Image Alt

My Pet

σκύλος λαχανιάζει

Γιατί ο σκύλος μου λαχανιάζει έντονα;

Το να λαχανιάζει ένας σκύλος είναι φυσιολογικό, ειδικά όταν κάνει ζέστη, είναι ενθουσιασμένος ή έχει τρέξει. Το έντονο λαχάνιασμα όμως είναι διαφορετικό και μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο σκύλος σας έχει ζεσταθεί επικίνδυνα, αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας ή έχει υποστεί ένα τραύμα.

Έντονο Λαχάνιασμα: Συχνές αιτίες και θεραπείες

σκύλος λαχανιάζει από θερμοπληξία

Καταρχήν να πούμε ότι το λαχάνιασμα βοηθά τα σκυλιά να δροσίζονται όταν ζεσταίνονται ή όταν ασκούνται έντονα. Τα σκυλιά παίρνουν από δέκα έως τριάντα αναπνοές το λεπτό, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Ορισμένοι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι λαχανιάζουν έντονα περιλαμβάνουν:

1. Θερμοπληξία ή δηλητηρίαση

Το να αρχίσει να αναπνέει πιο δυνατά ή να λαχανιάζει μετά από άσκηση, ένας σκύλος είναι φυσιολογικό και κάποια σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε πιο βαριά αναπνοή λόγω της κοντής μουσούδας τους. Ωστόσο, το βαρύ λαχάνιασμα μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι ο σκύλος πάσχει από θερμοπληξία ή έχει καταναλώσει κάποια τοξική ουσία.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον προφανή λόγο για την ξαφνική αλλαγή στην αναπνοή του σκύλου σας, πηγαίνετε τον σκύλο σας αμέσως σε κτηνίατρο.

2. Χρόνια ασθένεια

Ασθένειες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, το σύνδρομο Cushing ή οι αναπνευστικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν βαριά αναπνοή ή λαχάνιασμα στους σκύλους:

 • Καρδιακή ανεπάρκεια: Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια και να παρουσιάσουν δυσκολία στην αναπνοή, μειωμένη ανοχή στην άσκηση και βήχα. Ο τρόπος αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας του σκύλου σας εξαρτάται από την αιτία.
 • Σύνδρομο Cushing: Αυτό συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια ενός σκύλου παράγουν υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης. Μαζί με το έντονο λαχάνιασμα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική πείνα, δίψα και ούρηση, τριχόπτωση και εμφάνιση με κοιλιά.
 • Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος: Διάφορες αναπνευστικές διαταραχές, όπως η παράλυση του λάρυγγα, η πνευμονία και οι όγκοι των πνευμόνων, μπορεί να οδηγήσουν σε βαριά αναπνοή ή λαχάνιασμα.
 • Τραυματισμός και πόνος: Οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν με λόγια πότε πονάνε. Το έντονο λαχάνιασμα είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος μπορεί να έχει τραυματιστεί κάπου. Άλλα σημάδια πόνου ή τραύματος στα κατοικίδια ζώα περιλαμβάνουν διευρυμένες κόρες, μειωμένη όρεξη, απροθυμία να ξαπλώσει, ανησυχία, άγχος και γλείψιμο ή δάγκωμα στο σημείο του πόνου. Εάν λοιπόν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας μπορεί να πονάει, ζητήστε αμέσως κτηνιατρική περίθαλψη.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε βαρύ λαχάνιασμα στους σκύλους. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν πιστεύετε ότι η φαρμακευτική αγωγή του σκύλου σας προκαλεί βαρύ λαχάνιασμα.

Δείτε επίσης: Σκύλος: Θρεπτικά συστατικά για καλύτερο ανοσοποιητικό

Άλλες αιτίες του έντονου λαχανιάσματος στα σκυλιά

γιατί ένας σκύλος λαχανιάζει έντονα;

1. Εκλαμψία

Η βαριά αναπνοή ή το έντονο λαχάνιασμα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα εκλαμψίας. Η εκλαμψία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που επηρεάζει τις θηλάζουσες μητέρες- τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα οδηγούν σε αδυναμία να σταθούν ή να περπατήσουν και σε τρόμο.

2. Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους για βαρύ λαχάνιασμα σε σκύλους. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει θερμοπληξία, η γρήγορη ανταπόκριση μπορεί να αποβεί σωτήρια.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, γυάλινα μάτια, αδυναμία, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, σάλια, επιληπτικές κρίσεις, εμετό, διάρροια και θερμοκρασία σώματος άνω των 40 βαθμών.

Εάν νομίζετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει θερμοπληξία, δείτε τι πρέπει να κάνετε:

 • Μετακινήστε το σκύλο σας μέσα στο σπίτι ή σε σκιερό μέρος.
 • Βυθίστε το σκύλο σας σε δροσερό νερό (αποφύγετε το κρύο νερό, το οποίο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία) ή κρύες πετσέτες στο στήθος, το λαιμό και το κεφάλι του σκύλου σας. Μην ψεκάζετε το σκύλο σας με λάστιχο αυλής — τις ζεστές ημέρες το νερό μέσα σε ένα λάστιχο μπορεί να φτάσει σχεδόν σε θερμοκρασίες βρασμού. Πρέπει να τον δροσίζετε σταδιακά.
 • Δώστε στο σκύλο σας δροσερό, όχι κρύο, νερό. Ή δώστε του παγάκια για να γλείφει.
 • Αφού αρχίσετε να δροσίζετε τον σκύλο σας, πηγαίνετε τον σκύλο σας αμέσως στον κτηνίατρο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη θερμοπληξία είναι να την αποφύγετε. Μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να αφήσετε το κατοικίδιό σας στο σπίτι παρά να διακινδυνεύσετε τη θερμοπληξία. Στο σπίτι, φροντίστε να παρέχετε σε όλα τα κατοικίδια ζώα σκιά και νερό ή έναν τρόπο να μπαίνουν μέσα κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας.

3. Αλλεργίες, λοίμωξη ή ο ερεθισμός στους αεραγωγούς

Οι αλλεργίες, η λοίμωξη ή ο ερεθισμός στους αεραγωγούς μπορεί να προκαλέσουν συριγμό, και βαριά αναπνοή στους σκύλους.

Πότε να επισκεφθείτε κτηνίατρο

Το λαχάνιασμα όπως είπαμε είναι φυσιολογικό για ένα σκύλο μετά από άσκηση, ενθουσιασμό ή όταν κάνει ζέστη. Εάν όμως  ισχύει κάτι από τα παρακάτω ή οποιαδήποτε ανεξήγητη αλλαγή, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας.

 • Ο σκύλος αρχίζει να λαχανιάζει ξαφνικά.
 • Το λαχάνιασμα είναι συνεχές και έντονο.
 • Νομίζετε ότι ο σκύλος σας πονάει.
 • Η γλώσσα ή τα ούλα του σκύλου σας εμφανίζονται μπλε, μοβ ή λευκά (σημάδι ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο).

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed