Image Alt

My Pet

10 σημάδια καρκίνου στα σκυλιά

10 σημάδια ότι ο σκύλος σας ίσως έχει καρκίνο

Ο καρκίνος είναι ένα θέμα που κανένας κηδεμόνας κατοικίδιου ζώου δεν θέλει να σκέφτεται. Γεγονός όμως είναι ότι ένας στους τρεις σκύλους θα αναπτύξει κάποια μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Εάν εντοπιστούν έγκαιρα, περίπου οι μισοί από τους καρκίνους των σκύλων, είναι θεραπεύσιμοι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε τα πιο συνηθισμένα “σημάδια” καρκίνου στους σκύλους.

Απλά να θυμάστε ότι πολλές παθήσεις, όχι μόνο ο καρκίνος, μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια κλινικά συμπτώματα και ότι τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.

Ο εντοπισμός αυτών των συμπτωμάτων είναι το πρώτο βήμα για να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας, ώστε για να γίνει η σωστή διάγνωση.

Σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει καρκίνο

Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια καρκίνου στους σκύλους και οι τύποι καρκίνου που τα προκαλούν.

Ανεξήγητα εξογκώματα και όγκους

Αρκετές μορφές καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν εξογκώματα ή όγκους στο σώμα του σκύλου σας.

Όγκοι του μαστικού αδένα

Αυτός ο τύπος καρκίνου εμφανίζεται κυρίως σε θηλυκά σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί, καθώς και σε εκείνα που έχουν στειρωθεί μετά την ηλικία των 2 ετών, αν και αρσενικά και θηλυκά σκυλιά οποιασδήποτε ηλικίας και φυλής μπορούν να αναπτύξουν όγκους του μαστού. Ορισμένες φυλές, συμπεριλαμβανομένων των κανίς και των διαφόρων φυλών σκύλων σπανιέλ, έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Πρησμένα άκρα και κουτσαίνει

Το οστεοσάρκωμα είναι ο πιο κοινός καρκίνος των οστών σε σκύλους. Ενώ οι όγκοι εμφανίζονται συνήθως στα μακρά οστά των άκρων, το οστεοσάρκωμα μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε οστό. Αυτός ο καρκίνος των οστών αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και συχνά εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος, ιδίως σε λεμφαδένες, πνεύμονες και άλλα οστά. Λόγω της επιθετικής του φύσης, το οστεοσάρκωμα ανιχνεύεται συνήθως αφού ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί.
Οι σκύλοι με οστεοσάρκωμα, πονάνε και να περπατούν κουτσαίνοντας, ενώ το προσβεβλημένο άκρο μπορεί να είναι πρησμένο. Οι μεγάλες και γιγαντιαίες φυλές σκύλων έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοσάρκωμα.

Μελάνωμα

Οι σκουρόχρωμες “πληγές” είναι σημάδι μελανώματος, ενός καρκίνου των κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία. Τα μελανώματα στους σκύλους τείνουν να προσβάλλουν το στόμα και τα χείλη, ενώ μπορούν επίσης να βρεθούν στα στρώματα των νυχιών τους, στα πέλματα και στα μάτια. Τα συγκεκριμένα σημάδια εξαρτώνται από το πού βρίσκεται ο όγκος και μπορεί να περιλαμβάνουν πρησμένο πόδι, εκκρίσεις από τα μάτια ή πληγές στο στόμα. Η χειρουργική αφαίρεση μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς το κακοήθες μελάνωμα τείνει να είναι τοπικά διεισδυτικό και να εξαπλώνεται σε βαθύτερους ιστούς και οστά. Οι φυλές με σκουρόχρωμους στοματικούς ιστούς, όπως η γλώσσα του Chow Chow, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.

10 σημάδια καρκίνου στα σκυλιάΠρησμένοι λεμφαδένες

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, τα γόνατα και τις μασχάλες είναι συνήθως οι πρώτοι που γίνονται αντιληπτοί. Το λέμφωμα είναι ένας κοινός κακοήθης καρκίνος που αντιπροσωπεύει έως και το 20% όλων των περιπτώσεων όγκων σε σκύλους. Το λέμφωμα μπορεί να προσβάλει σκύλους όλων των ηλικιών και φυλών, αλλά έχει δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στα γκόλντεν ριτρίβερ και στα μπόξερ.

Πληγές που δεν επουλώνονται

Μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου, γνωστή ως όγκος των μαστοκυττάρων, μπορεί να παρουσιαστεί ως δερματική βλάβη που απλά δεν υποχωρεί. Αυτός ο καρκίνος προσβάλλει τα μαστοκύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στις αλλεργικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται σε όλο το σώμα, αλλά οι όγκοι τείνουν να συγκεντρώνονται στα αγγεία και τα νεύρα κοντά στο δέρμα, το στόμα και τη μύτη. Οι όγκοι των μαστοκυττάρων είναι πιο συνηθισμένοι σε ηλικιωμένους, καθαρόαιμους σκύλους, όπως το μπόξερ, το τεριέ της Βοστώνης, το μπουλντόγκ και το σνάουτσερ.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Η μαζική απελευθέρωση ισταμίνης που σχετίζεται με τους όγκους των μαστοκυττάρων μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, οδηγώντας σε έλκος στομάχου, έμετο και διάρροια. Λιγότερο δραματικά σημάδια γαστρεντερικών διαταραχών, όπως μειωμένη όρεξη, μπορεί να εμφανιστούν από διάφορες άλλες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του οστεοσαρκώματος και του λεμφώματος.

Ξαφνική αδυναμία ή κατάρρευση

Ενώ η αδυναμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, η ξαφνική κατάρρευση είναι ένα ανησυχητικό αλλά συχνό σύμπτωμα του αιμαγγειοσαρκώματος. Το αιμαγγειοσάρκωμα είναι μια ταχέως εξαπλούμενη μορφή κακοήθους καρκίνου που στοχεύει συχνότερα την καρδιά, το δέρμα, τον σπλήνα και το ήπαρ. Αυτή η μορφή καρκίνου είναι πιο συχνή στον Γερμανικό Ποιμενικό, στο Γκόλντεν Ριτρίβερ και σε άλλες μεγάλες φυλές. Δεδομένου ότι οι σκύλοι συνήθως εμφανίζουν μόνο ήπια προειδοποιητικά σημάδια, οι περιπτώσεις αιμαγγειοσαρκώματος μπορεί να μην εντοπιστούν μέχρι ο καρκίνος να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Δύσπνοια

Αρκετοί από τους καρκίνους του σκύλου που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να εξαπλωθούν στους πνεύμονες, όπου μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστική δυσχέρεια.

Το μελάνωμα, το αιμαγγειοσάρκωμα, ο όγκος των μαστοκυττάρων και το οστεοσάρκωμα μπορούν όλα να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους που δεν έχει προφανή αιτία μπορεί να είναι μια παρενέργεια του καρκίνου. Ο σκύλος σας πονάει και αισθάνεται δυσφορία, με αποτέλεσμα την ανορεξία και τη μειωμένη δραστηριότητα. Οι σκύλοι με στοματικό μελάνωμα μπορεί να δυσκολεύονται να φάνε και να καταπιούν, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Λήθαργο

Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει αυξημένο ύπνο και απροθυμία για άσκηση και παιχνίδι. Συγκεκριμένοι καρκίνοι που συχνά σχετίζονται με λήθαργο περιλαμβάνουν το λέμφωμα και το οστεοσάρκωμα.

Λιπώματα

Δεν είναι όλοι οι αισθητοί όγκοι σοβαροί. Τα λιπώματα είναι κοινοί αλλά καλοήθεις λιπώδεις όγκοι που αναπτύσσονται στο στρώμα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Αν και τα λιπώματα δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, μπορούν να παρεμποδίσουν την κίνηση αν γίνουν αρκετά μεγάλα, ενώ τα εσωτερικά λιπώματα μπορεί να συμπιέσουν τα εσωτερικά όργανα.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed