Image Alt

My Pet

Γιατί ο σκύλος μου τρέμει;

Γιατί ο σκύλος μου τρέμει;

Κάποιες φορές θα έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας τρέμει. Αυτό θα μπορούσε να δείχνει τον ενθουσιασμό του, το άγχος του ή κάτι πιο σοβαρό.

Τα σκυλιά μας είναι αναμφισβήτητα οι καλύτεροί μας σύντροφοι και μάλιστα κάποιες συμπεριφορές του σκύλου είναι εύκολο να τις ερμηνεύσουμε, όπως το χαρούμενο κούνημα της ουράς καθώς γυρίζει γύρω από το λουρί του πριν βγούμε για μια βόλτα. Άλλες φορές όμως είναι πιο δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί κάνει κάτι και ένα από αυτά είναι όταν τρέμει. Έτσι το τρέμουλο μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε το σκυλί σας να τρέμει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξετάσετε το γενικότερο πλαίσιο την ώρα που έχει αυτή τη συμπεριφορά.

Συχνά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά καλό είναι πάντα να καλείτε τον κτηνίατρό σας εάν ανησυχείτε πραγματικά ή εάν το τρέμουλο είναι παρατεταμένο. Δείτε ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι που ο σκύλος σας τρέμει.

1. Ο σκύλος σας τρέμει από ενθουσιασμό

Η χαρά και ο ενθουσιασμός είναι σημαντικός λόγος για να τρέμει ο σκύλος σας. Το να σας βλέπει να μπαίνετε από την πόρτα μετά από μια κουραστική μέρα εκτός σπιτιού είναι συχνά αρκετό για να τρέμει από ενθουσιασμό.

Μπορεί να έχετε συνηθίσει περισσότερο το σκυλάκι σας να χοροπηδά πάνω κάτω ή να γαβγίζει όταν σας βλέπει να επιστρέφετε στο σπίτι, αλλά αποδεικνύεται ότι πολλά σκυλιά τρέμουν όταν ενθουσιαστούν πολύ ή όταν ξέρουν ότι κάτι συναρπαστικό θα συμβεί – όπως το τέλος της εργάσιμης σας ημέρας!  Επίσης αν λείπετε περισσότερο από το συνηθισμένο μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας αρχίζει και τρέμει μόλις σας βλέπει, θέλοντας να σας εκφράσει ότι σας αγαπά.

2. Ο σκύλος σας κρυώνει

Τα σκυλιά κρυώνουν, όπως και οι άνθρωποι, για αυτό ειδικά οι μικρόσωμες ράτσες, τείνουν να τρέμουν περισσότερο από άλλους τύπους σκύλων. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με τα Τσιουάουα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μικρό τους μέγεθος, επομένως τείνουν να κρυώνουν περισσότερο από τα μεγαλύτερα σκυλιά και αυτό μπορεί να τους προκαλέσει ρίγη. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, ολόκληρο το σώμα τους τείνει να τρέμει. Οι ράτσες που έχουν κοντό ή αραιό τρίχωμα, όπως τα λαγωνικά και τα whippets, έχουν επίσης μεγαλύτερη ευαισθησία στο κρύο και πιθανότατα θα τρέμουν αν έχει κρύο. Το να φροντίζετε να ντύσετε το γούνινο σύντροφο σας με πουλόβερ ή παλτουδάκι τις κρύες μέρες μπορεί να βοηθήσει πολύ.

3. Ο σκύλος σας είναι αγχωμένος ή λυπημένος

Το τρέμουλο μπορεί επίσης να είναι σημάδι άγχους ή θλίψης, αλλά δεν είναι πραγματικά λόγος ανησυχίας. Είναι απολύτως φυσιολογικό ο σκύλος σας να νιώθει αυτά τα συναισθήματα και να τρέμει. Για παράδειγμα, οι δυνατοί θόρυβοι – βροντές, πυροτεχνήματα ή συναγερμοί αυτοκινήτων – είναι ένας κοινός παράγοντας άγχους για σκύλους. Επίσης μια αλλαγή στη δυναμική του νοικοκυριού, είτε είναι ένας αγαπημένος άνθρωπος που λείπει για μεγάλο διάστημα σε ένα επαγγελματικό ταξίδι, ο θάνατος ενός άλλου κατοικίδιου ζώου ή ένα παιδί που έχει πάει σε άλλη πόλη, μπορεί να κάνει ένα σκυλί να αισθάνεται άγχος, κάτι που μπορεί να τον κάνει να τρέμει. Αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε είναι να του δείξετε την αγάπη σας.

4. Ο σκύλος σας είναι ανήσυχος

Πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, τρέμουν όταν είναι ανήσυχα και φοβισμένα. Ίσως ο σκύλος σας χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίσει τους ανθρώπους. Η πιο γνωστή στιγμή που κάποιος σκύλος είναι ανήσυχος και αρχίζει να τρέμει είναι η επίσκεψη στο κτηνιατρείο. Κατά κάποιο τρόπο, οι σκύλοι ξέρουν πότε θα κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Ένας καλός τρόπος για να μετριαστεί αυτός ο φόβος είναι να φέρετε τον σκύλο σας για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο που δεν περιλαμβάνει κάποιο εμβόλιο ή ένεση. Κανονίστε να τον πάτε μόνο για να τον ζυγίσουν, να τον χαϊδέψουν και να τον στείλουν σπίτι με μια λιχουδιά.

5. Ο σκύλος σας μυρίζει κάποιο άλλο ζώο

Τα σκυλιά μπορούν επίσης να τρέμουν όταν ανησυχούν ή ενθουσιάζονται από άλλα ζώα και τις μυρωδιές τους. Ένα παράδειγμα είναι όταν ένα λαγωνικό είναι στο κυνήγι και αρχίζει να τρέμει, μυρίζοντας την άγρια ​​ζωή, σαν ρακούν. Συχνά, το ζώο σηκώνει το κεφάλι του και γαβγίζει όταν τρέμει κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

 

6. Ο σκύλος σας πονάει

Το τρέμουλο μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικό πόνου, μυϊκής αδυναμίας ή, άλλων ιατρικών προβλημάτων. Αυτό συμβαίνει συχνότερα με τα μεγαλύτερα σκυλιά. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια ότι ο σκύλος σας πονάει περιλαμβάνουν την έλλειψη όρεξης, το κλαψούρισμα και την βαριά αναπνοή. Φυσικά, εάν το τρέμουλο που σχετίζεται με τον πόνο είναι δεν είναι έντονο και δεν διαρκεί πολύ, πιθανότατα δεν είναι ανησυχητικό. Για παράδειγμα, αν το τρέμουλο συμβεί κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής βόλτας, τότε ο λόγος μπορεί να είναι η θερμοκρασία ή ο πάγος στο έδαφος που κάνει να πονούν τα πόδια του.

7. Ο σκύλος σας έχει μια υποκείμενη ιατρική πάθηση

Είναι σημαντικό να προσέχετε και για άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχει ο σκύλος μαζί με το τρέμουλο, όπως προβλήματα στο φαγητό, έμετος ή αν κουτσαίνει. Αν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως μια διαταραχή επιληπτικών κρίσεων. Το άγχος σε συνδυασμό με τη σύγχυση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το πρώτο σύμπτωμα επιληπτικής κρίσης σε σκύλους πριν ξεκινήσει η ενδεικτική σύσπαση ή τρέμουλο. Ορισμένες ράτσες, συμπεριλαμβανομένων των μικροσκοπικών schnauzers, των boxers, των cocker spaniels, και των Labrador retrievers, έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης επιληπτικών διαταραχών ή επιληψίας από άλλες.

8. Ο σκύλος σας έχει λοίμωξη στο αυτί

 σκύλος τρέμει από λοίμωξη στο αυτί

Εάν ο σκύλος σας δεν τρέμει σε όλο το σώμα, αλλά βλέπετε τρέμουλο στο κεφάλι του, ελέγξτε καλύτερα τα αυτιά του, καθώς αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μόλυνση του αυτιού. Τα Cocker Spaniel, τα basset hound και τα golden retriever είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις του αυτιού από άλλες ράτσες, και ως εκ τούτου, είναι πιο ικανά να παρουσιάζουν αυτό το είδος τρέμουλου. Ενώ οι λοιμώξεις του αυτιού σε σκύλους είναι συνηθισμένες και σπάνια σοβαρές, θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο. Η θεραπεία είναι συνήθως απλή (συχνά σταγόνες μέσα στο αυτί ή αντιβιοτικό από το στόμα).

Είναι σημαντικό αν βλέπετε ότι το τρέμουλο δεν υποχωρεί ή επηρεάζει την καθημερινή ρουτίνα του σκύλου να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο για να αντιμετωπιστεί γρήγορα πιθανό πρόβλημα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed