Image Alt

My Pet

10 Επικίνδυνα λουλούδια και φυτά για τα σκυλιά

10 Επικίνδυνα λουλούδια και φυτά για τα σκυλιά

Αν και τα φυτά και τα λουλούδια έχουν θετική επίδραση στους ανθρώπους, καθώς προσθέτουν ομορφιά στο σπίτι σας, σας βοηθούν να αισθάνεστε πιο συντονισμένοι με τη φύση και ακόμη να μιλάτε για τα οφέλη που έχουν κάποια για την υγεία σας, δυστυχώς, μερικά από τα πιο δημοφιλή φυτά και λουλούδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη για τα σκυλιά.

1. Αλόη

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - Αλόη

Επειδή η αλόη είναι τόσο εύκολη στη φροντίδα και διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι ένα κοινό φυτό που οι άνθρωποι διατηρούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Δυστυχώς, το τζελ που είναι γνωστό για τα καταπραϋντικά του οφέλη, περιέχει δύο συστατικά που κάνουν αυτό το φυτό τοξικό για τους σκύλους όταν καταναλώνεται. Ο λήθαργος και οι στομαχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των εμετών και της διάρροιας, είναι ίσως τα αποτελέσματα από μια δοκιμή που έκανε ο σκύλος σας τρώγοντας αλόη. Εάν έχετε αυτό το φυτό στο σπίτι σας, κρατήστε το ψηλά, ώστε να μην είναι προσβάσιμο σε αυτόν.

Τοξικά συστατικά: Σαπωνίνες και ανθρακινόνες

2. Πόθος

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - πόθος

Ο τυλιγμένος, σαν κισσός, Πόθος είναι ένα άλλο δηλητηριώδες φυτό για σκύλους και αυτό περιέχει αδιάλυτο οξαλικό ασβέστιο—κρύσταλλους που μοιάζουν με γυαλί που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ενόχληση όταν φαγωθούν. Ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι ο κνησμός και ο ερεθισμός του στόματος, που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε έντονο κάψιμο και πόνο μέσα και γύρω από το στόμα του κατοικίδιου ζώου σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολικό σάλιο, έμετο ή δυσκολία στην κατάποση.

Τοξικό συστατικό: Αδιάλυτο οξαλικό ασβέστιο

3. Φοίνικας Sago

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - φοίνικας sago

Ο φοίνικας sago είναι φυλλώδης, όμορφος και πολύ εύκολος στην καλλιέργεια, γεγονός που τον καθιστά δημοφιλή επιλογή ως φυτό εσωτερικού χώρου. Αλλά είναι επίσης τοξικό για τα σκυλιά, επομένως οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων πρέπει οπωσδήποτε να μην το έχουν στο σπίτι. Εάν καταναλωθεί από τον σκύλο σας, θα προκαλέσει έντονο εμετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος, καθώς και παραπάτημα, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και προβλήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας. Τελικά, προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια και ο θάνατος μπορεί να συμβεί με την κατάποση ποσότητας τόσο μικρής όσο ένας μόνος σπόρος.

Τοξικό συστατικό: Κυκασίνη

4. Αζαλέα

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - αζαλέα

Αν και οι αζαλέες δίνουν χρώμα στη ζωή σας, δυστυχώς, όλα τα μέρη του φυτού της αζαλέας είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών, των φύλλων και των σπόρων.

Αν φάει κάτι από το φυτό της αζαλέας ο σκύλος σας μπορεί αυτό να οδηγήσει σε υπερσιελόρροια, έμετο, διάρροια, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα όρασης, αργό καρδιακό ρυθμό, καρδιακή αρρυθμία και/ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακή κατάρρευση και πιθανό θάνατο.

Τοξικό συστατικό: Grayantoxin

5. Τουλίπες

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - τουλίπες

Οι τουλίπες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά της άνοιξης, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους μας. Τα άνθη και τα στελέχη είναι τοξικά και οι βολβοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι όταν καταναλώνονται. Τα κλινικά σημάδια της κατάποσης περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, υπερσιελόρροια και ακόμη και κατάθλιψη.

Τοξικά συστατικά: Τουλιπαλίνη Α και Β

6. Πικροδάφνη

πικροδάφνη

Η πικροδάφνη, γνωστή για τα λευκά ή ροζ λουλούδια και το ύψος της που παρέχει ιδιωτικότητα ανάμεσα στις αυλές, είναι ένα άλλο δηλητηριώδες φυτό για σκύλους.

Η κατάποση πικροδάφνης προκαλεί υπερβολική σιελόρροια, κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια και λήθαργο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο και μπορεί τελικά να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να χτυπά σωστά. Μόλις καταλάβετε ότι ο σκύλος κατάπιε αυτά τα δηλητηριώδη φύλλα, θα πρέπει γρήγορα να προκληθεί εμετός από κτηνίατρο. Η υποστηρικτική θεραπεία με φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο των γαστρεντερικών σημείων, καθώς και για την αναστροφή προβλημάτων με το ήπαρ και την καρδιά, είναι το κλειδί για την επιβίωση.

Τοξικό συστατικό: Καρδιακές γλυκοσίδες

7. Σανσεβιέρια

σανσιβιέρια

Λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής του και του γεγονότος ότι έχει μεγάλη αντοχή, το φυτό αυτό βρίσκεται σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, τα φυτά Σανσεβιέρια είναι επικίνδυνα φυτά για τα σκυλιά και μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και διάρροια. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί οποιοδήποτε μέρος του φυτού. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορεί να χρειαστεί απλώς να παρακολουθείτε και να θεραπεύσετε τα συμπτώματα του σκύλου σας ή μπορεί να χρειαστεί μια πιο εντατική θεραπεία.

Τοξικό συστατικό: Σαπωνίνες

8. Ιπομέα

υπομέα - σκυλιά επικίνδυνα φυτά

Αν και είναι ένα όμορφο αναρριχώμενο ανθοφόρο φυτό, είναι επίσης δηλητηριώδεις για ανθρώπους και σκύλους. Οι σπόροι είναι πιο τοξικοί και αν καταναλωθούν από τα σκυλιά, μπορεί να προκαλέσουν έμετο, ναυτία, διαστολή της κόρης, παραισθήσεις, διάρροια, αναιμία, σύγχυση και ηπατική ανεπάρκεια». Πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει δοκιμάσει αυτό το φυτό. Η θεραπεία αποτελείται από ενεργό άνθρακα, ενδοφλέβια χορήγηση υγρού και συνεχή συμπτωματική υποστήριξη.

Τοξικό συστατικό: Αλκαλοειδή ινδόλης

9. Μιγκέ (κονβαλάρια)

μιγκέ

Γνωστό για τα λεπτά λευκά άνθη του, το μιγκέ ή κονβαλάρια είναι ένα αγαπημένο λουλούδι εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Αλλά όσοι έχουν κατοικίδια θα πρέπει να το αποφεύγουν στο σπίτι και στον κήπο τους γιατί είναι ένα πολύ δηλητηριώδες φυτό για τους σκύλους και η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, μειωμένη αρτηριακή πίεση, σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή να οδηγήσει σε κώμα. Συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω οδηγίες εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει αυτό το φυτό.

Τοξικό συστατικό: Καρδενολίδες

10. Ιβίσκος

υβίσκος - σκυλιά επικίνδυνα φυτά

Όσο όμορφο κι αν είναι το ανθισμένο φυτό ιβίσκου, αυτό θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από το σκυλάκι σας. Τόσο τα άνθη όσο και τα στελέχη είναι δηλητηριώδη και ο βολβός είναι ο πιο τοξικός από όλα. Μπορεί να εμφανιστεί ένα ευρύ φάσμα κλινικών σημείων μετά την κατάποση και τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με το πόσο έφαγε ο σκύλος σας. Μπορεί να παρατηρήσετε εμετό, διάρροια ή ναυτία και ένας κτηνίατρος μπορεί να εντοπίσει εγκαύματα ή φουσκάλες στο πεπτικό σύστημα του κατοικίδιου ζώου σας. Εάν ο σκύλος σας τρώει οποιοδήποτε μέρος ενός φυτού ιβίσκου, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Τοξικό συστατικό: Ασπαραγίνη

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας καταπιεί κάποιο τοξικό φυτό

Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάποιο από τα παραπάνω επικίνδυνα και τοξικά φυτά τοξικά για τα σκυλιά, καλέστε τον κτηνίατρό σας. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας εμφανίζει σωματικά συμπτώματα, κατευθυνθείτε αμέσως σε μια κτηνιατρική κλινική. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή, αλλά είναι πάντα προς το συμφέρον του κατοικίδιου ζώου σας να παρέχει φροντίδα και άνεση.

Επίσης θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό εάν ο σκύλος σας καταπιεί μια τοξική ουσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ουσία έχει ήδη αφομοιωθεί και απορροφηθεί στο σώμα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed