Image Alt

My Pet

Κουτάβια που κάνουν εμετό

Γιατί τα κουτάβια κάνουν εμετό και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τα κουτάβια μπορεί να κάνουν εμετό για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών ή αντικειμένων έως και ναυτία. Ο εμετός των κουταβιών μπορεί να είναι δυνητικά σοβαροί, αφού τα μικρά σκυλάκια είναι επιρρεπή στην αφυδάτωση κι εύκολα μπορούν να χάσουν σημαντικούς ηλεκτρολύτες. Είναι σημαντικό επίσης να παρατηρήσετε εάν το κουτάβι σας δεν έχει καθόλου ενέργεια μετά τον εμετό ή αν κάνει εμετό επανειλημμένα μέσα στη μέρα. Τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από κτηνίατρο.

Γιατί κάνουν εμετό τα κουτάβια;

Στις περισσότερες περιπτώσεις που ο σκύλος σας κάνει εμετό οφείλεται σε γαστρικό ερεθισμό λόγω κατανάλωσης μη βρώσιμων αντικειμένων, χαλασμένης τροφής ή υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού. Τα σκυλιά και τα κουτάβια μπορεί επίσης να κάνουν εμετό λόγω ναυτίας κατά τη διάρκεια της βόλτας με το αυτοκίνητο ή από δηλητηρίαση ή κατάποση επικίνδυνων αντικειμένων.

Τα κουτάβια διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από μολυσματικές αιτίες εμετού, ιδιαίτερα εάν δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Για παράδειγμα, ο έμετος μπορεί να είναι σημάδι της νόσου του Καρέ (μόρβα) ή του παρβοϊού του σκύλου. Τα εντερικά παράσιτα είναι μια άλλη κοινή αιτία που προκαλεί εμετό στα κουτάβια. Σε ράτσες, μάλιστα, με βαθύ στήθος, ο εμετός μπορεί να είναι σημάδι φουσκώματος.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν εμετό στα κουτάβια προέρχονται από δυσλειτουργία οργάνων (ήπαρ και νεφρό, για παράδειγμα), νόσος του Addison, γαστρεντερικά έλκη, ανατομικές ανωμαλίες, παγκρεατίτιδα, κοιλιακές λοιμώξεις και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Επαναλαμβανόμενοι εμετοί, εμετοί μαζί με διάρροια, εμετός που περιέχει αίμα ή άλλα μη φυσιολογικά υλικά ή το κουτάβι αμέσως μετά δεν έχει ενέργεια είναι όλες σοβαρές καταστάσεις που απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Θεραπεία και Πρόληψη

Ο εμετός μπορεί να είναι σημάδι κάποιας επικίνδυνης ασθένειας. Ακόμα κι αν η υποκείμενη αιτία δεν είναι σοβαρή, ο εμετός για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και άλλα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν τα κουτάβια στο θάνατο. Κάθε φορά που το κουτάβι σας κάνει εμετό πολλές φορές σε μια μέρα ή για χρόνια ή έχει πρόσθετα συμπτώματα όπως διάρροια ή λήθαργο, θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

Δώστε στο κουτάβι σας ήπιες τροφές

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια ήπια δίαιτα για μερικές ημέρες προκειμένου να βοηθήσει το κουτάβι σας να αναρρώσει. Μπορείτε, επίσης, να ετοιμάσετε λευκό ρύζι και βραστό κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και τα κόκαλα για να δώσετε στο κουτάβι σας λίγη διατροφή ενώ αναρρώνει. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας πίνει επαρκείς ποσότητες νερού. Καλέστε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν εάν το κουτάβι σας κάνει εμετό αφού φάει ένα ήπιο γεύμα ή πιει νερό.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν το σκυλάκι σας τρώει γρήγορα

Εάν το κουτάβι σας είναι υγιές αλλά με το που καταναλώσει το φαγητό του κάνει εμετό, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τρώει πολύ γρήγορα. Προσπαθήστε να επιβραδύνετε το πόσο γρήγορα τρώει το κουτάβι σας.

  • Ταΐστε τα κουτάβια σε ξεχωριστά δωμάτια για να μειώσετε το «ανταγωνιστικό» φαγητό.
  • Τοποθετήστε ένα μεγάλο μη βρώσιμο αντικείμενο στο πιάτο έτσι ώστε το κουτάβι να αναγκαστεί να φάει γύρω του.
  • Ταΐστε το κουτάβι σας πολλά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα.

Σε ποιες περιπτώσεις προκαλούμε εμετό στο κουτάβι μας

Είναι γνωστό ότι τα κουτάβια καταπίνουν πράγματα που δεν πρέπει. Σε αυτήν την περίπτωση πιθανώς να χρειαστεί να τους προκαλέσετε εμετό για να μην απορροφήσουν επικίνδυνες τοξίνες. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να προκαλέσετε ποτέ εμετό στο σκυλάκι σας. Για παράδειγμα, εάν το κουτάβι σας καταπιεί κάτι αιχμηρό ή κάποιο καυστικό υγρό, ή αν το κουτάβι σας έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν δώσετε στο κουτάβι σας οποιοδήποτε φάρμακο ή κάτι για να κάνει εμετό.

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed