Image Alt

My Pet

Σκύλος με συμπεριφορικό πρόβλημα

10 συνήθη προβλήματα συμπεριφοράς σκύλων

Τα προβλήματα συμπεριφοράς σκύλων συχνά παρεξηγούνται ή αντιμετωπίζονται με λάθος τρόπο από τους ιδιοκτήτες. Μπορεί να είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου, ή να σκέφτεστε να αποκτήσετε έναν σκύλο, ή απλώς θέλετε να βοηθήσετε το σκυλάκι σας σε ένα δύσκολο ζήτημα. Η πλήρης κατανόηση των πιο κοινών προβλημάτων συμπεριφοράς σκύλων είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση και την πρόληψή τους. Μια σωστή εκπαίδευση στην υπακοή, θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να ελέγξετε καλύτερα πολλά από αυτά τα ζητήματα.

1. Γάβγισμα

Τα περισσότερα σκυλιά εκδηλώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μπορεί να γαβγίζουν, να ουρλιάζουν, ή να γκρινιάζουν. Πάντως το υπερβολικό γάβγισμα θεωρείται πρόβλημα συμπεριφοράς.

Πριν προσπαθήσετε να διορθώσετε το υπερβολικό γάβγισμα, προσδιορίστε πρώτα ποια είναι η αιτία αυτού. Δείτε τους πιο κοινούς λόγους γαβγίσματος:

 • Προειδοποίηση ή ειδοποίηση
 • Παιχνίδι και ενθουσιασμός
 • Αναζήτηση προσοχής
 • Ανησυχία
 • Ανία
 • Ανταπόκριση σε άλλα σκυλιά

Μάθετε να ελέγχετε το υπερβολικό γάβγισμα. Μάθετε στο σκύλο σας εντολές όπως «γάβγισε» ή «ησυχία». Να είστε συνεπείς και υπομονετικοί. Αντιμετωπίστε τυχόν υποκείμενες αιτίες γαβγίσματος. Η προσοχή στη λεπτομέρεια μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να σταματήσει ένα σκυλί από το να γαβγίζει.

2. Μάσημα

Το μάσημα είναι κάτι φυσικό για όλους τους σκύλους. Στην πραγματικότητα, το μάσημα είναι μια σημαντική δραστηριότητα για τα περισσότερα σκυλιά. Ωστόσο, το υπερβολικό μάσημα μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα συμπεριφοράς εάν ο σκύλος σας προκαλεί ζημιές. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που μασάνε οι σκύλοι περιλαμβάνουν:

 • Κουτάβι που βγάζει οδοντοφυΐα
 • Ανία ή υπερβολική ενέργεια
 • Ανησυχία
 • Περιέργεια (ειδικά τα κουτάβια)

Ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να μασάει τα σωστά πράγματα παρέχοντας πολλά κατάλληλα παιχνίδια για μάσημα. Κρατήστε προσωπικά αντικείμενα μακριά από τον σκύλο σας. Όταν δεν είστε σπίτι, κρατήστε το σκυλάκι σας κάπου περιορισμένο για να μην καταστρέψει αντικείμενά σας.

Εάν πιάσετε το σκυλί σας να μασάει κάτι που δεν πρέπει, αποσπάστε του την προσοχή με έναν απότομο θόρυβο. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε το αντικείμενο με ένα παιχνίδι για μάσημα. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται αρκετά ώστε να μπορεί να εξαντλήσει την ενέργεια του και να τονωθεί με αυτόν τον τρόπο αντί να στραφεί στο μάσημα.

3. Σκάψιμο

Αν τους δοθεί η ευκαιρία, τα περισσότερα σκυλιά θα αρχίσουν να σκάβουν. Είναι θέμα ενστίκτου. Ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως τα τεριέ, είναι πιο επιρρεπείς στο σκάψιμο λόγω της κυνηγετικής τους φύσης. Γενικά, τα περισσότερα σκυλιά σκάβουν για τους εξής λόγους:

 • Ανία ή υπερβολική ενέργεια
 • Άγχος ή φόβο
 • Κυνηγετικό ένστικτο
 • Αναζήτηση άνεσης (για να φωλιάσει ή να δροσιστεί)
 • Επιθυμία να κρύψει κάτι που του ανήκει (όπως κόκαλα ή παιχνίδια)
 • Για να αποδράσει ή να αποκτήσει πρόσβαση σε μια περιοχή

Μπορεί να είναι πρόβλημα για εσάς αν ο σκύλος σας θέλει να σκάβει την αυλή. Προσπαθήστε όμως να προσδιορίσετε την αιτία της ενέργειας αυτής και, στη συνέχεια, δουλέψτε για να εξαλείψετε αυτό το πρόβλημα. Δώστε στον σκύλο σας περισσότερη άσκηση, περάστε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί και κάντε περισσότερη εκπαίδευση. Εάν το σκάψιμο φαίνεται αναπόφευκτο, αφήστε στην άκρη μια περιοχή όπου ο σκύλος σας μπορεί να σκάψει ελεύθερα, όπως ένα κουτί άμμου. Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας ότι είναι αποδεκτό να σκάβει μόνο σε αυτήν την περιοχή.

4. Άγχος αποχωρισμού

Το άγχος αποχωρισμού είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα συμπεριφοράς σκύλων. Και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με φωνές, μάσημα, ακατάλληλη ούρηση και αφόδευση, και άλλες μορφές καταστροφής που συμβαίνουν όταν ένας σκύλος αποχωρίζεται από τον ιδιοκτήτη του. Τα σημάδια του αληθινού άγχους αποχωρισμού περιλαμβάνουν:

 • Ο σκύλος αγχώνεται όταν ο ιδιοκτήτης ετοιμάζεται να φύγει.
 • Η κακή συμπεριφορά εμφανίζεται τα πρώτα 15 με 45 λεπτά μετά την αποχώρηση του ιδιοκτήτη.
 • Ο σκύλος θέλει να ακολουθεί συνεχώς τον ιδιοκτήτη.
 • Ο σκύλος προσπαθεί να αγγίζει τον ιδιοκτήτη όποτε είναι δυνατόν.

Το αληθινό άγχος αποχωρισμού απαιτεί αφοσιωμένη εκπαίδευση, τροποποίηση συμπεριφοράς και ασκήσεις απευαισθητοποίησης. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να συνιστάται φαρμακευτική αγωγή.

5. Ακατάλληλη ούρηση και αφόδευση

Η ακατάλληλη ούρηση και αφόδευση είναι από τις πιο ενοχλητικές συμπεριφορές σκύλων. Μπορούν να καταστρέψουν σημεία του σπιτιού σας και να κάνουν τον σκύλο σας ανεπιθύμητο σε δημόσιους χώρους ή στα σπίτια άλλων. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε αυτή τη συμπεριφορά με τον κτηνίατρό σας πρώτα για να αποκλείσετε προβλήματα υγείας. Εάν δεν βρεθεί ιατρική αιτία, προσπαθήστε να προσδιορίσετε την αιτία της συμπεριφοράς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα από τα ακόλουθα:

 • Υποτακτική/διεγερτική ούρηση
 • Εδαφική σήμανση
 • Ανησυχία
 • Έλλειψη σωστής εκπαίδευσης

Βέβαια, η ακατάλληλη ούρηση και αφόδευση είναι αναπόφευκτη στα κουτάβια, ειδικά πριν από την ηλικία των 12 εβδομάδων. Τα μεγαλύτερα σκυλιά είναι ένα άλλο θέμα. Πολλοί σκύλοι θα χρειαστούν σοβαρή εκπαίδευση αλλαγής συμπεριφοράς εάν η συνήθεια αυτή έχει εμποτιστεί μέσα τους.

6. Παρακαλετό

Το να ζητάει μια λιχουδιά ή λίγο από αυτό που τρώτε εσείς επίμονα είναι μια κακή συνήθεια, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων την ενθαρρύνουν από μόνοι τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και παχυσαρκία. Τα σκυλιά εκλιπαρούν να τους δώσετε μια λιχουδιά επειδή αγαπούν το φαγητό. Ωστόσο, τα υπολείμματα τραπεζιού δεν είναι λιχουδιές και το φαγητό δεν είναι αγάπη. Ναι, είναι δύσκολο να αντισταθείς σε αυτό το βλέμμα λαχτάρας, αλλά το να υποχωρήσεις «μόνο αυτή τη φορά» δημιουργεί πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Όταν μαθαίνετε στον σκύλο σας ότι επιτρέπεται να σας ζητά να του δώσετε λίγο από αυτό που τρώτε, στέλνετε λάθος μήνυμα.

Πριν καθίσετε να φάτε, πείτε στον σκύλο σας να πάει στη θέση του, κατά προτίμηση εκεί που δεν θα μπορεί να σας κοιτάζει επίμονα. Εάν είναι απαραίτητο, περιορίστε τον σκύλο σας σε άλλο δωμάτιο. Εάν συμπεριφέρεται έτσι, δώστε του μια ειδική απόλαυση μόνο αφού ολοκληρώσετε τελείως εσείς και η οικογένειά σας το φαγητό.

7. Κυνήγι

Η επιθυμία ενός σκύλου να κυνηγήσει κάτι που κινείται είναι απλώς μια επίδειξη αρπακτικού ενστίκτου. Πολλά σκυλιά μπορεί να κυνηγήσουν άλλα ζώα, ανθρώπους ή αυτοκίνητα. Όλα αυτά μπορούν να έχουν επικίνδυνα και καταστροφικά αποτελέσματα. Ενώ δεν μπορείτε να σταματήσετε το σκυλί σας από το να κυνηγάει, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα για να αποτρέψετε την καταστροφή.

 • Κρατάτε το σκυλάκι σας συνεχώς περιορισμένο ή δεμένο με λουρί (εκτός αν τον επιβλέπετε απευθείας σε εσωτερικούς χώρους).
 • Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να έρχεται όταν τον καλείτε.
 • Έχετε στη διάθεσή σας μια σφυρίχτρα σκύλου ή κάτι που κάνει θόρυβο για να τραβήξετε την προσοχή του.
 • Μείνετε ενήμεροι και προσέξτε για πιθανούς ερεθισμούς, όπως κάποιους που κάνουν τζόκινγκ.

Η καλύτερη ευκαιρία για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι να περιορίσετε αυτή του τη συνήθεια πριν βγει εκτός ελέγχου. Η αφοσιωμένη εκπαίδευση θα τον μάθει να εστιάσει την προσοχή του σε εσάς πρώτα, πριν αρχίσει να τρέχει.

8. Άλματα στον αέρα

Το άλμα στον αέρα είναι μια συνηθισμένη και φυσική συμπεριφορά των σκύλων. Τα κουτάβια αναπηδούν για να φτάσουν και να χαιρετήσουν τις μητέρες τους. Αργότερα, μπορεί να πηδήξουν όταν χαιρετούν τους ανθρώπους. Τα σκυλιά μπορεί επίσης να πηδήξουν όταν είναι ενθουσιασμένα ή αναζητούν ένα αντικείμενο στα χέρια κάποιου. Ωστόσο, ένας σκύλος που πηδάει στον αέρα μπορεί να γίνει ενοχλητικός ή ακόμη και επικίνδυνος.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να σταματήσετε το άλμα στον αέρα ενός σκύλου, αλλά δεν θα είναι όλες επιτυχημένες. Το να σηκώσετε ένα γόνατο, να πιάσετε τα πόδια ή να σπρώξετε το σκυλί μακριά μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά για τους περισσότερους σκύλους, αυτό στέλνει το λάθος μήνυμα. Το άλμα προς τα πάνω είναι συχνά συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή, επομένως οποιαδήποτε αναγνώριση των πράξεων του σκύλου σας παρέχει μια άμεση ανταμοιβή, ενισχύοντας το άλμα.

Η καλύτερη μέθοδος είναι απλώς να απομακρυνθείτε και να τον αγνοήσετε. Μην κάνετε οπτική επαφή, μην μιλάτε ή αγγίζετε τον σκύλο σας. Ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Όταν χαλαρώσει και παραμείνει ακίνητος, επιβραβεύστε τον ήρεμα. Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να λάβει το μήνυμα ο σκύλος σας.

9. Δάγκωμα

Τα σκυλιά δαγκώνουν για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ενστικτώδεις. Τα κουτάβια δαγκώνουν για να εξερευνήσουν το περιβάλλον. Οι σκυλίτσες διδάσκουν στα κουτάβια τους να μην δαγκώνουν πολύ δυνατά και τα πειθαρχούν όταν χρειάζεται. Αυτό βοηθά τα κουτάβια να σταματούν να δαγκώνουν. Οι ιδιοκτήτες πρέπει συχνά να δείχνουν στα κουτάβια τους ότι το δάγκωμα δεν είναι αποδεκτό και να συνεχίζουν να τους διδάσκουν έτσι ώστε να σταματήσουν να το κάνουν.

Πέρα από τη συμπεριφορά των κουταβιών, τα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν για διάφορους λόγους. Το κίνητρο για να δαγκώσει ένας σκύλος δεν δείχνει απαραίτητα. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως:

 • Φόβος
 • Άμυνα
 • Προστασία της περιουσίας
 • Πόνος ή ασθένεια
 • Αρπακτικό ένστικτο

Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να δαγκώσει εάν οι περιστάσεις το δικαιολογούν στο μυαλό του. Οι ιδιοκτήτες και οι εκτροφείς είναι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τάσης για δάγκωμα οποιουδήποτε τύπου σκύλου μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και πρακτικών αναπαραγωγής.

10. Επιθετικότητα

Η επιθετικότητα του σκύλου εκδηλώνεται με γρυλίσματα, εμφάνιση δοντιών, άλματα και δάγκωμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός, ανεξάρτητα από τη ράτσα ή το ιστορικό του. Ωστόσο, οι σκύλοι με βίαιο ή καταχρηστικό ιστορικό και εκείνοι που γαλουχούνται από σκύλους με επιθετικές τάσεις είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά προς ανθρώπους ή άλλους σκύλους.

Δυστυχώς, ορισμένες ράτσες χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνες» και απαγορεύονται σε ορισμένες περιοχές. Το περιβάλλον ενός σκύλου έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά του. Επίσης, ανεξαρτήτως ράτσας, ένας σκύλος μπορεί να κληρονομήσει ορισμένα επιθετικά χαρακτηριστικά.

Οι αιτίες επιθετικότητας είναι βασικά οι ίδιες με τις αιτίες για τις οποίες ένας σκύλος θα δαγκώσει, αλλά η συνολική επιθετικότητα του σκύλου είναι ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα. Εάν ο σκύλος σας έχει επιθετικές τάσεις, συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας καθώς μπορεί να προέρχεται από κάποιο πρόβλημα υγείας. Στη συνέχεια, ζητήστε τη βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή σκύλων. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την προστασία των άλλων από επιθετικούς σκύλους.

Δείτε επίσης: 10 συμβουλές για την υπεύθυνη φροντίδα του κατοικίδιού σας

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed