Image Alt

My Pet

Γιατί είναι επικίνδυνα τα σταφύλια για τα σκυλιά;

Γιατί είναι επικίνδυνα τα σταφύλια για τα σκυλιά;

Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους. Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα σταφυλιών ή σταφίδων που μπορεί να καταναλώσει ο σκύλος σας. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, είναι τοξικά για τους σκύλους.

Γιατί δεν επιτρέπεται τα σκυλιά να τρώνε σταφύλια;

Η τοξικότητα των σταφυλιών συνδέεται με βλάβη των νεφρών. Η κατανάλωση του φρούτου μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια και ακόμη και σε θάνατο. Η τοξική ουσία στα σταφύλια είναι άγνωστη, αλλά οι σκύλοι δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις τανίνες, τα φλαβονοειδή και τους μονοσακχαρίτες από τα σταφύλια. Αυτός ενδέχεται να είναι ο κύριος λόγος για την τοξικότητα των σταφυλιών στους σκύλους.

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε πράσινα σταφύλια;

Όταν οι σκύλοι τρώνε σταφύλια οποιουδήποτε είδους και σε οποιαδήποτε μορφή, κινδυνεύουν από νεφρική ανεπάρκεια. Όλα τα είδη σταφυλιών, είτε μαγειρεμένα, είτε χωρίς κουκούτσια, είτε αποφλοιωμένα, είτε αποξηραμένα, είτε φρέσκα, είναι τοξικά για το σκυλάκι σας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να δίνετε στο σκύλο σας οποιαδήποτε προϊόντα σταφυλιού, όπως σταφίδες, χυμούς, ζελέ ή μαρμελάδα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν ο σκύλος σας φάει σταφύλια;

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μια αποδεδειγμένη τοξική δόση σταφυλιών για τους σκύλους, ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για το κατοικίδιό σας. Εάν ο σκύλος σας καταναλώσει έστω και ελάχιστες ποσότητες σταφυλιών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Το να προκαλέσετε, ή εσείς ή ο κτηνίατρος σας, εμετό στον σκύλο σας, θα βοηθήσει ώστε να προλάβετε σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Ο σκύλος σας θα χρειαστεί άμεση φροντίδα, καθώς δεν υπάρχει αντίδοτο για τη δηλητηρίαση από σταφύλι. Ο εμετός κτηνίατρος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των σταφυλιών από τον οργανισμό του σκύλου. Ο κτηνίατρός σας ενδέχεται να χορηγήσει ενεργό άνθρακα για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της απορρόφησης των τοξινών στο έντερο.

Διαβάστε επίσης: Φρούτα και λαχανικά που επιτρέπεται να τρώνε τα σκυλιά

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης;

Τα οξεία συμπτώματα αναπτύσσονται εντός 24 ωρών από την κατανάλωση του φρούτου. Τα αρχικά σημάδια της τοξικότητας περιλαμβάνουν αδυναμία και απώλεια όρεξης.

Τα σοβαρά σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας γίνονται αντιληπτά 24 έως 48 ώρες μετά την κατανάλωση του φρούτου και περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, ναυτία και άσχημη οσμή στα ούρα. Ακολουθούν ορισμένα άλλα σημάδια δηλητηρίασης από σταφύλι:

  • Εμετός
  • Ανορεξία
  • Διάρροια
  • Λήθαργος
  • Αυξημένη δίψα
  • Υπερβολική ούρηση (ή το αντίθετο)
  • Αφυδάτωση
  • Έλκη στο στόμα
  • Κώμα
  • Επιληπτικές κρίσεις

Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει φάει σταφύλια ή σταφίδες και παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μεταφέρετε τον σκύλο σας το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη δηλητηρίαση;

Σταφύλια και σταφίδες δεν πρέπει ποτέ να δίνονται σε σκύλους. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο σας δεν καταναλώνει ψωμί με σταφίδες, χυμό σταφυλιών ή μαρμελάδα και ζελέ σταφυλιών. Να γνωρίζετε ότι ορισμένες μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν σταφίδες, γεγονός που τις καθιστά τοξικές για το σκύλο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την δηλητηρίαση από σταφύλια, είναι να κρατάτε αυτά τα τρόφιμα μακριά από το κατοικίδιό σας. Βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι που επισκέπτονται το σπίτι σας, είναι ενήμεροι για τον κίνδυνο χορήγησης σταφυλιών ή προϊόντων σταφυλιού στους σκύλους.

Διαβάστε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed