Image Alt

My Pet

Γιατί ο σκύλος μου κάνει εμετό;

Κάτι που μπορεί να σας ανησυχήσει είναι όταν ο σκύλος σας κάνει εμετό και βέβαια υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να κάνει εμετό. Η πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρεί εντός 24 ωρών, αν όμως επιμένει για περισσότερες μέρες ή εάν υπάρχει αίμα στον εμετό του μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο ανησυχητικό και μπορεί να απαιτεί επείγουσα εξέταση από έναν κτηνίατρο.

Πώς θα καταλάβω αν ο σκύλος μου δεν αισθάνεται καλά;

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν πώς αισθάνονται. Τα συμπτώματα της ασθένειας στους σκύλους είναι διακριτικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια. Όσο πιο γρήγορα παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να νοσεί, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να τον βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα.

Ένα βασικό σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι όταν ο σκύλος σας σφίγγει ή τρέμει το στομάχι του, χωρίς να φαίνεται σωματικά άρρωστος. Τα σκυλιά εκτελούν αυτή την κίνηση για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του αισθήματος αδιαθεσίας. Αν παρατηρήσετε αυτή τη κίνηση, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για διάγνωση του προβλήματος.

Συμπτώματα όταν αισθάνεται άρρωστος ο σκύλος σας

 • Τρώει λιγότερο ή αρνείται να φάει
 • Υπερβολική κατάποση/γλείψιμο
 • Σάλια
 • Εμετός
 • Προσπάθεια να φάει γρασίδι (για να κάνει εμετό)

σκύλος εμετό

Γιατί ο σκύλος μου κάνει εμετό;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις οποίες ο σκύλος σας κάνει εμετό, με μία από τις πιο κοινές να είναι η στομαχική διαταραχή.

Τρώει το φαγητό του πολύ γρήγορα – Εάν ένας σκύλος καταβροχθίσει το φαγητό του πολύ γρήγορα, μπορεί να αφομοιώσει ταυτόχρονα τον αέρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διαστολή του στομάχου του, με αποτέλεσμα να κάνει εμετό.

Άσκηση αμέσως μετά το φαγητό – Η μη παροχή επαρκούς χρόνου για την πέψη και την καθίζηση της τροφής μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και δυσφορία στους σκύλους, όπως και στους ανθρώπους.

Έχει ναυτία – Η ναυτία της κίνησης δεν είναι ασυνήθιστη στους σκύλους και μπορεί να εμφανιστεί όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο συχνά.

Άλλες καταστάσεις που προκαλούν εμετό στους σκύλους περιλαμβάνουν:

 • Τροφικές αλλεργίες
 • Ιογενείς λοιμώξεις
 • Μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή τους, όπως νέα τροφή
 • Λιχουδιές ή ανθρώπινη τροφή που είναι τοξική για την υγεία του κατοικίδιου ζώου
 • Φλεγμονή του στομάχου (γαστρεντερίτιδα και μπορεί να συνδεθεί με έλκος στομάχου)

Ο έμετος σε σκύλους μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό ή σε μια κρίσιμη ιατρική κατάσταση όπως τα ακόλουθα:

 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Κατάποση τοξικής ουσίας, όπως φυτά και λουλούδια για παράδειγμα, ή κάποιου αντικειμένου
 • Νόσος του Addison
 • Πυομήτρα
 • Παράσιτα συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Lyme
 • Απόφραξη ουροδόχου κύστης/εντέρου
 • Νεοπλασία
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας είναι άρρωστος

Εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό μία φορά και κατά τα άλλα είναι καλά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να τον φροντίσετε ενώ παρακολουθείτε στενά τη συμπεριφορά του για τυχόν ξαφνικές αλλαγές. Βέβαια αν δείτε ότι η κατάστασή του επιδεινώνεται ή κάνει εμετό με αίμα, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Μην του δώσετε φαγητό – Μεταξύ 12-24 ωρών, αποφύγετε να του δώσετε να φάει και εφόσον δείχνει ότι πάει καλύτερα, αρχίστε να του δίνετε ξανά τη συνηθισμένη του τροφή σταδιακά σε μια περίοδο 24-48 ωρών.

Δώστε μικρότερα, απλά γεύματα – Μετά τον εμετό καλό είναι να το ταΐσετε με μια πιο ήπια διατροφή με μικρές μερίδες βρασμένου ρυζιού και κοτόπουλου. Οτιδήποτε πολύ πλούσιο ή λιπαρό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά του.

Παρέχετε άφθονο φρέσκο νερό – Είναι σημαντικό αφού ο σκύλος σας κάνει εμετό να τον βοηθήσετε να αποφύγει την αφυδάτωση παρέχοντας καθαρό, φρέσκο ​​νερό. Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να πίνει περισσότερο ή λιγότερο νερό, αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος ανησυχίας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο σας.

Αφήστε τον να ξεκουραστεί – Μην πιέζετε τον σκύλο σας να παίξει ή να περπατήσει αν δεν φαίνεται να θέλει. Για να ανακάμψει φυσικά μετά από εμετό, χρειάζεται 1-2 μέρες.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό με χολή

Εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό με χολή, αυτό είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που μπορεί να συμβεί όταν το στομάχι του σκύλου είναι άδειο. Σαν αφρός και κίτρινο χρώμα, μερικά σκυλιά κάνουν συχνά εμετό με χολή και δεν είναι λόγος ανησυχίας.

σκύλος κάνει εμετό

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με έναν κτηνίατρο εάν ο σκύλος μου έχει κάνει εμετό;

Εάν ο σκύλος σας κάνει συχνά εμετούς ή εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

 • Φουσκωμένη κοιλιά
 • Διάρροια
 • Πόνοι
 • Αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα
 • Αποπροσανατολισμός ή κατάρρευση

Αν χρειαστεί να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο, θα σας ρωτήσει πόσο καιρό κάνει ο σκύλος σας εμετό, αν έχει παρουσιάσει άλλα συμπτώματα, για παράδειγμα, ο σκύλος σας έκανε εμετό με αίμα, χολή ή εμφανίζει σημάδια αφρού στο στόμα και αν έχετε αλλάξει πρόσφατα κάτι στη διατροφή του.

Κάνοντας και μια πλήρη κλινική εξέταση θα σας πει τις πιθανές αιτίες για τον εμετό του. Μπορεί επίσης να αποφασίσει να πάρει δείγμα ούρων για εξέταση, ή να εξετάσει και τα κόπρανα του σκύλου σας για τυχόν ξένα σώματα. Ενώ μπορεί να προχωρήσει και σε αιματολογικές εξετάσεις ή ακτινογραφίες.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed