Image Alt

My Pet

Μόρβα: Η θανατηφόρα ασθένεια των σκύλων

Μόρβα: Η θανατηφόρα ασθένεια των σκύλων

Η μόρβα είναι μια από τις πιο θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες όχι μόνο των σκύλων αλλά και άλλων ζώων. Πρόκειται για μία ανίατη, πολυσυστηματική νόσο που προσβάλλει το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τις περισσότερες φορές οδηγεί στον θάνατο του προσβεβλημένου ζώου. Ο ιός είναι ανθεκτικός σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Με την επίδραση του ηλιακού φωτός πεθαίνει μετά από 2-3 ημέρες. Αντέχει σε θερμοκρασία 4° C για 14 ημέρες ενώ στους 37 βαθμούς, αντέχει για περίπου 60 λεπτά.

Πώς μεταδίδεται

Η μόρβα μεταδίδεται με το βήχα, το φτέρνισμα, δηλαδή με τα σταγονίδια, την άμεση επαφή μεταξύ δύο ζώων, τα κόπρανα ή τα ούρα. Αν ο σκύλος σας κατά τη βόλτα, μυρίσει τα ούρα ενός άλλου σκύλου που έχει μόρβα, τότε ενδέχεται να κολλήσει την ασθένεια. Σε αυτό παίζει ρόλο η ηλικία του σκύλου σας, αν είναι πολύ μικρό κινδυνεύει άμεσα, αν έχει κάνει τα εμβόλια (κινδυνεύει λιγότερο), ο χρόνος που ούρησε το προηγούμενο σκυλί σε εκείνο το σημείο (αν έγινε λίγο πριν από εσάς, τότε ο ιός βρίσκεται ακόμα στο έδαφος). Πιο συγκεκριμένα, τα κουτάβια από τριών έως έξι μηνών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο να νοσήσουν. Η νόσος αυτή εξαπλώνεται μέσω αερολύματος σταγονιδίων και μέσω της επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου ρινικές και οφθαλμικές εκκρίσεις, κόπρανα, και τα ούρα, 6 έως 22 ημέρες μετά την έκθεση τους σε αυτά. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την τροφή και το νερό εάν έχουν μολυνθεί με αυτά τα υγρά. Ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της νόσου είναι 14 έως 18 ημέρες, αν και ένας πυρετός μπορεί να εμφανιστεί σε χρονικό διάστημα 3 έως 6 ημερών μετά τη μόλυνση.

Κλινικά συμπτώματα της νόσου

  • Διάρροια
  • Εμετός
  • Παχύ κίτρινο έκκριμα στα μάτια και τη μύτη
  • Βήχας
  • Νευρολογικά συμπτώματα

Θεραπεία

Δυστυχώς, όπως με τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις, δεν υπάρχει θεραπεύσιμη αγωγή για τη μόρβα και είναι κατά 90% θανατηφόρα. Με την εμφάνιση των νευρικών συμπτωμάτων όμως, η θεραπεία δεν έχει κανένα νόημα. Εάν διαπιστωθεί το πρόβλημα σε αρχικό στάδιο, τότε ο κτηνίατρος θα χορηγήσει στο σκύλο σας αντιβιοτικά και διάφορα ενισχυτικά για τον οργανισμό του ζώου και φυσικά υποστηρικτική αγωγή.

Μόρβα: Η θανατηφόρα ασθένεια των σκύλων

Πώς προστατεύουμε το σκύλο μας

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το σκύλο σας από αυτή την ασθένεια είναι η πρόληψη. Και η πρόληψη επιτυγχάνετε μέσω των αποτελεσματικών εμβολίων που υπάρχουν γι΄αυτή την θανατηφόρα ασθένεια. Θεωρείται λάθος να αποφεύγεται ο εμβολιασμός σε μεγάλα σε ηλικία σκυλιά και αυτό διότι, η μόρβα όχι μόνο προσβάλει όλες τις ηλικίες αλλά προκαλεί την «εγκεφαλίτιδα των ηλικιωμένων σκύλων» με έντονα νευρικά συμπτώματα και με κατάληξη την απώλεια του ζώου. Στα κουτάβια ενδείκνυται, να αποφεύγεται αυστηρά η επαφή όχι μόνο με τα νοσούντα ή με τα αδέσποτα σκυλιά, αλλά με οποιοδήποτε σκύλο, προτού ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα. Τα κουτάβια μέχρι να κάνουν όλα τα εμβόλια πρέπει να μένουν σε εσωτερικό χώρο, σχεδόν απομονωμένα και σε καθαρό περιβάλλον, με πλήρη και σωστή τροφή.

Συμβουλή: Καλό είναι να μην παραμελείτε τον εμβολιασμό του ζώου και να τα πραγματοποιείται τη χρονική στιγμή που καθορίζει ο κτηνίατρός σας.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed