Image Alt

My Pet

5 λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά μας γλείφουν

5 λόγοι για τους οποίους ο σκύλος μας γλείφει

Ναι, τα σκυλιά σας γλείφουν για να δείξουν τη στοργή τους δίνοντάς σας φιλιά, αλλά υπάρχουν και αρκετοί άλλοι λόγοι που μπορεί να καταλήξετε με ένα γεμάτο σάλια πρόσωπο ή χέρι. Γλείφοντάς σας, ο σκύλος σας μπορεί να αναζητά προσοχή, να ακολουθεί τα άγρια ένστικτά του ή απλώς να προσπαθεί να ανακαλύψει τη γεύση σας.

Πρόκειται για μια κοινή, σχετικά ακίνδυνη συμπεριφορά που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αποδέχονται ως ένδειξη σκυλίσιας αγάπης, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις το γλείψιμο μπορεί να υποδηλώνει ότι ο σκύλος σας υποφέρει ψυχικά. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί τα σκυλιά γλείφουν – και τι μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να σταματήσει αυτό.

Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους

Αν και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα γιατί τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πιθανώς υπάρχει ένας συνδυασμός λόγων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το γλείψιμο δεν θεωρείται σοβαρό πρόβλημα συμπεριφοράς, εκτός αν σας ενοχλεί. Γνωρίζοντας, ωστόσο, τον λόγο για τον οποίο ο σκύλος σας γλείφει, μπορεί να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεστε γι’ αυτό.

Στοργή

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο σκύλος σας να σας γλείφει για να δείξει τη στοργή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι τα εξισώνουν με τα φιλιά. Το γλείψιμο είναι μια φυσική συμπεριφορά για τους σκύλους. Το έμαθαν από την περιποίηση και τη στοργή που τους έδιναν οι μητέρες τους όταν ήταν κουτάβια. Τα σκυλιά μπορεί να γλείψουν το πρόσωπό σας, αν μπορούν να το φτάσουν. Αν όχι, μπορεί να πάνε σε οποιοδήποτε διαθέσιμο σημείο του δέρματος: χέρια, χέρια, πόδια και πατούσες.

Μερικά σκυλιά τείνουν να γλείφουν λιγότερο από άλλα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας σκύλος είναι λιγότερο στοργικός. Μπορεί απλώς να έχουν μάθει τα πράγματα διαφορετικά ως κουτάβι ή απλώς να μην τους αρέσει το γλείψιμο.

Αναζητούν την προσοχή

Τα σκυλιά θα σας γλείψουν επίσης για να τραβήξουν απλώς την προσοχή σας. Συχνά ξεκινά ως ένδειξη στοργής, αλλά στη συνέχεια ενισχύεται από την αντίδραση του ατόμου: γέλιο, χαμόγελο ή χάιδεμα.

Όταν ένας σκύλος αναζητά την προσοχή, θα νιώσει ότι ανταμείβεται από κάθε είδους προσοχής, ακόμα και από την αρνητική. Το να τα σπρώχνετε μακριά, να λέτε “όχι” ή ακόμα και να τους επιβάλλετε τιμωρία εξακολουθεί να σημαίνει ότι δεν αγνοείτε το γλείψιμο και μπορεί να τον ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο.

Ένστικτο

Τα σκυλιά μπορεί επίσης να σας γλείψουν επειδή ακολουθούν τα άγρια ένστικτά τους. Όταν οι λύκοι (και μερικές φορές οι σκύλοι στην άγρια φύση) επιστρέφουν στα μικρά τους μετά από ένα γεύμα, τα μικρά γλείφουν γύρω από το στόμα των ενηλίκων. Στη συνέχεια, οι λύκοι αναμασούν κρέας από το κυνήγι για να το καταβροχθίσουν τα κουτάβια. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά του γλειψίματος έχει περάσει στο DNA των λύκων, με αποτέλεσμα οι σκύλοι να το κάνουν ενστικτωδώς μερικές φορές.

Γεύση

Άλλος ένας λόγος που τα σκυλιά σας γλείφουν: Θέλουν να δουν τη γεύση σας. Μόλις ο σκύλος αρχίσει να σας γλείφει, μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχετε μια ενδιαφέρουσα αλμυρή γεύση. Τα σκυλιά λατρεύουν οτιδήποτε έχει ενδιαφέρουσα γεύση. Επιπλέον, το γλείψιμο είναι ένας τρόπος για τον σκύλο σας να εξερευνήσει τον κόσμο του, εξάλλου, είστε μέρος αυτού του κόσμου.

5 λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά μας γλείφουνΔείτε επίσης: Γιατί ο σκύλος σας φοβάται μέσα στο σπίτι

Πότε το γλείψιμο μπορεί να είναι πρόβλημα

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου το να σας γλείφει ο σκύλος σας μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα. Γνωρίστε τα σημάδια ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε το κουτάβι σας να νιώσει καλύτερα.

Ψυχαναγκαστική συμπεριφορά: Αν και είναι σπάνιο, οι σκύλοι μπορεί να γλείφουν επειδή πάσχουν από ψυχαναγκαστική διαταραχή, που συχνά προκαλείται από παρατεταμένο στρες και άγχος. Το γλείψιμο που συμβαίνει συνεχώς (και συνήθως περιλαμβάνει το γλείψιμο αντικειμένων, επιφανειών και του εαυτού τους εκτός από τον άνθρωπο) μπορεί να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας αν νομίζετε ότι το γλείψιμο του σκύλου σας είναι ανησυχητικό.

Είναι ασφαλές για τους σκύλους να σας γλείφουν;

Ναι, είναι συνήθως σχετικά ακίνδυνο να αφήνετε τον σκύλο σας να σας γλείφει. Ωστόσο, μην πιστεύετε τον παλιό μύθο ότι τα στόματα των σκύλων είναι πιο καθαρά από τα στόματα των ανθρώπων. Τα στόματα των σκύλων περιέχουν πολλά φυσικά βακτήρια, τα οποία είναι μέρος του λόγου που τα δαγκώματα των σκύλων είναι τόσο επικίνδυνα. Ωστόσο, αυτά τα βακτήρια πιθανώς δεν θα προκαλέσουν βλάβη, εκτός αν εισέλθουν σε ανοιχτή πληγή.

Πώς να σταματήσετε το σκύλο να σας γλείφει

Το να κάνετε το σκύλο σας να σταματήσει να σας γλείφει είναι συνήθως θέμα άρνησης της προσοχής σας όταν το κάνει. Όταν αρχίζει το ανεπιθύμητο γλείψιμο:

  • Σταματήστε να αγγίζετε το σκύλο σας ή να τον κοιτάτε.
  • Γυρίστε το κεφάλι σας μακριά.
  • Σηκωθείτε και απομακρυνθείτε αν χρειαστεί
  • Μόλις σταματήσει το γλείψιμο, επιβραβεύστε το σκύλο σας με προσοχή, στοργή ή ακόμα και με λιχουδιές. Με τον καιρό, ο σκύλος σας θα καταλάβει ότι το γλείψιμο είναι ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Μπορείτε επίσης να δράσετε προληπτικά, εμποδίζοντας το σκύλο σας να σας γλείφει, αποσπώντας του την προσοχή. Έτσι, αντί να του δίνετε την ευκαιρία να γλείψει, πηγαίνετε κατευθείαν σε:

  • Άσκηση
  • Παιχνίδι
  • Εκπαίδευση σε νέα κόλπα

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed