
Τι να κάνεις αν σε δαγκώσει σκύλος
Ενώ παίζετε με τον σκύλο σας, μπορεί να συμβεί και αυτό! Να σας δαγκώσει άθελα του! Είναι γνωστό πως τα δόντια του σκύλου μπορεί να σας τραυματίσουν. Ακόμα χειρότερα μπορεί να περπατάτε στον δρόμο και ένας αδέσποτος σκύλος να σας επιτεθεί, με δυσάρεστα αποτελέσματα.
Τα μπροστινά δόντια ενός σκύλου συμπιέζουν τον ιστό σας, και τα μικρότερα δόντια του μπορούν να σχίσουν το δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι μια ανοιχτή πληγή. Εάν η πληγή μολυνθεί μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα.
Τα βήματα για να αντιμετωπίσετε το δάγκωμα ενός σκύλου
- Πλύντε καλά την πληγή (Χρησιμοποιήστε ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό για να πλύνετε την πληγή)
- Σταματήστε την αιμορραγία με ένα καθαρό πανί
- Βάλτε μια αντιβιοτική κρέμα
- Κλείστε την πληγή με έναν αποστειρωμένο επίδεσμο
- Κρατήστε την πληγή δεμένη και επισκεφτείτε έναν γιατρό
- Αλλάξτε αρκετές φορές τον επίδεσμο
- Προσέξτε για σημάδια πιθανής μόλυνσης όπως κοκκινίλα, πρήξιμο, ή πυρετό
Επίσκεψη στον γιατρό, αντιτετανικό εμβόλιο
Ο γιατρός σας σίγουρα θα θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον σκύλο που σας δάγκωσε αλλά και το πώς συνέβη το περιστατικό. Επίσης, πιθανότατα να χρειαστεί να καθαρίσει ξανά την πληγή, ώστε να μην υπάρχει ανησυχία για μόλυνση.
Μετά από οποιοδήποτε δάγκωμα, θα πρέπει να ελέγξετε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε αντιτετανικό εμβόλιο. Πιθανότατα ο γιατρός να σας συστήσει αναμνηστική δόση εάν η πληγή είναι μεγάλη και έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία δόση.
Ο τετάνος είναι μια οξεία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από σπόρους του βακτηρίου κλωστηριδίο του τετάνου. Βρίσκονται στο έδαφος, στη σκόνη, στα έντερα και στα κόπρανα ζώων και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να διεισδύσουν μέσω του δαγκώματος ενός ζώου. Το πρόβλημα προκύπτει όταν το αρχικό τραύμα μπορεί να είναι τόσο μικρό, που το αγνοούμε.
Βακτήρια από το δάγκωμα, λύσσα
Περίπου το 50% των δαγκωμάτων σκύλου εισάγει βακτήρια στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων του σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου κτλ. Τα μη εμβολιασμένα και άγρια σκυλιά μπορούν επίσης να μεταδώσουν λύσσα. Ο ιός της λύσσας βρίσκεται στο σάλιο που μολυσμένου ζώου και μεταδίδεται στον άνθρωπο αν τον δαγκώσει ή το υγρό έρθει σε επαφή με περιοχή του σώματος που έχει πληγή.
Ουσιαστικά η φροντίδα σε ένα δάγκωμα σκύλου έχει να κάνει κυρίως με το να εμποδίσεις τα βακτήρια να προκαλέσουν μόλυνση. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, η λύσσα είναι μια θανατηφόρος ζωοανθρωπονόσος. (Βέβαια στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανέναν νέο κρούσμα από το 2014). Για αυτό θεωρείται υποχρεωτικός ο ετήσιος αντιλυσσικός εμβολιασμός των κατοικίδιων μας, και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Δείτε ακόμα:
- Είναι το στόμα του σκύλου πιο καθαρό από του ανθρώπου;
- Πως να δείχνετε στον σκύλο σας ότι τον αγαπάτε
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.