Image Alt

My Pet

σκύλος τρέμει

Γιατί τρέμει συνέχεια ο σκύλος μου;

Γιατί τρέμει συνέχεια ο σκύλος μου; Το σύνδρομο σύνδρομο γενικευμένου τρέμουλου είναι μια διαταραχή που προκαλεί τρέμουλο ολόκληρου του σώματος ενός σκύλου. Είναι επίσης γνωστή ως ιδιοπαθής παρεγκεφαλίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή της παρεγκεφαλίδας (το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και τη ρύθμιση της εκούσιας μυϊκής κίνησης).

Συνήθως συμβαίνει σε σκυλιά λευκού τριχώματος

Συνήθως το φαινόμενο να τρέμει ο σκύλος συμβαίνει περισσότερο σε αυτά του λευκού τριχώματος. Αυτό όμως δεν αποκλείει να παρατηρηθεί επίσης και σε σκύλους οποιουδήποτε χρώματος τριχώματος. Για παράδειγμα, τα λευκά τεριέ της Μάλτας και των Δυτικών Χάιλαντ φαίνεται να έχουν κάποια προδιάθεση. Επιπλέον, και τα αρσενικά αλλά και τα θηλυκά επηρεάζονται από αυτό το σύνδρομο shaker, ιδιαίτερα τα νεαρά έως μεσήλικα σκυλιά.

σκύλος τρέμει - λευκό τεριέ

Συμπτώματα και τύποι

  • Διάχυτο τρέμουλο σώματος
  • Μπορεί να μπερδευτεί με άγχος ή χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία)

Αιτίες

Συνήθως σχετίζεται συχνότερα με ήπια νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος, αν και κάποιος σκύλος μπορεί να προσβληθεί από το σύνδρομο για άγνωστους λόγους (ιδιοπαθής).

Διάγνωση

Θα χρειαστεί να δώσετε στον κτηνίατρό σας ένα λεπτομερές ιστορικό της σωματικής υγείας αλλά και της γενικότερης συμπεριφοράς του σκύλου σας μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα. Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει τον σκύλο σας, κάνοντας επίσης έναν τυπικό εργαστηριακό έλεγχο, όπως ένα χημικό προφίλ αίματος, μια πλήρης εξέταση αίματος, μια ανάλυση ούρων και μια εξέταση ηλεκτρολυτών για να αποκλείσει άλλες ασθένειες. Ένα δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (υγρό από το νωτιαίο μυελό) μπορεί επίσης να ληφθεί από τον κτηνίατρό σας και να σταλεί στο εργαστήριο για ανάλυση του νευρικού συστήματος.

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία της διαφορικής διάγνωσης για να αποκλείσει καθεμία από τις πιο κοινές αιτίες μέχρι να διευθετηθεί η σωστή διαταραχή και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Κάποιες άλλες αιτίες για το τρόμο μπορεί να είναι το άγχος/φόβος, οι επιληπτικές κρίσεις και η υποθερμία.

γιατί ο σκύλος τρέμει

Θεραπευτική αγωγή

Ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το τρέμουλο και η συνολική κατάσταση του σκύλου σας, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευθεί. Εάν ο σκύλος σας έχει σοβαρό πρόβλημα τρέμουλου ως αποτέλεσμα τρόμου ή εάν υπάρχει υποκείμενη πάθηση ή μόλυνση, ο σκύλος σας θα νοσηλευτεί μέχρι να σταθεροποιηθεί η υγεία του. Η κύρια θεραπεία για το σύνδρομο του τρέμουλου είναι η χρήση κορτικοστεροειδών για τη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης στο σώμα. Οι περισσότεροι σκύλοι αναρρώνουν σε μια εβδομάδα, αν και ορισμένοι σπάνιοι ασθενείς δεν αναρρώνουν ποτέ πλήρως. Τα στεροειδή θα μειωθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια μερικών μηνών έως ότου δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Η θεραπεία με στεροειδή θα αποκατασταθεί εάν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία με στεροειδή θα πρέπει να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιθανώς ακόμη και για όλη τη ζωή του σκύλου, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία του.

Ο κτηνίατρός σας θα προγραμματίσει εβδομαδιαίες αξιολογήσεις για τον σκύλο σας για τον πρώτο μήνα μετά την αρχική θεραπεία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πηγαίνετε στον κτηνίατρο κάθε μήνα για να παρακολουθεί τον σκύλο σας μέχρι να διακοπούν τα κορτικοστεροειδή.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed