Image Alt

My Pet

σκύλος ξύσιμο ψύλλους

Κατοικίδια και ψύλλοι: Τρόποι αντιμετώπισης

Προκαλούν επίπονα δαγκώματα και σε κάποιες περιπτώσεις μεταδίδουν ασθένειες. Η μόλυνση από ψύλλους είναι ενοχλητική αλλά διαχειρίσιμη. Με λίγη δουλειά μπορούν να θεραπευθούν και να προληφθούν. Λίγα πράγματα μπορούν να είναι τόσο εκνευριστικά όσο οι ψύλλοι. Στην καλύτερη περίπτωση τα κατοικίδια ζώα σας αποκτούν φαγούρα και γίνονται δειλά, τεμπέλικα. Οι ψύλλοι μπορεί να είναι υπεύθυνοι για λοιμώξεις όπως ο τύφος, ο πυρετός, ή πιο σπάνια η πανούκλα αλλά υπάρχει αντιμετώπιση.

Τι είναι οι ψύλλοι;

Οι ψύλλοι είναι μικρά έντομα, που δεν πετάνε, και επιβιώνουν πίνοντας αίμα. Δεν είναι πάντα ορατοί με γυμνό οφθαλμό, συνήθως θα πρέπει να ψάξετε για να τους βρείτε. Ένας ψύλλος διέρχεται από τέσσερα στάδια στον κύκλο ζωής του: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο άτομο. Τα αυγά είναι πολύ μικρά, ωοειδή και χρώματος γκρίζου ή άσπρου. Όταν εκκολαφθούν τα αυγά, βγαίνουν οι προνύμφες που τρέφονται κυρίως με υπολείμματα, όπως κόπρανα, νεκρά έντομα ή φυτικό υλικό. Μέσα σε μία με δύο εβδομάδες, οι προνύμφες θα φτιάξουν το κουκούλι τους στο οποίο θα παραμείνουν για άλλη μία με δύο εβδομάδες. Οι ενήλικοι ψύλλοι που βγαίνουν από το κουκούλι τρέφονται αμέσως με το αίμα του ζώου μας.

Που κρύβονται οι ψύλλοι στα σκυλιά;

Οι ψύλλοι προτιμούν τις περιοχές που είναι ζεστές και προστατευμένες, και τους επιτρέπουν να κρύβονται καλύτερα. Οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα είναι περιοχές αγαπημένες τους. Επίσης τα αυτιά. Για να επιθεωρήσετε το σκυλί σας, γυρίστε το ανάποδα και ελέγξτε το.

Πρόληψη

Ο κτηνίατρος σας μπορεί να συστήσει αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές με βάση τον τύπο του κατοικίδιου ζώου και την ηλικία του, όπως αντιμετώπιση με Spot On Spray και περιλαίμια για ψύλλους. Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό. Το προσεκτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, με ιδιαίτερη προσοχή σε γωνίες, χαραμάδες και ταπετσαρίες επίπλων, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο να απαλλαγείτε από αυγά, προνύμφες και κουκούλια. Βεβαιωθείτε ότι οι αγαπημένοι χώροι του κατοικίδιου ζώου σας καθαρίζονται τακτικά. Αν διαθέτουμε αυλή, διατηρώντας την καθαρή, θα μειωθεί δραστικά ο πιθανός πληθυσμός ψύλλων έξω από το σπίτι. Μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει ψύλλους, αν ξύνεται ή δαγκώνεται σε υπερβολικό βαθμό.

Αντιμετώπιση

Ένα μηνιαίο χάπι θα βοηθήσει αρκετά στα πρώτα στάδια ζωής των νέων ψύλλων. Η θεραπεία με spot-on μπορεί να προστατεύσει ολόκληρο το σώμα του κατοικίδιου ζώου σας και να σκοτώσει ενήλικους ψύλλους. Ένα σαμπουάν ψύλλων, θα σκοτώσει αμέσως όλους τους ψύλλους πάνω στο κατοικίδιο ζώο σας. Χτενίζετε το σκύλο σας τακτικά. Αυτή η τακτική θα σας ενημερώνει εάν η επιλεγμένη θεραπεία λειτουργεί όπως αναμενόταν. Θα πρέπει επίσης να κάνετε τακτικά αναρρόφηση με την ηλεκτρική σκούπα για να αποτρέψετε την καθίζηση των αυγών ψύλλων και της προνύμφης. Επίσης να καθαρίζετε τακτικά τους χώρους που κοιμάται. Όπως πάντα, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας στο ζώο σας.

 

Δείτε επίσης: Πως να βρω τον κατάλληλο κτηνίατρο για το κατοικίδιο μου  

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed