Image Alt

My Pet

Το ασταμάτητο γάβγισμα ενός σκύλου

Ασταμάτητο γάβγισμα σκύλου: Αιτίες και πώς να το σταματήσετε

Το γάβγισμα είναι μία φυσική δραστηριότητα για τους σκύλους. Οι σκύλοι θα χρησιμοποιήσουν το γάβγισμα να εκφράσουν πληθώρα συναισθημάτων κι ένα γάβγισμα μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα που εξαρτώνται απ’ την περίσταση. Ωστόσο, το ασταμάτητο γάβγισμα ενός σκύλου είναι ενοχλητικό και μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα συμπεριφοράς.

Γιατί οι σκύλοι γαβγίζουν υπερβολικά;

Οι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας γαβγίζει πολύ ποικίλουν. Παρόλα αυτά, το υπερβολικό γάβγισμα συχνά εγείρει ερωτήματα γύρω από τη συμπεριφορά του ζώου κι είναι πολύ σημαντικό να αποκλείονται πρώτα τα προβλήματα υγείας.

1. Προβλήματα υγείας

Κάποιοι σκύλοι γαβγίζουν γιατί πονούν ή έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Ελέγξτε πρώτα εάν ο σκύλος σας ενοχλείται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο – μπορεί να γαβγίσει εάν τον αγγίξετε σε αυτό. Θα πρέπει ο σκύλος σας να ελεγχθεί από τον κτηνίατρό σας, αφού κάποιοι σκύλοι είναι πολύ καλοί στο να κρύβουν τον πόνο τους, ακόμη κι αν τους ακουμπήσετε. Μάλιστα, ο πόνος μπορεί να βρίσκεται σε κάποιο δυσπρόσιτο σημείο, όπως τα αυτιά ή το στόμα.

2. Ηλικιωμένοι σκύλοι

Καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν, είναι ένα συχνό φαινόμενο γι’ αυτούς να γαβγίζουν περισσότερο (και να κάνουν γενικά περισσότερο θόρυβο). Κάποιοι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να ξεκινήσουν να γαβγίζουν υπερβολικά, άλλοι να γαβγίζουν για ώρες, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το κάνουν. Πέρα από τη γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου, που είναι παρόμοια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ηλικειωμένοι σκύλοι μπορεί να έχουν προβλήματα όρασης, ακοής ή πόνους στο σώμα, που τους οδηγούν στο γάβγισμα.

3. Φόβος

Εάν ο σκύλος σας φοβάται εύκολα, μπορεί να εκφράσει αυτή την ανησυχία μέσω του γαβγίσματος. Αυτό μπορεί να λάβει μέρος είτε στο σπίτι είτε σε οποιοδήποτε μέρος που μπορεί να τρομοκρατήσει τον σκύλο σας. Μπορεί να είναι κάποιο πρόσωπο, ένας δυνατός θόρυβος όπως πυροτεχνήματα, ή κάποια περίεργη (ή νέα) κατάσταση.

4. Κτητικότητα

Οι σκύλοι μπορούν να γίνουν πολύ προστατευτικοί με τον χώρο τους, εάν ένα νέο άτομο ή σκύλος προσπαθήσει να εισβάλει σε αυτό που θεωρούν δικό τους έδαφος. Νιώθουν μεγάλη κτητικότητα για τον χώρο τους και θέλουν να τον προστατεύσουν. Αυτή η περιοχή μπορεί να είναι το σπίτι τους, η αυλή τους ή ακόμη και το κρεβάτι τους. Εάν ο σκύλος σας γαβγίζει μόνο σε αυτή την περίπτωση, τότε μάλλον αυτή είναι η αιτία.

5. Μοναξιά

Τα ζώα είναι εκ φύσεως ζώα αγέλης, που σημαίνει ότι προτιμούν τη συντροφιά άλλων. Εάν είναι μόνοι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να γαβγίσουν ως ένδειξη στεναχώριας. Ένας σκύλος μπορεί επίσης να ζητά την ανθρώπινη συντροφιά και όχι τη συντροφιά ενός άλλου σκύλου. Ένας σκύλος που βαριέται ή που δεν δέχεται αρκετή διέγερση (ψυχική ή σωματική), μπορεί επίσης να αρχίσει να γαβγίζει ασταμάτητα.

6. Χαιρετισμός ή Αναζήτηση Προσοχής

Ένα γάβγισμα ως χαιρετισμός είναι συνήθως πιο φιλικός. Θα μπορούσε να γίνει υπερβολικό εάν ο χαιρετισμός αυτός δινόταν σε όλα τα σκυλιά που συναντάει. Το ασταμάτητο γάβγισμα ενός σκύλου μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την πείνα του, την ανάγκη του να βγει έξω ή πολύ απλά την αναζήτηση προσοχής.

7. Άγχος αποχωρισμού

Οι σκύλοι που δεν τους αρέσει να μένουν μόνοι μπορεί να πάσχουν από άγχος αποχωρισμού. Σε συνδυασμό με το ασταμάτητο γάβγισμα, οι σκύλοι με αυτή την πάθηση μπορεί να παρουσιάζουν και άλλες ψυχοσωματικές συμπεριφορές, όπως το μάσημα, το ξύσιμο επίπλων, τοίχων ή και πορτών.

Πώς να σταματήσετε το ασταμάτητο γάβγισμα ενός σκύλου

Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψετε το γάβγισμα εξαρχής είναι να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τυχόν πιθανές πηγές αυτής της συμπεριφοράς. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να ενθαρρύνεται το γάβγισμα και να δώσετε στον σκύλο σας να κάνει κάτι καλύτερο.

Ο σκύλος σας θα πρέπει να ξέρει πότε να γαβγίσει και πότε να παραμείνει ήσυχος. Μέρος της δουλειάς σας ως ιδιοκτήτες σκύλου είναι να του το μάθετε. Ξεκινήστε να δουλεύετε σε αυτό το ζήτημα όσο το δυνατό νωρίτερα. Όσο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αλλάξετε αυτή τη συμπεριφορά.

Μία καλή ιδέα είναι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας στις εντολές Μίλα/Ήσυχα, παρόλο που μπορεί να ακούγεται πολύ πιο εύκολο απ’ ότι είναι. Ο στόχος αυτών των εντολών είναι να μάθει ο σκύλος σας πότε μπορεί να μιλήσει και πότε όχι. Μπορεί να πάρει βδομάδες για μερικούς σκύλους, οπότε θέλει συνεχή εκπαίδευση, και ενδεχομένως κάποιον ειδικό εκπαιδευτή εάν δυσκολευτείτε. Εάν ο σκύλος σας παρόλο που εκπαιδεύτηκε συνεχίζει να γαβγίζει υπερβολικά σε ορισμένες καταστάσεις, θα πρέπει να καταλάβετε την αιτία αυτής της συμπεριφοράς.

Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο

Εάν το ασταμάτητο γάβγισμα του σκύλου είναι κάτι καινούργιο σε αυτόν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα υγείας. Αυτό θα βοηθήσει να αποκλείσετε οποιεσδήποτε ιατρικές ανησυχίες ή πιθανούς τραυματισμούς που θα μπορούσαν να προκαλούν το γάβγισμα και να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα πλάνο πάνω στις ανάγκες του σκύλου σας. Ένας ηλικιωμένος σκύλος θα έχει διαφορετικές ανάγκες από κάποιον νεαρότερο.

Τροποποίηση συμπεριφοράς

Για να βοηθήσετε να σταματήσει το ασταμάτητο γάβγισμα ενός σκύλου που μπορεί να προκληθεί απ’ όλους τους παραπάνω λόγους, προσπαθήστε να αφαιρέσετε το στοιχείο που το προκαλεί. Εάν είναι δυνατό, αφαιρέστε το από τη ζωή του σκύλου σας και δουλέψτε στην τροποποίηση της συμπεριφοράς του μέσω εκπαίδευσης. Ξεκινήστε με τις απλές εντολές, όπως το ‘Κάτσε’ και το ‘Κάτω’, προκειμένου να αλλάξει η συγκέντρωση του από το γάβγισμα και να τον επιβραβεύσετε για την καλή συμπεριφορά. Δώστε στον σκύλο σας πολλή εξάσκηση, ούτως ώστε να έχει λιγότερη ενέργεια να γαβγίσει. Τα παιχνίδια που μπορεί να μασουλήσει ή τα παιχνίδια παζλ μπορεί να αποδειχθούν βοηθητικά επίσης.

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος αποχωρισμού

Εάν ο σκύλος σας πάσχει από άγχος αποχωρισμού, αποφεύγετε να τον αφήνετε μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, δουλέψτε με έναν ειδικό ή βρείτε ένα πρόγραμμα που μπορεί να μάθει στον σκύλο σας να αποχωρίζετε τον ιδιοκτήτη του. Αυτός ο τρόπος όμως μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρος.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε εάν ο σκύλος σας δεν σταματάει να γαβγίζει:

  • Ποτέ μην φωνάζετε στον σκύλο σας. Όχι μόνο δε θα βοηθήσει στο να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά, αλλά αυτό θα οδηγήσει τον σκύλο σας να γαβγίσει ακόμη περισσότερο.
  • Μην χτυπήσετε τον σκύλο σας ή μην χρησιμοποιείτε συσκευές όπως κολάρα ηλεκτρισμού. Όχι μόνο είναι οδυνηρό και αγενές, αλλά κάποιοι σκύλοι τα μαθαίνουν και τελικά καταλαβαίνουν πώς να τα αντιμετωπίζουν.
  • Μην αφήνετε τον σκύλο σας να γαβγίσει ασταμάτητα όταν είναι έξω, ανεξάρτητα απ’ την περίσταση. Είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να σταματήσει να γαβγίζει με το να του φωνάζετε από την αυλή. Επίσης είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μετατρέψετε τους γείτονές σας σε εχθρούς…

Επιπτώσεις αφαίρεσης των φωνητικών χορδών

Υπάρχει μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει μερική αφαίρεση των φωνητικών χορδών ενός σκύλου. Δεν αφαιρεί τη δυνατότητα του σκύλου να γαβγίζει απλώς την περιορίζει κάνοντας τον να γαβγίζει πιο ήσυχα και πιο τραχιά (κάτι που πολλοί βρίσκουν ακόμη πιο ενοχλητικό).

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η επέμβαση αυτή είναι περιττή και άδικη για τον σκύλο. Το χειρουργείο κι η αναισθησία ενέχουν πάντα κινδύνους, οπότε οποιαδήποτε επέμβαση που είναι καθαρά για ανθρώπινη διευκόλυνση και δεν ωφελεί την υγεία του ασθενή ή τη ζωική κοινότητα, θα πρέπει να αποφεύγετε.

Επιπροσθέτως, το ασταμάτητο γάβγισμα ενός σκύλου υποδηλώνει ένα πρόβλημα που είναι κατά βάση συμπεριφορικό. Το χειρουργείο μπορεί να απομακρύνει τον θόρυβο, αλλά το άγχος, ο φόβος και παρόμοια προβλήματα παραμένουν.

Ο ρόλος του Επαγγελματία

Αντί να κάνετε χειρουργείο στον σκύλο σας, αφιερώστε λίγο χρόνο και χρήματα στην εκπαίδευση ή στην επίσκεψη ενός κτηνίατρου. Αυτοί οι ειδικοί θα δουλέψουν μαζί σας και με τον σκύλο σας για να σας βοηθήσουν να διασταυρώσετε την αιτία και να βρείτε ένα πλάνο για να την αντιμετωπίσετε. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για κάποια συμβουλή.

 

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed