Image Alt

My Pet

Κερκετίνη: Το φάρμακο της φύσης για τις αλλεργίες του σκύλου

Κερκετίνη: Το φάρμακο της φύσης για τις αλλεργίες του σκύλου

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές προσθήκες στη διατροφή του σκύλου σας λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η κερκετίνη. Μια ουσία η οποία έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία των σκύλων .

Κατά των αλλεργιών

Όταν ο σκύλος σας έχει αλλεργίες, βλέπει το αλλεργιογόνο ως απειλή. Είτε πρόκειται για γύρη, σκόνη, φαγητό ή κάτι εντελώς διαφορετικό, το ανοσοποιητικό του σύστημα θέλει να εξαφανιστεί. Για να γίνει αυτό, το σώμα του απελευθερώνει ισταμίνες. Οι ισταμίνες προκαλούν αλλεργική αντίδραση όπως:

  • Φτάρνισμα
  • Υγρά μάτια
  • Καταρροή

Οι ισταμίνες είναι επίσης ο λόγος που ο σκύλος σας βιώνει φλεγμονή, ερυθρότητα και ερεθισμό.

Η κερκετίνη είναι ένα φυσικό αντιισταμινικό. Επιβραδύνει την απελευθέρωση ισταμινών και την αλλεργική αντίδραση. Λειτουργεί επίσης ως αντιφλεγμονώδες για να μειώσει οποιοδήποτε πρήξιμο εμφανιστεί.

Για το άσθμα

Η κερkετίνη είναι μια καλή επιλογή για ασθματικούς σκύλους ή σκύλους με αναπνευστικά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος, το σώμα του σκύλου σας απελευθερώνει ισταμίνες και λευκοτριένια . Όπως οι ισταμίνες, τα λευκοτριένια είναι μια φυσική ανοσολογική απόκριση.

Η κερκετίνη όχι μόνο επιβραδύνει την απελευθέρωση ισταμινών, αλλά και λευκοτριενίων.

Για τον καρκίνο

Τα φλαβονοειδή έχουν επίσης ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Η αντικαρκινική δράση της κερκετίνης έχει τεκμηριωθεί σε πολυάριθμες  μελέτες που αφορούσαν αρκετές κυτταρικές σειρές και ζωικά μοντέλα. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή τοξική δράση της κερκετίνης στα καρκινικά κύτταρα συνοδεύεται από ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες ή βλάβες στα φυσιολογικά κύτταρα.

Η κερκετίνη (και άλλα φλαβονοειδή) μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του πνεύμονα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος τρέφεται από φλεγμονές χαμηλού βαθμού … όπως η φλεγμονή από το υπερβολικό βάρος ή από την έκθεση σε τοξίνες. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κερκετίνης βοηθούν στη μείωση αυτής της φλεγμονής. Αυτό με την σειρά του μειώνει τη ροή του αίματος στα καρκινικά κύτταρα, ούτως ώστε σταματήσει την ανάπτυξή τους.

Ως αντιοξειδωτικό

Οι ελεύθερες ρίζες είναι κύτταρα στα οποία λείπουν ηλεκτρόνια. Για να γίνουν ξανά ολόκληροι, αυτά τα κατεστραμμένα κύτταρα θα κλέψουν ηλεκτρόνια από άλλα κύτταρα. Αλλά όπως μπορείτε να μαντέψετε… αυτό ξεκινά έναν φαύλο κύκλο δημιουργίας προβλημάτων.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται όταν τα κύτταρα μεταβολίζονται και ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι τοξίνες στο περιβάλλον μας όπως τα φυτοφάρμακα και η ρύπανση προκαλούν επίσης ελεύθερες ρίζες.

Εάν οι ελεύθερες ρίζες δεν ελέγχονται, αυτό μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες. Ο λιπώδης ιστός, το DNA  και οι πρωτεΐνες καταστρέφονται. Η ζημιά μπορεί να οδηγήσει σε… καρκίνο, πρόωρη γήρανση, διαβήτη … και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες.

Για να αποτρέψετε το οξειδωτικό στρες, ο σκύλος σας πρέπει να έχει επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά έχουν ηλεκτρόνια να περισώσουν, σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες και σταματούν την επιβλαβή αλυσιδωτή αντίδραση. Η κερκετίνη είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά κα αυτό την καθιστά εξαιρετική επιλογή για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την πρόληψη ασθενειών.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται η κερκετίνη

Κερκετίνη: Το φάρμακο της φύσης για τις αλλεργίες του σκύλουΟ τέλειος τρόπος για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επωφεληθεί από τα φλαβονοειδή είναι να τον ταΐσετε μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κερκετίνη. Κάποια από τα τρόφιμα που την περιέχουν είναι και τα εξής:

  • Μήλα (συμπεριλαμβανομένου του φλοιού)
  • Μπρόκολο
  • Φυλλώδη πράσινα
  • Πιπεριές
  • Βατόμουρα
  • Μπλε μύρτιλα

Προσοχή: Μην ταΐζετε το σκύλο σας με κρεμμύδια και σταφύλια. Είναι γεμάτα κερκετίνη, αλλά επίσης είναι τοξικά για τους σκύλους.

Εάν πάλι ο σκύλος σας δεν τρέφεται με αρκετά φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να του δώσετε κάποιο συμπλήρωμα κερκετίνης.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed