Image Alt

My Pet

Σκύλος που γαυγίζει

Γιατί γαβγίζουν οι σκύλοι; 6 συνήθεις λόγοι

Είναι φυσιολογικό να γαβγίζουν τα αγαπημένα μας σκυλάκια, να κλαψουρίζουν ή και να ουρλιάζουν σε διάφορες περιστάσεις. Τα σκυλιά βγάζουν ήχους για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους, για να εκφραστούν. Πολλές φορές θέλουμε τα σκυλάκια μας να γαβγίσουν, για να μας προειδοποιήσουν για πιθανούς κινδύνους. Άλλωτε, το γάβγισμα θεωρείται υπερβολικό και χωρίς νόημα.

Οι λόγοι για τους οποίους γαβγίζει ένας σκύλος, είναι πολλοί. Σε καμία περίπτωση δε θα γαβγίσει επειδή μπορεί, ή για να σας ενοχλήσει ή για να σας κάνει κακό. Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν την τάση να γαβγίζουν περισσότερο από άλλες. Μάλιστα, πολλά σκυλάκια έχουν εκτραφεί, με σκοπό να γίνονται «κράχτες». Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετοί άνθρωποι θέλουν τους σκύλους φύλακες: να προστατεύουν το σπίτι από κλέφτες, να τρομάζουν τα θηράματά τους.

Πρέπει να ακούτε προσεκτικά τον σκύλο σας, για να μάθετε που οφείλεται το κάθε γάβγισμα. Η εξάσκηση θα σας βοηθήσει να ανακαλύπτεται τί θέλει να σας πει ο καλύτερός σας φίλος, ανάλογα με το γάβγισμά του.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι έξι λόγοι που ο σκύλος θέλει να επικοινωνήσει σε εμάς;

1. Προειδοποίηση / Ειδοποίηση

Είναι φυσιολογικό για έναν σκύλο να γαβγίζει όταν κάποιος είναι στην πόρτα ή όταν άγνωστοι περνούν έξω από το σπίτι ή το αυτοκίνητο. Πολλά σκυλιά θα γαυγίσουν αν αισθανθούν κάποιο είδος απειλής, δηλώνοντας «είμαι εδώ για να προστατεύσω αυτό το μέρος, μην τολμήσεις!». Ο ήχος αυτός είναι συνήθως οξύς και δυναμικός. Η εξάσκηση στο άκουσμά του θα βοηθήσει σημαντικά και εσάς, για την προστασία του σπιτιού.

2. Άγχος

Πολλά σκυλάκια γαβγίζουν εξαιτίας του άγχους. Φοβούνται τον αποχωρισμό, αγχώνονται όταν φοβούνται με κάτι που θα δουν ή θα ακούσουν. Το γάβγισμα αυτό είναι ανήσυχο, υψηλόφωνο και μερικές φορές συνοδεύεται από γρύλισμα. Αυτού του είδος το γάβγισμα είναι συχνό σε σκύλους με διαταραχές άγχους αποχωρισμού και φοβίες, ή άλλου τύπου άγχους.

3. Αναζήτηση Προσοχής

Όταν ακούτε αυτού του είδους το γάβγισμα, συνήθως ξέρετε τι σημαίνει. Το σκυλάκι σας με αυτόν τον ήχο φωνάζει: «Έι, έι, είμαι εδώ, κοίτα με!!». Τα σκυλάκια που γαβγίζουν για να τραβήξουν την προσοχή, συνήθως το κάνουν με τον τρόπο ενός παιδιού που γκρινιάζει για τον ίδιο λόγο.

4. Παιχνιδιάρικη διάθεση / Ενθουσιασμός

Αυτό το είδος γαβγίσματος είναι σύνηθες σε κουταβάκια ή σε νεαρά σκυλάκια. Πολλά σκυλιά θα γαβγίσουν καθώς παίζουν με τον ιδιοκτήτη τους ή με άλλα σκυλάκια. Μάλιστα, ο ήχος αυτός ακούγεται αισιόδοξος, μουσικός και ενθουσιώδης. Πολλά σκυλάκια γαβγίζουν χαρούμενα και πριν τη βόλτα.

5. Απάντηση προς άλλα σκυλάκια

Είναι πολύ λογικό τα σκυλάκια μας να θέλουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Έτσι, όταν γαβγίζει το ένα, ακολουθεί και το επόμενο, το παρά επόμενο, με αποτέλεσμα όλη η γειτονιά να ακούγεται σαν μία συναυλία σκύλων!

6. Βαρεμάρα

Όταν ένας σκύλος βαριέται, είναι σα να γαβγίζει απλώς για να ακούσει τη δική του φωνή. Αν και κάποιες φορές αυτό είναι ενοχλητικό, είναι – ταυτόχρονα – και λυπηρό. Οι σκύλοι που βαριούνται, γαβγίζουν για να απελευθερώσουν την υπερβολική τους ενέργεια, ή επειδή νιώθουν αφόρητη μοναξιά. Αυτό που χρειάζονται είναι μία ικανοποιητική δραστηριότητα που θα τους «ξυπνήσει», ή έναν σύντροφο…

Το υπερβολικό γάβγισμα χρειάζεται την παρέμβασή σας. Αφού προσδιορίσετε την αιτία του γαβγίσματος, λάβετε μέτρα για να αντιμετωπίσετε την πηγή. Εάν το γάβγισμα του σκύλου σας φαίνεται να σχετίζεται με φόβο ή άγχος, τότε ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε με μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Ίσως, εάν ο σκύλος σας έχει μεγάλο πρόβλημα με το άγχος, κάποια φάρμακα να τον βοηθήσουν ώστε να ηρεμήσει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να περιορίσετε το γάβγισμα με βασική εκπαίδευση, πνευματική τόνωση και άσκηση. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, μπορεί να χρειαστεί να φέρετε έναν εκπαιδευτή. Ένα πράγμα να αποφύγετε: Να αγνοήσετε το πρόβλημα!

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed