Image Alt

My Pet

Γρήγορα κόλπα για να προσδιορίσετε την ηλικία ενός σκύλου

Γρήγορα κόλπα για να προσδιορίσετε την ηλικία ενός σκύλου

Εάν έχετε υιοθετήσει, βρει ή διασώσει έναν σκύλο, τότε πολύ πιθανό μην γνωρίζετε τα γενέθλια ή το ιστορικό του. Αλλά το να γνωρίζετε την ηλικία του σκύλου σας, είναι σημαντικό για την υγεία του. Μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την ιδανική τροφή, την υγειονομική περίθαλψη και την άσκηση που είναι πιο κατάλληλη για το στάδιο της ζωής του.

Ενδείξεις που πρέπει να αναζητήσετε:

Πώς μπορείτε όμως να προσδιορίσετε την ηλικία ενός σκύλου, πόσο χρονών είναι, αν δεν έχετε στοιχεία; Ακολουθούν κάποιο τρόποι, που θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε την ηλικία του σκύλου σας:

Δόντια

♦ Εάν είναι κουτάβι και έχει ακόμα τα πρώτα νεογιλά δόντια, είναι πιθανότατα κάτω των έξι μηνών.

♦ Τα σκυλιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών έχουν συνήθως πλήρως ανεπτυγμένα δόντια ενηλίκου σκύλου χωρίς σημάδια φθοράς ή πέτρας.

♦ Εάν τα ενήλικα δόντια του σκύλου σας παρουσιάζουν ελάχιστα σημάδια φθοράς και συσσώρευσης πέτρας, είναι συνήθως μεταξύ τριών και πέντε ετών.

♦ Οι σκύλοι μεταξύ πέντε και δέκα ετών έχουν δόντια ενήλικου με μέτρια έως σοβαρή φθορά. Αυτό περιλαμβάνει ρωγμές και σπασίματα και συσσώρευση πέτρας.

♦ Εάν ο σκύλος σας έχει ελλείψεις ή σπασμένα δόντια, είναι πιθανότατα άνω των δέκα ετών και βρίσκεται στην τρίτη ηλικία.

Διαφορετικοί παράγοντες, όπως η φυλή, η διατροφή και η οδοντιατρική φροντίδα, μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια του σκύλου, καθιστώντας δυσκολότερη την πρόβλεψη της ηλικίας. Παράγοντες όπως οι συνήθειες μάσησης, η στοματική υγιεινή και γενετικά ζητήματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη δημιουργία πλάκας και πέτρας.

Μάτια

Κάποια χαρακτηριστικά στα μάτια ενός σκύλου μπορούν να αλλάξουν καθώς μεγαλώνουν, όπως η διαύγεια, το χρώμα και το σχήμα. Μια συνηθισμένη αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία είναι η θόλωση του ματιού. Μια άλλη αλλαγή είναι η λευκότητα ή η αδιαφάνεια του φακού που προκαλείται από καταρράκτη. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

♦ Ένας σκύλος με φωτεινά και καθαρά μάτια, χωρίς θόλωση, είναι πιθανότατα κάτω των έξι ετών.

♦ Εάν ο σκύλος σας έχει ελαφρώς θολά μάτια και σημάδια αδιαφάνειας, είναι πιθανόν ηλικίας μεταξύ έξι και δέκα ετών.

♦ Οι ηλικιωμένοι σκύλοι άνω των δέκα ετών μπορεί να έχουν μειωμένη όραση με λευκά ή αδιαφανή μάτια.

Αυτές οι ενδείξεις μπορεί να επηρεαστούν από το περιβάλλον, τη φυλή και την υγεία. Ορισμένες φυλές έχουν από τη φύση τους θολά ή μπλε μάτια. Ορισμένα σκυλιά μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια που προκαλούνται από ασθένειες, τραυματισμούς ή λοιμώξεις που δεν σχετίζονται με τη γήρανση. Τα μάτια των σκύλων μπορεί επίσης να επηρεαστούν από γενετικά ή υγειονομικά ζητήματα.

Τρίχωμα

Οι γκρίζες τρίχες είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές, η οποία συνήθως ξεκινά από τη μουσούδα ή το πρόσωπο και εξαπλώνεται. Ορισμένες φυλές μπορεί να έχουν περισσότερες ή λιγότερες γκρίζες τρίχες από άλλες. Για να καταλάβετε αν ο σκύλος σας είναι ώριμος ενήλικας ή ηλικιωμένος, αναζητήστε αυτά τα σημάδια στο τρίχωμά του:

♦ Εάν ο σκύλος σας δεν έχει γκρίζες τρίχες στη μουσούδα του, είναι πιθανότατα μικρότερος από πέντε ετών.

♦ Μερικές γκρίζες τρίχες γύρω από τη μουσούδα ή το πρόσωπο υποδηλώνουν ηλικία μεταξύ πέντε και δέκα ετών.

♦ Ο σκύλος σας είναι πιθανότατα μεγαλύτερος από δέκα ετών αν υπάρχουν πολλές γκρίζες τρίχες στο ρύγχος, το πρόσωπο και το σώμα.

Τα ηλικιωμένα σκυλιά έχουν επίσης συχνά λεπτό ή ανομοιογενές τρίχωμα, ειδικά στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης τους. Μπορεί επίσης να έχουν ξηρό ή λεπιοειδές δέρμα που δεν έχει ελαστικότητα. Αλλαγές όπως αυτές συμβαίνουν λόγω γήρανσης, ορμονικών ανισορροπιών ή προβλημάτων υγείας.

Γρήγορα κόλπα για να προσδιορίσετε την ηλικία ενός σκύλου

Δείτε επίσης: 8 κοινά προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένους σκύλους

Ακοή

Η ακοή των σκύλων αλλάζει με την ηλικία. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να δυσκολεύονται να ακούσουν υψηλής συχνότητας ήχους, όπως σφυρίγματα, παιχνίδια που τσιρίζουν ή ανθρώπινες φωνές με υψηλή συχνότητα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να υπακούουν στις εντολές. Η ηλικία, οι μολύνσεις των αυτιών, η συσσώρευση κεριού στο αυτί ή άλλα προβλήματα στα αυτιά μπορεί να παίζουν ρόλο. Για να υπολογίσετε την ηλικία του σκύλου σας με βάση την ακοή του, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

♦ Ένας νεαρός σκύλος ανταποκρίνεται καλά σε όλους τους ήχους και τις φωνές.

♦ Ένας μεγαλύτερος σκύλος, μεταξύ έξι και δέκα ετών, μπορεί να δυσκολεύεται να ακούσει ήχους και φωνές με υψηλές συχνότητες.

♦ Ένας ηλικιωμένος σκύλος άνω των δέκα ετών μπορεί να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στους περισσότερους ήχους και φωνές.

Με την πάροδο του χρόνου, τα αυτιά των σκύλων μπορεί να αλλάξουν εμφάνιση και οσμή. Μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερο κερί ή εκκρίσεις από το αυτί ή μπορεί να είναι επιρρεπή σε μολύνσεις ή φλεγμονές του αυτιού. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται στη γήρανση αλλά και σε παράγοντες όπως οι αλλεργίες ή τα παράσιτα.

Στάση σώματος

Η στάση σώματος και το βάδισμα του κατοικίδιου σας είναι ένα άλλο στοιχείο: τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να δυσκολεύονται να καθίσουν, να σταθούν ή να περπατήσουν. Επίσης, οι αρθρώσεις τους συνήθως είναι πιο δύσκαμπτες. Μπορεί ακόμα και να δυσκολεύονται με τον συντονισμό ή την ισορροπία.

Επίπεδο δραστηριότητας

Καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν, ο ενθουσιασμός και η αντοχή τους μειώνονται. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι προτιμούν μικρότερους ή πιο αργούς περιπάτους και κοιμούνται πιο συχνά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενική κόπωση, πλήξη και προβλήματα υγείας. Δείτε πώς μπορείτε να εκτιμήσετε την ηλικιακή τους ομάδα με βάση αυτούς τους παράγοντες:

♦ Σκύλοι με μεγάλη ενέργεια χωρίς σημάδια κόπωσης ή πλήξης είναι πιθανότατα ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

♦ Σκύλοι με μέτρια ενέργεια και αντοχή και κάποιες ενδείξεις κόπωσης ή πλήξης είναι πιθανότατα μεταξύ πέντε και δέκα ετών.

♦ Σκύλοι με χαμηλή ενέργεια που βαριούνται ή κουράζονται εύκολα είναι πιθανότατα άνω των δέκα ετών.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε πόσο χρονών είναι ο σκύλος σας, αν δεν τον υιοθετήσατε από κουτάβι. Αλλά γνωρίζοντας την ηλικία του σκύλου σας μπορεί να σας βοηθήσει να του παρέχετε την πιο κατάλληλη φροντίδα σε κάθε στάδιο της ζωής του. Μπορείτε να εκτιμήσετε την ηλικία του σκύλου σας εξετάζοντας το σώμα, την υγεία και τη γενετική του. Ωστόσο, πρόκειται για εκτιμήσεις και μπορεί να μην είναι ακριβείς. Δοκιμάστε πρώτα αυτές τις συμβουλές και στη συνέχεια συζητήστε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να κάνει πλήρη έλεγχο στο σκύλο σας και να κάνει κάποιες εξετάσεις, αν χρειαστεί.

Δείτε επίσης: Σκύλος: Πως να καθαρίσετε τα δόντια του

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed