Image Alt

My Pet

Γιατί τα σάλια του σκύλου μου τρέχουν υπερβολικά;

Γιατί τα σάλια του σκύλου μου τρέχουν υπερβολικά;

Η έκκριση σάλιου είναι φυσιολογική για τους περισσοτέρους σκύλους. Αλλά αν στον σκύλο σας τρέχουν περισσότερα σάλια από το συνηθισμένο ή αν στον σκύλο σας δεν έτρεχαν ποτέ και ξαφνικά άρχισαν, είναι λόγος ανησυχίας.

Η υπερβολική έκκριση σάλιου στα σκυλιά μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να ελέγξετε, τι μπορεί να το προκαλεί και πότε να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια.

Γιατί τρέχουν τα σάλια των σκύλων;

Όταν ένας σκύλος τρώει, οι σιελογόνοι αδένες στην περιοχή του λαιμού και του σαγονιού του παράγουν σάλιο για να βοηθήσουν στην πέψη.

Το σάλιο δεν αποτελεί πρόβλημα στις περισσότερες φυλές σκύλων. Στις φυλές με μεγάλα άνω χείλη, όπως τα Μαστίφ, τα Αγίου Βερνάρδου, συνήθως τρέχουν σάλια περισσότερο από άλλες. Η υπερβολική έκκριση σάλιου στους σκύλους μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή κατάσταση, ειδικά αν ο σκύλος σας έχει άλλα συμπτώματα.

Τι θεωρείται υπερβολικό σάλιο; Εξαρτάται από το πόσα σάλια τρέχουν κανονικά από τον σκύλο σας. Σε ορισμένες φυλές τρέχουν περισσότερα σάλια από άλλες, οπότε θα πρέπει να συγκρίνετε το σάλιο του σκύλου σας με την ποσότητα που είναι φυσιολογική για το σκύλο σας.

Ποιες καταστάσεις προκαλούν υπερβολικό σάλιο;

Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν στους σκύλους ξαφνικά υπερβολικό σάλιο. Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι:

Ζέστη (θερμοπληξία): Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν, λαχανιάζουν. Όταν ο σκύλος σας ζεσταίνεται, η γλώσσα του βγαίνει από το στόμα του και διογκώνεται. Αυτή η αύξηση της επιφάνειας της γλώσσας επιτρέπει στη θερμότητα να διαφεύγει στον περιβάλλοντα αέρα και μαζί της διαφεύγουν και σάλια. Εάν ο σκύλος σας λαχανιάζει και του τρέχουν τα σάλια υπερβολικά σε μια ζεστή μέρα, μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Για να αποφύγετε τη θερμοπληξία, παρέχετε άφθονο νερό και παρακολουθείτε το σκύλο σας.

Γαστρεντερικές διαταραχές: Καταστάσεις που αφορούν τον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα, εντερίτιδα, παγκρεατίτιδα, απόφραξη από ξένο σώμα, γαστρικό έλκος, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και καρκίνοι του γαστρεντερικού μπορούν να προκαλέσουν σάλια στα σκυλιά. Συνήθως αυτό είναι δευτερεύον σε σχέση με τη ναυτία που προκαλείται από αυτές τις ιατρικές καταστάσεις.

Νόσος των ούλων (περιοδοντική νόσος) ή άλλο στοματικό πρόβλημα: Το σάλιο μπορεί να προκληθεί από περιοδοντική νόσο, όπως ουλίτιδα ή στοματίτιδα, ή άλλα στοματικά προβλήματα, όπως σιαλοκήλη, όγκος ή λοίμωξη. Ψάξτε για άλλα σημάδια, όπως μια μάζα, αίμα, πύον ή κακή αναπνοή.

Τραυματισμός του στόματος: Αμβλύ τραύμα, μάσημα αιχμηρού αντικειμένου ή ξένο υλικό που έχει σφηνωθεί στο στόμα (θραύσμα ή κομμάτι οστού) ενδέχεται να ευθύνονται.

Χημικό ή ηλεκτρικό έγκαυμα: Πολλές καυστικές χημικές ουσίες, όπως το οξύ μπαταρίας, και οποιοδήποτε ηλεκτρικό έγκαυμα (π.χ. από μάσημα ηλεκτρικού καλωδίου) μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και μερικές φορές σάλια. Τα χημικά εγκαύματα συνοδεύονται συχνά από πόνο και αλλοιώσεις και το κατοικίδιο ζώο σας θα τρίβει την μουσούδα του. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε τέτοιου είδους τραυματισμό.

Τοξίνες και δηλητήρια: Η κατανάλωση ενός δηλητηριώδους φυτού, τροφής ή φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει από σάλια στο στόμα μέχρι απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. Το δηλητήριο ή οι εκκρίσεις ζώων, όπως το δάγκωμα από αράχνη μαύρη χήρα ή το γλείψιμο ενός φρύνου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σάλια στο σκύλο σας. Πολλά φυτά επίσης, είναι τοξικά για τους σκύλους. Αν υποψιάζεστε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

Άγχος: Μπορεί να παρατηρήσετε υπερβολική σιελόρροια ως αποτέλεσμα άγχους που προκαλείται από τη μετάβαση στον κτηνίατρο, τη μετακόμιση σε νέο σπίτι ή ακόμη και την βόλτα με το αυτοκίνητο. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να είναι ανήσυχος, να λαχανιάζει ή να έχει διάρροια μαζί με το σάλιο.

Πόνος στην κοιλιά: Ο κοιλιακός πόνος εμφανίζεται συχνά μαζί με άλλα σημάδια, όπως ανησυχία, διάρροια, απώλεια όρεξης ή ακόμη και κοιλιακή διάταση. Ορισμένα σκυλιά προστατεύουν την κοιλιά τους για να αποφύγουν να τα αγγίξουν εκεί που πονάει.

Νευρολογικές καταστάσεις: Το σάλιο του σκύλου μπορεί να υποδηλώνει βλάβη στο νεύρο που συνδέεται με τον σιελογόνο αδένα, βλάβη στον σιελογόνο αδένα ή βλάβη στον εγκέφαλο. Ορισμένες νευρολογικές παθήσεις μπορούν επίσης να δυσκολέψουν το σκύλο σας να καταπιεί το σάλιο του. Εάν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να καταπιεί, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη: Η λύσσα και ο τέτανος μπορούν να προκαλέσουν σάλια στα σκυλιά.

Συγγενείς ανωμαλίες: Πρόκειται για παθήσεις με τις οποίες γεννιούνται οι σκύλοι.

Δείτε επίσης: Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα πόδια τους;

Άμεση κτηνιατρική βοήθεια

Ζητήστε άμεση κτηνιατρική βοήθεια εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα, όπως

 • Εμετός ή παλινδρόμηση
 • Διάρροια
 • Αιμορραγία
 • Λήθαργο ή αδυναμία
 • Απώλεια της όρεξης ή άλλες αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά
 • Αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα ή γκρίνια, που μπορεί να υποδηλώνουν πόνο
 • Ζάλη, κλίση του κεφαλιού ή προβλήματα ισορροπίας
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Ανομοιόμορφες κόρες των ματιών
 • Ανησυχία ή λαχάνιασμα
 • Κοιλιακή διάταση
 • Τρίψιμο της μουσούδας

Γιατί τρέχουν τα σάλια του μέσα στο αυτοκίνητο;

Στα σκυλιά συχνά τρέχουν τα σάλια στο αυτοκίνητο εξαιτίας της ναυτίας που παθαίνει ο σκύλος μας. Η βόλτα με το αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει στο κατοικίδιό σας αισθήματα που μοιάζουν με ίλιγγο, γεγονός που προκαλεί ναυτία και σάλια. Επίσης, ορισμένα σκυλιά αγχώνονται με τα αυτοκίνητα και όταν τα σκυλιά αγχώνονται, είναι πιο επιρρεπή στο να τους τρέχουν τα σάλια.

Δείτε επίσης: Σκύλος: Πως να καθαρίσετε τα δόντια του

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed