Image Alt

My Pet

Κάμπιες: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνες για τα κατοικίδια μας

Κάμπιες: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνες για τα κατοικίδια μας

Καθώς μπαίνει η άνοιξη περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο έξω κάνοντας βόλτες με τον σκύλο μας. Από την καθημερινή βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς μέχρι τις ολοήμερες εξορμήσεις στην εξοχή. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα πλάσματα εκεί έξω ακίνδυνα. Ειδικά για τους σκύλους που χώνουν την μύτη τους παντού, ανακαλύπτοντας αρκετές φορές, μικρές χνουδωτές, αλλά όχι και τόσο φιλικές κάμπιες. Ποιοι είναι λοιπόν οι κίνδυνοι και τι πρέπει να κάνουμε όταν διαπιστώσουμε ότι ο σκύλος μας άγγιξε ή έφαγε μια κάμπια;

Τι είναι οι κάμπιες

Έρχεται η άνοιξη και μαζί της έρχονται τα αλλεργιογόνα. Ουσίες που παράγονται από διαφορα είδη φυτων και εντόμων, με αποτελεμα να προκαλούν αλλεργική αντίδραση σε ζώα και ανθρώπους. Το πιο χαρακτηριστικό έντομο που υπάρχει στην ελληνική ύπαιθρο, αλλά και όπου υπάρχουν πεύκα, είναι η κάμπια.

Οι κάμπιες κάνουν την εμφάνισή τους από τον Φεβρουάριο κι έπειτα. Αμέσως μετά τον χειμώνα, με το που θα ζεστάνει ο καιρός, κατεβαίνουν από τα πεύκα, στα κλαδιά των οποίων είχαν κάνει φωλιές. Οι φωλιές τους είναι τα κουκούλια που βλέπουμε στα κλαδιά των δέντρων να κρέμονται σαν μπάλες από βαμβάκι.

Έως και τον Ιούλιο μπορεί να τις συναντήσουμε να κυκλοφορούν στο έδαφος. Στο σώμα της κάμπιας υπάρχουν τρίχες, όπου παράγεται μια πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αλλεργικής αντίδρασης σε ζώα και ανθρώπους. Ο σκύλος, συγκριτικά με τη γάτα, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση στις κάμπιες. Καθώς κινούνται στο έδαφος, τραβούν το ενδιαφέρον των σκύλων μας, οι οποίοι, μπορεί, από περιέργεια να τις πλησιάσουν και να τις μυρίσουν, να τις γλείψουν, αλλά και να τις βάλουν στο στόμα τους, ή και να τις πατήσουν.

Οι κάμπιες είναι το πρώτο στάδιο της ζωής μιας πεταλούδας. Οι πεταλούδες είναι από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα πλάσματα του πλανήτη μας, αν και φαντάζει περίεργο που η Μητέρα Φύση επέλεξε σαν σημείο «εκκίνησης» της πεταλούδας την κάμπια.

Γιατί κινδυνεύουν τα κατοικίδια μας

Μην ξεγελαστείτε σε καμία περίπτωση από την άκακη εικόνα της κάμπιας. Είναι εξοπλισμένες με τρίχες που απελευθερώνουν τοξίνη όποτε νιώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Παρότι κινδυνεύουν και οι γάτες συνήθως η κατάσταση αφορά τους σκύλους, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα έρποντα έντομα. Η μουσούδα και το στόμα είναι τα σημεία που έρχονται συχνότερα σε επαφή. Ωστόσο, επειδή οι κάμπιες είναι ευέλικτες μπορεί να έρθουν σε επαφή και με άλλα σημεία του σώματος, όπως με τα μάτια ή και τα βλέφαρα. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας έφαγε καμπια τότε θα επηρεάσει και το πεπτικό του σύστημα (γλώσσα, οισοφάγο, στομάχι).

Δείτε επίσης: Σκύλος: Ποια κόκαλα πρέπει να τρώει και πως

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ένας σκύλος, που κάνει αλλεργική αντίδραση στις κάμπιες, είναι, κυρίως:

  • Πρήξιμο της γλώσσας. Αν είναι έντονο, μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια στο ζώο, ή νέκρωση της γλώσσας, αν αυτή παρουσιάσει έντονη φλεγμονή. Αν το οίδημα της γλώσσας είναι μεγάλο, χαρακτηριστικό είναι ότι ο σκύλος βάζει το μπροστινό του πόδι στο στόμα, σα να προσπαθεί να βγάλει κάτι που τον ενοχλεί.
  • Έκκριση άφθονου σάλιου
  • Οίδημα (πρήξιμο) των χειλιών και πολλές φορές, ολόκληρης της μουσούδας
  • Οίδημα των βλεφάρων και δακρύρροια από αλλεργική επιπεφυκίτιδα
  • Εμετός ή αναγούλα, σε περίπτωση κατάποσης κάποιας κάμπιας

Τι κάνουμε σε περίπτωση επαφής με κάμπια

  • Πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό την περιοχή (χωρίς να τρίβουμε δυνατά)
  • Επικοινωνήστε άμεσα με κτηνίατρο

Με κατάλληλη και άμεση αγωγή η ίαση είναι πλήρης και χωρίς προβλήματα. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι κάμπιες είναι εξίσου τοξικές και για εμάς τους ανθρώπους.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed