Image Alt

My Pet

ηλικιωμένοι σκύλοι προβλήματα υγείας

Ηλικιωμένοι σκύλοι: Προβλήματα υγείας

Όσο και να μεγαλώνουν οι τετράποδοι μας φίλοι, εμείς σκεφτόμαστε τα σκυλιά μας θα είναι μαζί μας για πάντα. Αλλά βέβαια όσο και αν θέλετε να αρνηθείτε ότι το σκυλάκι σας γερνάει, είναι σημαντικό να προσέχετε τις παθήσεις των ηλικιωμένων σκύλων, έτσι ώστε να να βοηθήσετε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα κοινά προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένους σκύλους που ίσως μια μέρα επηρεάσουν και το δικό σας κατοικίδιο.

Πότε ένας σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος;

ηλικιωμένοι σκύλοι προβλήματα υγείας

Κατά μέσο όρο, ένας σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος όταν φτάσει στην ηλικία των επτά ετών, αν και εξαρτάται πραγματικά από το μέγεθος και τη ράτσα του σκύλου. Οι πολύ μεγαλόσωμες ράτσες γερνούν πιο γρήγορα από τις μικρές. Ενώ ένας Μεγάλος Δανός θα θεωρούνταν ηλικιωμένος στην ηλικία των έξι, ένα μικροσκοπικό Τσιουάουα μπορεί να θεωρηθεί ηλικιωμένο στην ηλικία των οκτώ ή εννέα ετών. Φυσικά και άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, μπορούν να επηρεάσουν το πώς γερνάει κάθε σκύλος. Μόλις ο σκύλος σας αρχίσει να εμφανίζει σημάδια προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, μπορεί να θεωρηθεί ηλικιωμένος ανεξάρτητα από την πραγματική του ηλικία.

Ας δούμε 8 κοινά προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένους σκύλους.

1. Απώλεια ακοής και όρασης

Ο εκφυλισμός των ιστών στα μάτια και τα αυτιά μπορεί να προκαλέσει κώφωση και τύφλωση σε ηλικιωμένους σκύλους. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι μάλιστα επιρρεπείς στην ανάπτυξη καταρράκτη, που μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική τύφλωση. Ακόμη και χωρίς χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη, οι σκύλοι μπορούν ακόμα να καταφέρουν να κυκλοφορούν καλά λόγω της καλής όσφρησης και της εξαιρετικής ακοής τους. Διάφοροι γενετικοί παράγοντες καθώς και χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής και κώφωση. Ενώ τα κωφά σκυλιά μπορεί να μην μπορούν να σας ακούσουν να μιλάτε, θα μπορούν να αισθάνονται δονήσεις στο πάτωμα όταν πλησιάζετε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σήματα των χεριών για να επικοινωνήσετε μαζί τους. Μην ξεχνάτε να προσέχετε πολύ όταν βρίσκεστε έξω με ένα σκυλί που δεν ακούει ή δεν βλέπει καλά.

ηλικιωμένοι σκύλοι προβλήματα υγείας

2. Προβλήματα στις αρθρώσεις

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία πόνου και δυσκαμψίας στις αρθρώσεις στους σκύλους. Αυτή είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί απώλεια λίπανσης και φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στην επιβράδυνση της εξέλιξης αυτής της ασθένειας. Η διατροφή, ειδικά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, παίζουν ισχυρό ρόλο στην υποστήριξη των σκύλων με προβλήματα αρθρώσεων. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις διαθέσιμες τροφές για την υποστήριξη της υγείας των αρθρώσεων.

3. Άνοια/Γνωστική Δυσλειτουργία

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να χάσουν τη γνωστική τους λειτουργία καθώς γερνούν, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γεροντικής άνοιας ή του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους. Σημάδια γνωστικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι κάποια σύγχυση που μπορεί να παρατηρήσετε καθώς και ο αποπροσανατολισμός. Επίσης η γκρίνια ή το γάβγισμα χωρίς προφανή λόγο και το να χάνεται σε οικείο περιβάλλον ή ακόμα ατυχήματα στην ούρηση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν άλλες καταστάσεις, επομένως είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε αυτές τις συμπεριφορές στον σκύλο σας. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, αλλά συχνά μπορεί να βοηθηθεί με ορισμένα φάρμακα και τροφές εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτικά.

4. Καρδιολογικά προβλήματα

Η καρδιακή νόσος μπορεί να αναπτυχθεί καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν. Μια πάθηση στους σκύλους είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία συμβαίνει όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλεί αίμα αποτελεσματικά και το υγρό αναρροφάται στην καρδιά, τους πνεύμονες και την κοιλότητα του θώρακα. Ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, η δυσανεξία στην άσκηση, η απώλεια συνείδησης και ο ανεξήγητος έμετος θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον κτηνίατρο, για εξετάσεις, καθώς είναι όλα σημάδια πιθανής καρδιακής νόσου.

ηλικιωμένοι σκύλοι προβλήματα υγείας

5. Καρκίνος

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι επιρρεπή στο να εμφανίζουν εξογκώματα, τα οποία βέβαια δεν είναι όλα καρκινικά. Η ηλικία όμως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους σκύλους. Έτσι οι τακτικοί έλεγχοι και οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο μπορούν να βοηθήσουν στη εύρεση όγκων που δεν γίνονται εύκολα ορατοί ή αισθητοί.

6. Γαστρεντερικά προβλήματα και ακράτεια

Αν και δεν είναι πάντα σοβαρά, τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα, όπως νεφρική νόσο, οπότε αν ο έμετος ή η διάρροια δεν υποχωρήσουν γρήγορα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Επίσης, οι ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν μερικές φορές ατυχήματα στην ούρηση, καθώς οι μύες που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη εξασθενούν, αλλά και πάλι, η ακράτεια θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος όπως μια ουρολοίμωξη. Τα ατυχήματα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη πιθανής άνοιας. Εάν δείτε ότι τα προβλήματα δεν είναι περιστασιακά, καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

7. Νεφρικά προβλήματα

Καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν, τα νεφρά γερνούν και χάνουν τη λειτουργία τους. Αν και η χρόνια νεφρική νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία, παρατείνοντας τη ζωή του σκύλου σας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του. Η τακτική αιμοληψία για το ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να εντοπίσει στα αρχικά στάδια τη νεφρική νόσο και έτσι να βελτιώσει τις πιθανότητες θεραπείας του σκύλου σας. Η σωστή διατροφή είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση υγιών νεφρών, οπότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τις τροφές που μπορείτε να δίνετε στο σκυλάκι σας.

8. Παχυσαρκία

Όσο μεγαλώνει ένας σκύλος και δεν είναι τόσο δραστήριος, μπορεί το βάρος του να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι με υπερβολικό βάρος είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Επίσης η παχυσαρκία μπορεί να περιπλέξει τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων και προβλημάτων των αρθρώσεων. Θα πρέπει να ταΐζετε τον σκύλο σας με τα κατάλληλα για την ηλικία του γεύματα από τα οποία θα παίρνει τα απαραίτητα συστατικά,  να προσέχετε την ποσότητα των ημερήσιων θερμίδων, αλλά και να παρέχετε τόση άσκηση όση μπορεί να ανεχθεί με ασφάλεια ο ηλικιωμένος σκύλος σας, χωρίς να ζορίζεται.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον ηλικιωμένο σκύλο σας, είναι να του κάνετε τακτικούς ελέγχους δύο φορές τον χρόνο, για τα παραπάνω κοινά προβλήματα υγείας, όπως επίσης αν αντιληφθείτε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, κάτι που επίσης θα βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών, βελτιώνοντας τις πιθανότητες του σκύλου σας για μια μακρά και υγιή ζωή.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed