Image Alt

My Pet

σκύλοι ουρά

Γιατί τα σκυλιά έχουν ουρά;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι σκύλοι έχουν ουρά;  Είτε είναι φουντωτές, χνουδωτές, σγουρές, ή κοντές οι ουρές τους είναι ένα αξιολάτρευτο χαρακτηριστικό των τετράποδων φίλων μας, με τις οποίες πολλές φορές μας δείχνουν τον ενθουσιασμό τους, καθώς τις κουνάνε χαρούμενα. Ή ακόμα μπορεί να μας προειδοποιούν να μείνουμε μακριά τους αν είναι άκαμπτη και την κρατάνε ψηλά. Όπως θα δείτε παρακάτω η ουρά σε έναν σκύλο χρησιμεύει για πολλούς λόγους.

Από τι είναι φτιαγμένες οι ουρές των σκύλων;

Η ουρά ενός σκύλου είναι βασικά ένας συμπλεκόμενος, εύκαμπτος πυρήνας οστού που είναι μια προέκταση της πλάτης [του οστού] του, τυλιγμένη σε μυς και καλυμμένος με δέρμα. Μέσα, υπάρχει πλούσιο απόθεμα αιμοφόρων αγγείων και νεύρων. Ένας σκύλος χρησιμοποιεί τους μύες της ουράς του για να την κάνει να κουνιέταιι, να κουλουριάζεται, να σηκώνεται, να χαμηλώνει και να στρίβει. Υπάρχει ένας φαινομενικά ατελείωτος αριθμός τρόπων με τους οποίους αυτά τα εξαρτήματα συνδυάζονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια ποικιλία μεγεθών και σχημάτων, είτε η ουρά είναι συνδεδεμένη με μια καθαρόαιμη ή χαριτωμένη ανάμικτη φυλή. Οι σκύλοι έχουν τη μεγαλύτερη μορφολογική ποικιλομορφία από όλα τα θηλαστικά.

Γιατί τα σκυλιά έχουν ουρές;

Τα σκυλιά έχουν ουρές για τρεις βασικούς λόγους: Βοηθούν την ισορροπία και την κίνηση του σκύλου. Βοηθούν ορισμένα σκυλιά να παραμείνουν ζεστά. Και είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσει ένας σκύλος με άλλους σκύλους αλλά και με εσάς.

σκύλοι ουρά

Οι ουρές βοηθούν την ισορροπία

Οι ουρές παρέχουν ένα σημαντικό αντίβαρο για τα σκυλιά όταν πρέπει να περιηγηθούν σε στενούς χώρους και να πηδήξουν. Όταν πηδούν για να καθαρίσουν κάτι, ρίχνουν την ουρά τους προς τα πάνω, κάτι που βοηθά στην τροχιά του άλματος και, ελπίζουμε, τους βοηθά να προσγειωθούν στα μπροστινά τους πόδια.

Και όπως το πηδάλιο, έτσι και η ουρά θα βοηθήσει έναν σκύλο να στρίψει γρήγορα όταν τρέχει ή κολυμπά. Κουνώντας σκόπιμα την ουρά προς τη μία ή την άλλη πλευρά προς την αντίθετη κατεύθυνση από οποιαδήποτε κλίση στο σώμα, οι σκύλοι διατηρούν την ισορροπία τους, με τον ίδιο τρόπο που ένας σχοινοβάτης του τσίρκου χρησιμοποιεί μια μπάρα ισορροπίας.

Οι ουρές παρέχουν ζεστασιά

Όταν κάνει πολύ κρύο για τα σκυλιά όταν βγαίνουν έξω, μερικές ράτσες του βορρά, όπως ο Shiba Inu και ο Siberian husky, χρησιμοποιούν τις βαριές γούνινες ουρές τους για να καλύψουν τη μύτη και το πρόσωπό τους για να παραμείνουν ζεστές.

Οι ουρές βοηθούν στην επικοινωνία

Γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά μπορούν να κινούν την ουρά τους. Μπορούν όμως να τις ελέγξουν; Η ουρά ενός σκύλου μοιάζει περισσότερο με τα φρύδια μας – που είναι υπεύθυνα για την προβολή των εκφράσεών μας στον κόσμο, αλλά κάπως πέρα ​​από τον συνειδητό μας έλεγχο.

Τα σκυλιά μπορούν να ελέγχουν συνειδητά τους μύες που προκαλούν την κίνηση της ουράς, αλλά γενικά, είναι καθοδηγούμενες από το ένστικτο του σκύλου. Τα σκυλάκια αρχίζουν να μεταδίδουν μηνύματα μέσω της ουράς τους όταν είναι πολύ μικρά. Τα κουτάβια αρχίζουν να χρησιμοποιούν την ουρά τους για να στέλνουν σήματα στη μητέρα τους μετά από λίγες μόλις εβδομάδες από τη γέννησή τους, και αργότερα κάνουν σήμα με την ουρά στους συντρόφους τους.

Όταν πρόκειται για επικοινωνία με άλλα σκυλιά, οι ουρές στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα κυριαρχίας και υποταγής. Οι ουρές απελευθερώνουν περισσότερο το φυσικό άρωμα του σκύλου από τους πρωκτικούς αδένες και είναι συνήθως σημάδι κυριαρχίας. Τα υποτακτικά σκυλιά που προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ μεταφέρουν τις ουρές τους πιο χαμηλά για να καλύψουν τη μυρωδιά.

οι σκύλοι επικοινωνούν με την ουρά

Έχουν όλα τα σκυλιά ουρές;

Εάν είστε γνώστης των σκύλων, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένοι έχουν πιο μακριές ουρές, ενώ άλλοι έχουν πιο κοντές.. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό. Σε μερικά κουτάβια ακρωτηριάζουν τις ουρές τους χειρουργικά με μια διαδικασία που ονομάζεται αγκυροβόληση της ουράς. Άλλα σκυλιά γεννιούνται έτσι. Σχεδόν ανύπαρκτες (ή σπασμένες) ουρές μπορούν να εμφανιστούν φυσικά, χάρη σε μια μετάλλαξη.

Κάποια σκυλιά με κοντά πόδια φαίνεται να τα καταφέρνουν και χωρίς ουρά. Στην πραγματικότητα, το τεριέ Jack Russell είναι ένα από τα πιο γρήγορα σκυλιά στον κόσμο. Μάλιστα αυτά με κοντή ουρά εκ γενετής (ή χειρουργημένα) έχουν εξαιρετικά καλή απόδοση σε αγώνες ευκινησίας, κυνήγι.

Γιατί κάποιοι σκύλοι έχουν κομμένες ουρές;

Ορισμένοι κηδεμόνες κατοικίδιων επιλέγουν τη χειρουργική επέμβαση για καθαρά αισθητικούς λόγους. Άλλοι πιστεύουν ότι η πρόσδεση της ουράς βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών, ειδικά σε κυνηγετικές φυλές που θα μπορούσαν να βλάψουν την ουρά τους.

Αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική έρευνα που να υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση. Η πιθανότητα τραυματισμού δεν δικαιολογεί τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης. Η σύνδεση είναι επώδυνη και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ένας σκύλος επεξεργάζεται και αντιλαμβάνεται τον πόνο αργότερα στη ζωή του και μπορεί να βλάψει την επικοινωνία με άλλα σκυλιά.

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλής πρακτική σήμερα όσο στο παρελθόν, εξακολουθεί να συμβαίνει. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ράτσες, όπως το μπόξερ, το Doberman pinscher και το Yorkshire terrier, έχουν φυσικά μακρύτερες ουρές, αλλά μπορεί να τις κόβουν όταν είναι νεογέννητα.

Φυσικά, υπάρχουν φορές που είναι ιατρικά απαραίτητος ο ακρωτηριασμός της ουράς. Εάν ένας σκύλος σπάσει την ουρά του, την τραυματίζει συνεχώς ή παθαίνει αυτό που είναι γνωστό ως «τραυματισμός απογλωτισμού», όπου το δέρμα ξεφλουδίζεται προς τα πίσω, μπορεί να είναι ιατρικά απαραίτητο να ακρωτηριαστεί η ουρά.

Τα σκυλιά που κάνουν αυτή τη διαδικασία είναι υπό αναισθησία, παίρνουν τα κατάλληλα φάρμακα για τον πόνο και αναρρώνουν αρκετά καλά.

Πώς επικοινωνούν τα σκυλιά χωρίς ουρά;

Οι σκύλοι χωρίς ουρά μπορεί να έχουν λίγο μεγαλύτερη δυσκολία να επικοινωνήσουν πλήρως την κατάσταση του μυαλού τους σε άλλα σκυλιά, τα οποία μπορεί επίσης να δυσκολεύονται περισσότερο να ερμηνεύσουν ένα μήνυμα από έναν σκύλο χωρίς ουρά. Ακόμα κι έτσι, όμως, εκφράζονται.

Οι ράτσες μ συχνά ε κοντόχοντρες ουρές βασίζονται στις εκφράσεις του προσώπου, στα αυτιά τους και στις φωνές για να επικοινωνήσουν. Μπορεί να μην έχουν ουρά, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει από το να κάνουν το κούνημα τους. Το κούνημα ξεκινά από το στήθος ή τους ώμους, και αν είναι γαλλικό μπουλντόγκ, το κούνημα ξεκινά από τα αυτιά.

Μπορεί ακόμα να υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες τα σκυλιά με κοντή ή απούσα ουρά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν επιθετικές συναντήσεις με άλλα σκυλιά από ό,τι τα σκυλιά με μεγαλύτερη, πιο ορατή ουρά. Εάν έχετε ένα σκυλί με κοντή ουρά, φροντίστε να παρακολουθείτε στενά τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα σκυλιά.

Γιατί οι σκύλοι έχουν ουρές και οι άνθρωποι όχι;

Η ουρά φαίνεται ότι είναι χρήσιμο μέρος του σώματος, οπότε γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν μία; Στην πραγματικότητα, πριν από εκατομμύρια χρόνια είχαμε. Με τον καιρό, όμως, οι ουρές εξαφανίστηκαν.

Λοιπόν, όχι εντελώς. Έχουμε ακόμα μια ουρά για περίπου τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αλλά τη χάνουμε σε μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση – ένας προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος που αποτελεί μέρος της ανάπτυξης της πολυκύτταρης ζωής.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed