Image Alt

My Pet

σκυλιά επικίνδυνα φυτά

14 Επικίνδυνα φυτά για τα σκυλιά

Αν και τα φυτά έχουν θετική επίδραση στους ανθρώπους, καθώς προσθέτουν ομορφιά στο σπίτι σας, σας βοηθούν να αισθάνεστε πιο συντονισμένοι με τη φύση και ακόμη να μιλάτε για τα οφέλη που έχουν κάποια για την υγεία σας, δυστυχώς, μερικά από τα πιο δημοφιλή και καλύτερα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη για τα σκυλιά.

1. Αλόη

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - Αλόη

Τοξικά συστατικά: Σαπωνίνες και ανθρακινόνες

Επειδή η αλόη είναι τόσο εύκολη στη φροντίδα και διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι ένα κοινό φυτό που οι άνθρωποι διατηρούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Δυστυχώς, το τζελ που είναι γνωστό για τα καταπραϋντικά του οφέλη, περιέχει δύο συστατικά που κάνουν αυτό το φυτό τοξικό για τους σκύλους όταν καταναλώνεται. Ο λήθαργος και οι στομαχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των εμετών και της διάρροιας, είναι ίσως τα αποτελέσματα από μια δοκιμή που έκανε ο σκύλος σας τρώγοντας αλόη. Εάν έχετε αυτό το φυτό στο σπίτι σας, κρατήστε το ψηλά, ώστε να είναι απρόσιτο.

2. Πόθος

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - πόθος

Τοξικό συστατικό: Αδιάλυτο οξαλικό ασβέστιο

Ο τυλιγμένος, σαν κισσός, Πόθος είναι ένα άλλο δηλητηριώδες φυτό για σκύλους και αυτό περιέχει αδιάλυτο οξαλικό ασβέστιο—κρύσταλλους που μοιάζουν με γυαλί που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ενόχληση όταν φαγωθούν. Ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι ο κνησμός και ο ερεθισμός του στόματος, που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε έντονο κάψιμο και πόνο μέσα και γύρω από το στόμα του κατοικίδιου ζώου σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολικό σάλιο, έμετο ή δυσκολία στην κατάποση.

3. Φοίνικας Sago

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - φοίνικας sago

Τοξικό συστατικό: Κυκασίνη

Ο φοίνικας sago είναι φυλλώδης, όμορφος και πολύ εύκολος στην καλλιέργεια, γεγονός που τον καθιστά δημοφιλή επιλογή ως φυτό εσωτερικού χώρου. Αλλά είναι επίσης τοξικό για τα σκυλιά, επομένως οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων πρέπει οπωσδήποτε να μην το έχουν στο σπίτι. Εάν καταναλωθεί από τον σκύλο σας, θα προκαλέσει έντονο εμετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος, καθώς και παραπάτημα, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και προβλήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας. Τελικά, προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια και ο θάνατος μπορεί να συμβεί με την κατάποση ποσότητας τόσο μικρής όσο ένας μόνος σπόρος.

4. Αζαλέα

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - αζαλέα

Τοξικό συστατικό: Grayantoxin

Αν και οι αζαλέες δίνουν χρώμα στη ζωή σας, δυστυχώς, όλα τα μέρη του φυτού της αζαλέας είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών, των φύλλων και των σπόρων.

Αν φάει κάτι από το φυτό της αζαλέας ο σκύλος σας μπορεί αυτό να οδηγήσει σε υπερσιελόρροια, έμετο, διάρροια, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα όρασης, αργό καρδιακό ρυθμό, καρδιακή αρρυθμία και/ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακή κατάρρευση και πιθανό θάνατο.

5. Τουλίπες

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - τουλίπες

Τοξικά συστατικά: Τουλιπαλίνη Α και Β

Οι τουλίπες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά που έρχονται την άνοιξη, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους μας. Τα άνθη και τα στελέχη είναι τοξικά και οι βολβοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι όταν καταναλώνονται. Τα κλινικά σημάδια της κατάποσης περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, υπερσιελόρροια και ακόμη και κατάθλιψη.

6. Σκόρδο και κρεμμύδι

σκόρδα και κρεμμύδια - σκυλιά επικίνδυνα φυτά

Τοξικό συστατικό: Ν-προπυλοδισουλφίδιο

Αν νομίζετε ότι όλα τα λαχανικά και τα βότανα που βρίσκονται στον κήπο είναι απολύτως εντάξει για το κουτάβι σας, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Το γένος των βοτάνων που περιλαμβάνει τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, είναι επικίνδυνα φυτά για τα σκυλιά.

Οποιοδήποτε φυτό της οικογένειας του αλλίου, εάν καταποθεί σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση στην κυκλοφορία του αίματος που ονομάζεται αιμόλυση, κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται σε μεγάλο αριθμό. Τα αποτελέσματα είναι σοβαρή αδυναμία, γρήγορη αναπνοή και κόκκινα ούρα.

Ο αναγκαστικός εμετός που θα προκαλέσει ο κτηνίατρος είναι η λύση, ενώ πολλά σκυλιά θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος για να αντικαταστήσουν τα αιμοσφαίρια που έχουν υποστεί βλάβη για να επιβιώσουν.

7. Εσπεριδοειδή

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - εσπεριδοειδή

Τοξικά συστατικά: Αιθέρια έλαια και ψωραλένιο

Πολλά φυτά [εσπεριδοειδών] που παράγουν βρώσιμα φρούτα—συμπεριλαμβανομένου του γκρέιπφρουτ, των πορτοκαλιών και των λεμονιών—είναι τοξικά εάν καταποθεί τμήμα του φυτού. Για παράδειγμα, η φλούδα των φρούτων, των φύλλων ή των μίσχων μπορεί συχνά να είναι επικίνδυνη.

Είτε καλλιεργείτε αυτά τα φυτά στην αυλή σας είτε διακοσμείτε με οπωροφόρα δέντρα εσωτερικού χώρου, κρατήστε τα μακριά από τα σκυλιά σας γιατί είναι επικίνδυνα. Όσο για τα εσπεριδοειδή, φυλάξτε τα μακριά από τα κατοικίδια ζώα – όπως σε ένα συρτάρι ή δοχείο στο ψυγείο. Και πετάξτε με ασφάλεια τις φλούδες για να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας δεν θα τις βγάλει από τα σκουπίδια.

Οι αντιδράσεις μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρές όσο με άλλα δηλητηριώδη φυτά για σκύλους (μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος), αλλά αν υποψιάζεστε ότι ο τετράποδος φίλος σας έχει δαγκώσει ένα, καλέστε τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση.

8. Πικροδάφνη

πικροδάφνη

Τοξικό συστατικό: Καρδιακές γλυκοσίδες

Η πικροδάφνη, γνωστή για τα λευκά ή ροζ λουλούδια και το ύψος της που παρέχει ιδιωτικότητα ανάμεσα στις αυλές, είναι ένα άλλο δηλητηριώδες φυτό για σκύλους.

Η κατάποση πικροδάφνης προκαλεί υπερβολική σιελόρροια, κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια και λήθαργο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο και μπορεί τελικά να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να χτυπά σωστά. Μόλις καταλάβετε ότι ο σκύλος κατάπιε αυτά τα δηλητηριώδη φύλλα, θα πρέπει γρήγορα να προκληθεί εμετός από κτηνίατρο. Η υποστηρικτική θεραπεία με φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο των γαστρεντερικών σημείων, καθώς και για την αναστροφή προβλημάτων με το ήπαρ και την καρδιά, είναι το κλειδί για την επιβίωση.

9. Σανσεβιέρια

σανσιβιέρια

Τοξικό συστατικό: Σαπωνίνες

Λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής του και του γεγονότος ότι έχει μεγάλη αντοχή, το φυτό αυτό βρίσκεται σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, τα φυτά Σανσεβιέρια είναι επικίνδυνα φυτά για τα σκυλιά και μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και διάρροια. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί οποιοδήποτε μέρος του φυτού. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορεί να χρειαστεί απλώς να παρακολουθείτε και να θεραπεύσετε τα συμπτώματα του σκύλου σας ή μπορεί να χρειαστεί μια πιο εντατική θεραπεία.

10. Ιπομέα

υπομέα - σκυλιά επικίνδυνα φυτά

Τοξικό συστατικό: Αλκαλοειδή ινδόλης

Αν και είναι ένα όμορφο αναρριχώμενο ανθοφόρο φυτό, είναι επίσης δηλητηριώδεις για ανθρώπους και σκύλους. Οι σπόροι είναι πιο τοξικοί και αν καταναλωθούν από τα σκυλιά, μπορεί να προκαλέσουν έμετο, ναυτία, διαστολή της κόρης, παραισθήσεις, διάρροια, αναιμία, σύγχυση και ηπατική ανεπάρκεια». Πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει δοκιμάσει αυτό το φυτό. Η θεραπεία αποτελείται από ενεργό άνθρακα, ενδοφλέβια χορήγηση υγρού και συνεχή συμπτωματική υποστήριξη.

11. Μιγκέ

μιγκέ

Τοξικό συστατικό: Καρδενολίδες

Γνωστό για τα λεπτά λευκά άνθη του, το μιγκέ ή κρίνο της κοιλάδας είναι ένα αγαπημένο λουλούδι εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Αλλά όσοι έχουν κατοικίδια θα πρέπει να το αποφεύγουν στο σπίτι και στον κήπο τους γιατί είναι ένα πολύ δηλητηριώδες φυτό για τους σκύλους και η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, μειωμένη αρτηριακή πίεση, σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή να οδηγήσει σε κώμα. Συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω οδηγίες εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει αυτό το φυτό.

12. Πουρνάρι

σκυλιά επικίνδυνα φυτά - πουρνάρι

Τοξικό συστατικό: Ταξίνη

Το Πουρνάρι είναι ένας αειθαλής θάμνος που βρίσκεται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους και είναι επικίνδυνο για νοικοκυριά για τουςσκύλους. Εάν καταποθεί, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό θάνατο, τρόμο, μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, κατάρρευση και καρδιακή αρρυθμία. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει φάει οποιοδήποτε μέρος αυτού του φυτού, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρό σας.

13. Φτέρη

φτέρη

Τοξικό συστατικό: Σαπογενίνες

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αυτού του φυτού και δεν είναι όλα δηλητηριώδη. Αλλά αρκετές φτέρες είναι τοξικές για τους σκύλους. Καλύτερα είναι να κάνετε μια μικρή έρευνα εκ των προτέρων πριν φέρετε μια φτέρη στο σπίτι σας ή προσθέσετε μια στον κήπο σας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες κυμαίνονται από ήπιες έως αρκετά σοβαρές. Εάν καταποθούν, τα κατοικίδια μπορεί να εμφανίσουν εμετό, διάρροια ή/και κοιλιακό άλγος. Ορισμένοι τύποι, όπως η φτέρη Bracken, μπορεί να είναι θανατηφόροι εάν καταποθούν. Η επανειλημμένη έκθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος. Εάν ο σκύλος σας φάει μέρος μιας τοξικής φτέρης, συλλέξτε ένα δείγμα του φυτού και πηγαίνετε το κατοικίδιο ζώο σας στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό, ώστε ο κτηνίατρος να ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία.

14. Υβίσκος

υβίσκος - σκυλιά επικίνδυνα φυτά

Τοξικό συστατικό: Ασπαραγίνη

Όσο όμορφο κι αν είναι το ανθισμένο φυτό ιβίσκου, αυτό θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από το σκυλάκι σας. Τόσο τα άνθη όσο και τα στελέχη είναι δηλητηριώδη και ο βολβός είναι ο πιο τοξικός από όλα. Μπορεί να εμφανιστεί ένα ευρύ φάσμα κλινικών σημείων μετά την κατάποση και τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με το πόσο έφαγε ο σκύλος σας. Μπορεί να παρατηρήσετε εμετό, διάρροια ή ναυτία και ένας κτηνίατρος μπορεί να εντοπίσει εγκαύματα ή φουσκάλες στο πεπτικό σύστημα του κατοικίδιου ζώου σας. Εάν ο σκύλος σας τρώει οποιοδήποτε μέρος ενός φυτού ιβίσκου, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας καταπιεί κάποιο τοξικό φυτό

Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάποιο από τα παραπάνω επικίνδυνα και τοξικά φυτά τοξικά για τα σκυλιά, καλέστε τον κτηνίατρό σας. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας εμφανίζει σωματικά συμπτώματα, κατευθυνθείτε αμέσως σε μια κτηνιατρική κλινική. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή, αλλά είναι πάντα προς το συμφέρον του κατοικίδιου ζώου σας να παρέχει φροντίδα και άνεση.

Επίσης θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό εάν ο σκύλος σας καταπιεί μια τοξική ουσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ουσία έχει ήδη αφομοιωθεί και απορροφηθεί στο σώμα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed