζωής μας, ο χαρακτήρας μας και οι συνήθειές μας. Οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, η οικογενειακή ζωή, ο τόπος διαμονής, ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε αλλά και η ηλικία, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη λήψη της σωστής απόφασης.

Για παράδειγμα, ο σκύλος έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, από μια γάτα. Ωστόσο, διαφορές έχουν και τα σκυλιά μεταξύ τους. Ορισμένα από αυτά χρειάζονται αρκετό χρόνο για την καθημερινή τους βόλτα ενώ άλλα λιγότερο.

Επιλογή σκύλου

Σκύλος vs Γάτα: Ποιο σας ταιριάζει περισσότερο

Η επιλογή ενός σκύλου προϋποθέτει περισσότερο χρόνο καθώς χρειάζονται συχνές βόλτες και άσκηση για να εκτονώσουν την ενέργεια τους. Παρόλο που μαθαίνουν εύκολα εντολές, η εκπαίδευσή τους απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή. Τα σκυλιά διαισθάνονται τον κίνδυνο και προστατεύουν το χώρο σας. Σας προειδοποιούν με το έντονο γάβγισμα. Είναι ιδανικοί φύλακες για τα παιδιά.

Αν σου αρέσει το περπάτημα, είσαι κοινωνικός και αγαπάς τις βόλτες, τότε ο σκύλος είναι το κατοικίδιο που σου ταιριάζει περισσότερο αφού είναι ιδανική παρέα ακόμα και για ταξίδια. Να θυμάστε ότι, ως κοινωνικό ζώο, δεν μπορεί να μένει πολλές ώρες μόνο του κυρίως αν ζείτε σε διαμέρισμα.

Επίσης, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι χρειάζονται χρόνο για τρέξιμο, ενώ οι μικρόσωμοι είναι ευτυχισμένοι ακόμη και σε ένα διαμέρισμα. Βέβαια, υπάρχουν μικρόσωμα σκυλάκια, όπως τα Τζακ Ράσελ που τρέχουν σας σίφουνες και έχουν ανάγκη την καθημερινή εκτόνωση.

Επιλογή γάτας

Σκύλος vs Γάτα: Ποιο σας ταιριάζει περισσότερο

Είναι γνωστό ότι οι γάτες επειδή είναι ανεξάρτητες, είναι λιγότερο απαιτητικές και χρειάζονται λιγότερη φροντίδα. Είναι η καλύτερη επιλογή για διαμέρισμα, καθώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλο χώρο, δεν έχουν ανάγκη να βγουν έξω και δεν κάνουν φασαρία. Μένουν μόνες τους και δεν αναζητούν συχνά την προσοχή του κηδεμόνα τους. Οι γάτες είναι πολύ τρυφερά πλάσματα, ωστόσο, προτιμούν να εκδηλώνουν την αγάπη τους με τον δικό τους τρόπο και μόνο όταν αυτές έχουν διάθεση.

Οι γάτες, από τη φύση τους, μπορούν να ζήσουν και μόνες τους. Συνεπώς, εάν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, η επιλογή της γάτας ίσως είναι η καλύτερη λύση για εσάς. Η εκπαίδευση στις γάτες είναι δύσκολη όμως από μικρές μαθαίνουν αμέσως να χρησιμοποιούν την αμμολεκάνη, αφού ενστικτωδώς έχουν την ανάγκη να σκεπάζουν με άμμο ή χώμα τις ακαθαρσίες τους.

 

Με λίγα λόγια, η επιλογή ανάμεσα στο σκύλο και τη γάτα δεν πρέπει να καθορίζεται μόνο από την αδυναμία που μπορεί να έχετε για ένα από τα δύο. Ούτε μπορεί να είναι μία στιγμιαία απόφαση αφού είναι σχέση ζωής. Η υπεύθυνη στάση από την πλευρά σας θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή και να είστε ευτυχισμένοι μαζί με το κατοικίδιό σας. Κι εκείνο θα σας ανταμείψει με την αγάπη του και… τις χαριτωμενιές του.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed