Image Alt

My Pet

σκυλιά δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα στα σκυλιά – Αιτίες, θεραπεία και πρόληψη

Αν και η δυσκοιλιότητα δεν είναι συχνό πρόβλημα στα σκυλιά, όταν εμφανίζεται τους δημιουργεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Μερικές φορές, η δυσκοιλιότητα των σκύλων είναι ήπια και υποχωρεί γρήγορα από μόνη της, ενώ σπανιότερα, η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή όπως η εντερική απόφραξη, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι η αδυναμία να βγουν τα κόπρανα με φυσιολογικό τρόπο σε καθημερινή βάση. Η δυσκολία στην αφόδευση ή οι μικροί σκληροί σβόλοι ξηρών κοπράνων είναι ενδεικτικά της δυσκοιλιότητας.

σκυλιά δυσκοιλιότητα

Συμπτώματα δυσκοιλιότητας στους σκύλους

Εάν βγάζετε τακτικά βόλτα το σκύλο σας ή επιβλέπετε τον χρόνο του στην ύπαιθρο, πιθανότατα γνωρίζετε τις συνήθειες του κατοικίδιου ζώου σας στην τουαλέτα και αυτό θα σας βοηθάει να αναγνωρίσετε αμέσως ένα πρόβλημα. Συμπτώματα της δυσκοιλιότητας που πρέπει να προσέξετε:

Μειωμένες, δύσκολες ή απούσες κενώσεις

Η μείωση της κανονικότητας των κενώσεων του σκύλου σας θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι αναπτύσσεται δυσκοιλιότητα. Εάν ο σκύλος σας έχει δυσκοιλιότητα, μπορεί να σφίγγεται σε μια περίεργα καμπουριασμένη στάση. Βεβαιωθείτε ότι η διάρροια δεν είναι ο ένοχος, καθώς η επείγουσα κένωση κοπράνων είναι επίσης συχνή μετά από διάρροια των σκύλων και αυτό το πρόβλημα απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση από τη δυσκοιλιότητα.

Εάν ο σκύλος σας περνάει δύο ή περισσότερες ημέρες χωρίς κένωση, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι δυσκοιλιότητας.

Σκληρά, ξηρά κόπρανα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να υποδηλώνεται από κόπρανα που είναι σκληρά και ξηρά, μικρότερα από το κανονικό και μοιάζουν με βότσαλα.

Κόπρανα με αίμα

Στα κόπρανα ενός σκύλου με δυσκοιλιότητα μπορεί να υπάρχει αίμα, επειδή η προσπάθεια να βγουν προκαλεί το σπάσιμο και την αιμορραγία μικρών αιμοφόρων αγγείων στον ορθό.

Έλλειψη όρεξης

Ο σκύλος σας μπορεί να αισθάνεται φουσκωμένος αν έχει δυσκοιλιότητα, οπότε δεν θα θέλει να φάει γιατί η προσπάθεια να χωνέψει την τροφή θα του προσθέσει μόνο δυσφορία.

Αιτίες της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα στα σκυλιά μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες.

 • Αφυδάτωση
 • Απόφραξη από ξένο σώμα (χόρτο, τρίχες, πέτρες, ύφασμα, κομμάτια παιχνιδιού κ.λπ.)
 • Απόφραξη λόγω μη φυσιολογικής ανάπτυξης ιστών (όγκος, πολύποδας, συγγενής δυσπλασία)
 • Διαταραχή της κινητικότητας του γαστρεντερικού συστήματος
 • Διευρυμένος προστάτης (αρσενικοί σκύλοι)
 • Ενδοσαλπιγγώδης σύσφιξη
 • Παρενέργειες φαρμάκων
 • Τρίχες που καλύπτουν τον πρωκτό
 • Ορθοπεδικό ή νευρολογικό πρόβλημα
 • Ακινησία

Διάγνωση της δυσκοιλιότητας στους σκύλους

Εάν η δυσκοιλιότητα του σκύλου σας δεν βελτιωθεί ή δεν υποχωρήσει μέσα σε 36 ώρες, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αφού αξιολογήσει το ιστορικό του σκύλου σας, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της ψηλάφησης της κοιλιάς για να ψηλαφίσει τα κόπρανα στο παχύ έντερο.

Ενδέχεται να συστηθούν ακτινογραφίες για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της δυσκοιλιότητας και να αποκαλυφθούν πιθανές εσωτερικές αιτίες της πάθησης. Ανάλογα με την ηλικία του σκύλου σας και τα ευρήματα της εξέτασης, ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει εργαστηριακές εξετάσεις για να αξιολογήσει τη λειτουργία των οργάνων του σκύλου σας, την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και τον αριθμό των κυττάρων του αίματος.

σκυλιά δυσκοιλιότητα ενυδάτωση

Θεραπεία

Αν παρατηρήσετε ήπια δυσκοιλιότητα στο σκύλο σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω που μπορεί να ανακουφίσουν το κατοικίδιό σας και να βοηθήσουν στην επαναφορά της φυσιολογικής αφόδευσης, αλλιώς σε μια επίμονη δυσκοιλιότητα καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο.

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την υγεία του πεπτικού συστήματος του σκύλου σας και η προσθήκη υγρού στη διατροφή του σκύλου σας είναι συνήθως το κλειδί για την επίλυση της ήπιας δυσκοιλιότητας. Δοκιμάστε να προσθέσετε νερό ή ζωμό κοτόπουλου χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο στην τροφή του σκύλου σας.

Κονσερβοποιημένη τροφή

Εάν ο σκύλος σας τρώει συνήθως ξηρά τροφή, μπορείτε να δοκιμάσετε να του δώσετε κονσερβοποιημένη τροφή (κατά προτίμηση την κονσερβοποιημένη εκδοχή της τρέχουσας διατροφής του για να αποφύγετε πρόσθετες γαστρεντερικές διαταραχές από κάποια νέα).

Κολοκύθα

Η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας κονσερβοποιημένης κολοκύθας στο φαγητό του σκύλου σας με νερό ή ζωμό μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση των κοπράνων και στην κίνηση του εντέρου.

Άσκηση

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να κινηθεί το έντερο του σκύλου σας είναι η δραστηριότητα. Εάν ο σκύλος σας είναι υγιής και μπορεί να ασκηθεί, βγάλτε τον για μια μεγάλη βόλτα. Η τακτική δραστηριότητα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας που μπορεί να επανεμφανίζεται τακτικά σε ηλικιωμένους σκύλους.

Μετά από δυσκοιλιότητα, η πρώτη κένωση μπορεί να περιέχει σκληρά, ξηρά κόπρανα. Στη συνέχεια, για μια – δυο μέρες γίνονται πιο μαλακά. Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει υδαρή κόπρανα ή συνεχόμενη διάρροια, μιλήστε με τον κτηνίατρο.

σκυλιά δυσκοιλιότητα και βόλτα

Θεραπεία σε κτηνίατρο

Ορισμένες θεραπείες που μπορεί να παρέχει ο κτηνίατρός σας περιλαμβάνουν:

 • Κλύσμα: Εάν ο σκύλος σας έχει σοβαρή δυσκοιλιότητα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει κλύσμα για να απομακρύνει τα κόπρανα που έχουν συσσωρευτεί.
 • Υποδόρια υγρά: Θα χορηγηθούν υποδόρια υγρά για να βελτιωθεί η κατάσταση ενυδάτωσης του σκύλου σας.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο όπως η λακτουλόζη για να βοηθήσει το σκύλο σας με τις κενώσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ, μην δίνετε στο σκύλο σας ανθρώπινα καθαρτικά, τα οποία είναι επικίνδυνα για τα ζώα.
 • Νοσηλεία: Εάν ο σκύλος σας είναι πολύ αφυδατωμένος ή έχει άλλα ιατρικά προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών ή/και πρόσθετες θεραπείες για την αντιμετώπιση των υποκείμενων παθήσεων.

Πρόγνωση για σκύλους με δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα συνήθως υποχωρεί με την επανυδάτωση και την ενίσχυση του επιπέδου δραστηριότητας. Εάν η δυσκοιλιότητα του σκύλου σας επανεμφανίζεται συχνά ή είναι σοβαρή και επίμονη, ο κτηνίατρός σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία και την καλύτερη θεραπεία.

σκυλιά δυσκοιλιότητα

Πώς να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα στα σκυλιά

Εάν ο σκύλος σας είναι γενικά υγιής, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα:

 • Νερό: Εξασφαλίστε το ότι έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, ειδικά σε ζεστό καιρό ή μετά την άσκηση, για να ενυδατώνεται σωστά.
 • Φυτικές ίνες: Η διατροφή του πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για την υγεία του πεπτικού συστήματος του σκύλου σας. Ελέγξτε το περιεχόμενο της τροφής του σκύλου σας και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας λαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες.
 • Άσκηση: Δώστε στο σκύλο σας αρκετή άσκηση καθημερινά. Οι σκύλοι χρειάζονται τακτική άσκηση, για αυτό δεν θα πρέπει να αρκεστείτε σε μικρές βόλτες γιατί αν το κάνετε συχνά αυτό, μπορεί να βλάψει την πέψη του κατοικίδιου ζώου σας και να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
 • Παιχνίδια: Περιορίστε τα φυσικά κόκαλα, τα οποία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε απόφραξη και δυσκοιλιότητα, αν σπασμένα θραύσματα σφηνωθούν στο έντερο του σκύλου. Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής στη δυσκοιλιότητα, επιλέξτε  παιχνίδια μάσησης που δεν σπάνε εύκολα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed