Image Alt

My Pet

Λύσσα στα σκυλιά: Συμπτώματα και πρόληψη

Λύσσα στα σκυλιά: Συμπτώματα και πρόληψη

Η λύσσα είναι μια ιογενής ασθένεια που είναι θανατηφόρα για όλα σχεδόν τα σκυλιά που την κολλάνε. Ευτυχώς, όσοι έχουν σκύλο, μπορούν με ένα εμβόλιο κατά της λύσσας, να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης του σκύλου τους από τον ιό.

Τι είναι ο ιός της λύσσας;

Ο ιός της λύσσας επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), και εξαπλώνεται μέσω των νεύρων από το σημείο της μόλυνσης στον εγκέφαλο. Τα μολυσμένα ζώα εμφανίζουν παράλυση που αναπόφευκτα περιλαμβάνει το αναπνευστικό σύστημα και οδηγεί σε θάνατο.

Η λύσσα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε θηλαστικό, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Τα ζώα που φιλοξενούν και μεταδίδουν ιούς όπως η λύσσα περιλαμβάνουν τα κουνάβια, τις νυφίτσες και τις νυχτερίδες. Οι σκύλοι και οι άνθρωποι είναι μέτρια ευαίσθητοι σε όλες τις παραλλαγές του ιού και δεν θεωρούνται ξενιστές (οργανισμός στον οποίο ζει κάποιο παράσιτο συμβιωτικά ή παρασιτικά).

Λύσσα στα σκυλιά: Συμπτώματα και πρόληψηΣυμπτώματα της λύσσας των σκύλων

Τα αρχικά συμπτώματα της λύσσας μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά και συχνά να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν πυρετό, καθώς και μείωση της ενέργειας και της όρεξης. Μετά από 2-4 ημέρες, τα συμπτώματα της λύσσας τείνουν να εξελίσσονται γρήγορα και περιλαμβάνουν αδυναμία ή παράλυση των ποδιών, επιληπτικές κρίσεις, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολικά σάλια λόγω δυσκολίας στην κατάποση και μη φυσιολογική συμπεριφορά. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να κυμαίνονται από ακραία επιθετικότητα έως κατάθλιψη ή κώμα.

Η κλασική λύσσα έχει δύο μορφές, τη μανιακή και την παραλυτική. Οι προσβεβλημένοι σκύλοι μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια μιας από τις δύο ή και των δύο μορφών. Εάν αναπτυχθεί η μανιακή φάση, τα σκυλιά μπορεί να γίνουν επιθετικά και περιστασιακά να έχουν παραληρητικές συμπτώματα. Μπορεί να φαίνονται να έχουν παραισθήσεις και να επιτίθενται στο περιβάλλον τους χωρίς να υπάρχει αφορμή. Ενώ στην παραλυτική φάση τα σκυλιά αρχίζουν να αναπτύσσουν παράλυση διαφόρων μυϊκών συστημάτων. Συχνά χάνουν την ικανότητα κατάποσης, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολικά σάλια και αφρούς στο στόμα – κάτι που ορισμένοι θεωρούν κλασικό σημάδι μόλυνσης από τον ιό της λύσσας.

Το κώμα και ο θάνατος επέρχεται μετά από παράλυση ή παρατεταμένη επιληπτική δραστηριότητα.

σκυλιά με λύσσα έχουν υπερβολικά σάλια

Αιτίες της λύσσας στους σκύλους

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μολυνθεί ένας σκύλος είναι το δάγκωμα από μολυσμένο ζώο, όπου ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Σπάνια, μπορεί το σάλιο ή ο νευρικός ιστός ενός μολυσμένου ζώου να μολύνει την ανοιχτή πληγή ενός σκύλου ή τους βλεννογόνους των ματιών, της μύτης ή του στόματος, οδηγώντας σε μετάδοση του ιού χωρίς να γίνει δάγκωμα.

Πώς οι κτηνίατροι κάνουν διάγνωση της λύσσας στους σκύλους

Δεν υπάρχει τρόπος να διαγνωστεί οριστικά η λύσσα σε ένα ζωντανό ζώο, επομένως είναι απαραίτητη η παρατήρηση των σημείων και η ακριβής ερμηνεία των συμπτωμάτων. Εάν ένας κτηνίατρος υποπτεύεται λύσσα με βάση τα συμπτώματα του σκύλου, η διάγνωση μπορεί να γίνει με εξέταση του εγκεφαλικού ιστού μετά το θάνατο του σκύλου. Ο εγκεφαλικός ιστός εξετάζεται με μια μέθοδο που ονομάζεται δοκιμή άμεσου φθορισμού αντισωμάτων.

Θεραπεία για τη λύσσα

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για τη λύσσα στα σκυλιά, είναι σχεδόν σίγουρα θανατηφόρα και δεν υπάρχει ελπίδα ανάρρωσης ή μακροπρόθεσμης διαχείρισης της νόσου όταν ένας σκύλος έχει μολυνθεί και έχει αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. Έτσι συνιστάται η ευθανασία εάν υπάρχει έντονη υποψία της νόσου. Για το λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε στο σκύλο σας το εμβόλιο κατά της λύσσας, ώστε να διασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλειά του σε περίπτωση που εκτεθεί σε αυτή τη νόσο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed