Image Alt

My Pet

Σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος είναι άρρωστος

10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να είναι άρρωστος

Το ξύσιμο και το κυνήγι της ουράς είναι φυσιολογικές συνήθειες έτσι; Όχι απαραίτητα, κι αυτό διότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να “προδώσουν” ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος. Υπάρχουν ορισμένα σκυλάκια τα οποία είναι πιο ανεκτικά στον πόνο και πιθανώς να μην σας έχουν ενοχλήσει. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε καλά το κατοικίδιό σας μπορείτε να καταλάβετε ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει λάθος. Ας δούμε αναλυτικά τα σημάδια που προδίδουν ότι ο σκύλος σας δεν είναι τόσο υγιής όσο φαίνεται.

1. Μυρίζει άσχημα η αναπνοή του

Η αναπνοή του σκύλου δεν είναι ποτέ φρέσκια, αλλά μερικές φορές αυτή η κακοσμία είναι ένα σημάδι για κάποιο απειλητικό πρόβλημα. Η κακή αναπνοή του σκύλου προκαλείται από τα βακτήρια που σχηματίζουν πλάκα στα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν στις ρινικές οδούς και τα ιγμόρεια, οδηγώντας σε αναπνευστικά προβλήματα. Εάν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, θα μπορούσαν να προκαλέσουν όλεθρο στο συκώτι, τα νεφρά ή την καρδιά. Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας καθημερινά και δώστε του λιχουδιές ή παιχνίδια φτιαγμένα ειδικά για οδοντική υγιεινή προκειμένου να αποτρέψετε αυτά αυτά τα συμπτώματα.

2. Τα αυτιά του σκύλου σας πέφτουν

Τα αυτιά ενός σκύλου μπορεί να γέρνουν εάν αισθάνεται λυπημένος ή εάν έχει μόλυνση. Οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν τρεις τύπους λοιμώξεων του αυτιού: εξωτερική, εσωτερική και στη μέση. Τα συμπτώματα των προβλημάτων του εξωτερικού αυτιού, που είναι τα πεσμένα αυτιά, η ερυθρότητα, οι εκκρίσεις και η άσχημη οσμή, απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι εξωτερικές λοιμώξεις μπορεί να μετατραπούν σε λοιμώξεις του εσωτερικού αυτιού, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής.

3. Ο σκύλος σας έχει μαύρα στίγματα στη γλώσσα και τα ούλα του

Τα προβλήματα στα δόντια επηρεάζουν το 93% των σκύλων άνω των τριών ετών. Όταν τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια δεν καθαρίζονται από τα ούλα και τη γλώσσα ενός σκύλου, μπορεί να σχηματιστεί πλάκα και φλεγμονές. Αυτή η πλάκα μπορεί να μετατραπεί σε ουλίτιδα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε απώλεια δοντιών. Εάν τα συνήθως ροζ ούλα του κατοικίδιου ζώου σας έχουν φλεγμονή ή εμφανίσουν μαύρα στίγματα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

4. Ο σκύλος σας δεν έχει μέση

Μια φιγούρα κλεψύδρας είναι ένας γρήγορος καλός δείκτης ενός υγιούς σκύλου. Αλλά αν δε φαίνεται η μέση του σκύλου σας, τότε πιθανώς είναι υπέρβαρος. Βάσει ερευνών το 54% των σκύλων στην Αμερική είναι υπέρβαροι και, όπως και οι άνθρωποι, είναι πιο ευάλωτα σε άλλες ιατρικές επιπλοκές, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η νεφρική νόσο. Μπορεί ακόμη και να μειώσει το προσδόκιμο της ζωής κατά 2,5 χρόνια.

5. Τα μάτια του σκύλου σας είναι θολά

Άλλο ένα από τα σημαντικά σημάδια ότι ο σκύλος σας μπορεί να είναι άρρωστος είναι τα θολά μάτια. Αν και δεν είναι απόλυτο, τα θολά μάτια είναι ισχυρός δείκτης καταρράκτη. Εάν η θολότητα καλύπτει περισσότερο από το μισό του φακού του ματιού, η όραση του σκύλου σας παρεμποδίζεται και μπορεί τελικά να τυφλωθεί. Ο καταρράκτης μπορεί επίσης να είναι σημάδι διαβήτη. Αυτό ακολουθείται επίσης και από άλλα συμπτώματα, όπως συχνοουρία ή πολυδίψα. Μια τρίτη αιτία για τα θολά μάτια είναι η πυρηνική σκλήρυνση, μια καλοήθης αλλαγή της γήρανσης που ευτυχώς δεν βλάπτει πραγματικά την όραση.

Υγιής σκύλος που φαίνεται άρρωστος

6. Το σκυλάκι σας δεν… κρατιέται

Μπορεί να υπάρχει μια ιατρική εξήγηση γιατί ο εκπαιδευμένος σας σκύλος μπορεί να είχε ξαφνικά ένα ατύχημα μέσα στο σπίτι. Η υπερβολική ούρηση (πολυουρία) και η υπερβολική κατανάλωση νερού (πολυδιψία) είναι συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας, διαβήτη και ηπατικών παθήσεων. Για παράδειγμα, εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι αφυδατωμένο, τα νεφρά του δεν θα μπορούν να συγκρατήσουν νερό, επομένως θα ουρεί πιο συχνά.

7. Ο σκύλος σας κυνηγά συνέχεια την ουρά του

Σωστά διαβάσατε. Εάν ο σκύλος σας κυνηγά συνέχεια την ουρά του, πιο συχνά από το κανονικό, τότε μπορεί να έχει μια λοίμωξη του εσωτερικού αυτιού που ονομάζεται λαβυρινθίτιδα. Επηρεάζει τη στάση, την ισορροπία και τον συντονισμό ενός σκύλου, επομένως μπορεί να φαίνεται ζαλισμένος χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας είναι μεγαλύτερος σε ηλικία, μπορεί να έχει ένα ιδιοπαθές αιθουσαίο σύνδρομο, το οποίο συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να προκαλέσει ζάλη σε σημείο ανικανότητας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

8. Αναπνέει δύσκολα και λαχανιάζει

Το λαχάνιασμα είναι ο τρόπος του σκύλου σας να δροσίζεται, αλλά η κοπιαστική αναπνοή ή η δύσπνοια, μπορεί επίσης να είναι ένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος. Η δύσπνοια μπορεί να προκληθεί από επιπλοκές στη μύτη, το λαιμό, τους πνεύμονες ή το στήθος. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ο σκύλος σας μπορεί να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο. Η δυσκολία στην αναπνοή είναι επίσης σύμπτωμα της διροφιλαρίωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα βλάβη στους πνεύμονες. Ευτυχώς, η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη εάν εντοπιστεί αρκετά έγκαιρα.

9. Όταν φτερνίζεται ασυνήθιστα

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι φτερνίζονται κι έχουν καθαρές ρινικές εκκρίσεις όταν έχουν αλλεργίες. Ωστόσο, εάν η βλέννα είναι γκρίζα και θολή, παχιά και πράσινη ή αιματηρή, τότε θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Το σκυλάκι σας μπορεί να έχει μυκητιασική λοίμωξη ή καρκίνο της μύτης. Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα πραγματοποιήσει ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

10. Είναι πολύ επιθετικός

Εάν το σκυλάκι σας ενώ είναι καλοπροαίρετο κι ευγενικό, ξαφνικά αρχίζει να γρυλίζει και να φωνάζει τότε υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η πρωτοφανής επιθετικότητα μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού, επιληπτικών κρίσεων ή εγκεφαλικών παθήσεων. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να πονάει έντονα, ενεργώντας επιθετικά για να εμποδίσει τους ανθρώπους να τον αγγίξουν.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, προκειμένου να σας παραχωρήσει την κατάλληλη θεραπεία και να κάνει τη σωστή διάγνωση.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed