Image Alt

My Pet

Σκύλος που εξετάζετε για καρκίνο

Καρκίνος στον Σκύλο: 11 σημάδια που πρέπει να προσέχουμε

Η ιδέα ότι ο τετράποδος φίλος μας μπορεί να είναι άρρωστος είναι αρκετά τρομακτική χωρίς την διάγνωση του καρκίνου, γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρατηρούμε τυχόν σημάδια που μας υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το κατοικίδιό μας. Πολλά συμπτώματα καρκίνου στους σκύλους είναι διακριτικά και μπορεί να προκληθούν από κάποια άλλη πάθηση. Έτσι, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω πιθανά προειδοποιητικά σημάδια, καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

1. Λιποθυμία

Εάν ο σκύλος σας καταρρεύσει, πηγαίνετέ τον αμέσως στον κτηνίατρο. Η λιποθυμία, η αδυναμία και ο γενικός λήθαργος είναι κοινά σημάδια καρκίνου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε σκύλους μεγαλόσωμων φυλών, αφού ακόμη κι αν πέσουν κάτω και την επόμενη μέρα είναι καλύτερα, θα πρέπει να πάνε αμέσως στον κτηνίατρο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος εσωτερικού όγκου.

2. Βήχας

Ο βήχας δεν σηματοδοτεί απαραίτητα τον καρκίνο. Για παράδειγμα, οι μικρόσωμοι σκύλοι τείνουν να εμφανίζουν βήχα επειδή έχουν προβλήματα με την τραχεία. Αν ο σκύλος δηλαδή βήχει μία ή δύο φορές, δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά αν συνεχίσει να βήχει για περισσότερες από μερικές ημέρες, τότε είναι ανησυχητικό και θα μπορούσε να υποδηλώνει καρκίνο του πνεύμονα.

3. Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι το νούμερο ένα σύμπτωμα του καρκίνου του σκύλου. Είναι συχνά το σημάδι ενός γαστρεντερικού όγκου. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια βάρους στα σκυλιά διατηρώντας την κανονική όρεξή τους. Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας χάνει κιλά, είτε γρήγορα είτε αργά, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.

4. Αλλαγές στο στόμα

Πληγές, εξογκώματα, περίεργη οσμή, αιμορραγία ή αλλαγή στο χρώμα των ούλων μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου του στόματος, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους σκύλους. Αυτό το σημάδι του καρκίνου στους σκύλους συχνά περνά απαρατήρητο για πάρα πολύ καιρό. Καλό είναι να παρατηρούμε το στόμα του κατοικιδίου μας, ακόμη και να του βουρτσίζουμε τα δόντια.

5. Αιμορραγία από τη μύτη

Οι ρινορραγίες δεν είναι ποτέ φυσιολογικές. Σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, η ρινορραγία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στη μύτη. Αντιθέτως στους νεότερους σκύλους, είναι πιθανότερο να έχει κολλήσει κάποιο ξένο αντικείμενο.

6. Αλλαγές στις συνήθειες της ανάγκης του

Η περιστασιακή διάρροια συνήθως δεν είναι σημάδι καρκίνου στους σκύλους, αλλά εάν επιμένει ή επιδεινωθεί, πηγαίνετε το σκύλο σας στον κτηνίατρο. Η συχνοουρία, η δυσκολία στην ούρηση/κίνηση των εντέρων, ο έμετος, το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα είναι επίσης πιθανά σημάδια καρκίνου του σκύλου.

Σημάδια καρκίνου στον σκύλο

7. Εκκρίσεις

Οι επίμονες εκκρίσεις από τη μύτη ή τα μάτια είναι αιτία ανησυχίας. Οι ρινικές εκκρίσεις είναι ένα κοινό σημάδι όγκων του προσώπου και οι εκκρίσεις των ματιών μπορούν να υποδηλώνουν όγκο των ματιών.

8. Επιληπτικές κρίσεις

Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι σημάδι όγκων στον εγκέφαλο και συνήθως παρατηρούνται σε ηλικιωμένους σκύλους που έχουν καρκίνο σκύλων. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε ξαφνικές και ανεξέλεγκτες εκρήξεις δραστηριότητας, όπως δάγκωμα και μάσημα, τράνταγμα των ποδιών ή αφρό στο στόμα, ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει επιληπτικές κρίσεις και θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν κτηνίατρο.

9. Αλλαγές στο δέρμα

Κάθε εξόγκωμα ή αλλαγή στο δέρμα θα πρέπει να ελέγχεται. Θα μπορούσε να είναι καλοήθη ή καρκινογόνο εξόγκωμα , αλλά είναι πάντα πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί το νωρίτερο δυνατό. Εάν παρατηρήσετε κάτι ενοχλητικό όταν χαϊδεύετε το κατοικίδιό σας, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο  – δεν υπάρχει τρόπος να διακρίνετε ένα εξόγκωμα που είναι καλοήθη ή κακοήθη χωρίς τη λήψη δείγματος. Επίσης, δώστε προσοχή σε τυχόν πληγές που δεν επουλώνονται, που φέρνουν φαγούρα ή είναι επώδυνες για τον σκύλο σας.

10. Αύξηση βάρους

Η ξαφνική αύξηση βάρους ή το φούσκωμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στους σκύλους. Εάν ο σκύλος σας τρώει λιγότερο, αλλά φαίνεται να παχαίνει, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Μια ξαφνική αύξηση της όρεξης είναι επίσης αρκετή για να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

11. Γενικός πόνος ή δυσφορία

Ο πόνος είναι ένα αρκετά σημαντικό σύμπτωμα καρκίνου. Εάν ο σκύλος σας κλαψουρίζει ή κλαίει όταν τον χαϊδεύετε ή τον σηκώνετε, καλέστε τον κτηνίατρό σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όγκοι του στόματος μπορεί να προκαλέσουν αισθητή ενόχληση κατά το φαγητό.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed