Image Alt

My Pet

Πως λειτουργεί η όραση του σκύλου στο σκοτάδι

Μπορούν οι σκύλοι να δουν στο σκοτάδι;

Όταν τα σκυλιά μας κοιτάζουν με αυτά τα μεγάλα μάτια και το έντονο βλέμμα γίνονται πραγματικά ακαταμάχητα. Εύκολα υποθέτουμε ότι βλέπουν το ίδιο, με αυτό που βλέπουμε εμείς. Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα ή μήπως η όραση των σκύλων διαφέρει στο σκοτάδι;

Τα σκυλιά βλέπουν λιγότερα χρώματα από τους περισσότερους ανθρώπους , αναγνωρίζουν αντικείμενα σε πολύ μικρότερες αποστάσεις και η αίσθηση του βάθους είναι πολύ φτωχότερη από τη δική μας. (Ωστόσο, όταν πρόκειται να δούνε στο σκοτάδι, τα σκυλιά κερδίζουν με μεγάλη διαφορά!

Τα μάτια των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, λειτουργούν όπως και τα δικά μας. Η όραση τόσο στους σκύλους, όσο και στους ανθρώπους καθορίζεται από κάποιους παράγοντες:

  • Οπτικές προοπτικές
  • Οπτικό πεδίο
  • Αίσθηση  του βάθους
  • Οπτική οξύτητα (Οι σκύλοι έχουν συνήθως όραση 20/75.)
  • Αντίληψη χρώματος και μορφής
  • Ικανότητα αντίληψης του φωτός και της κίνησης

Πως λειτουργεί η όραση του σκύλου στο σκοτάδι

Όταν βγάζετε το σκυλί σας έξω το βράδυ, παρατηρείτε πώς σας ειδοποιεί για αντικείμενα, πολύ πριν τα αντιληφθείτε εσείς; Προφανώς, η ισχυρότερη όσφρησή του παίζει ρόλο αλλά ταυτόχρονα οι σκύλοι μπορούν να δουν την κίνηση και το φως στο σκοτάδι, όπως και σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού, πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους.

Σε αυτό τους βοηθάει ο  μεγάλος αριθμός φωτοευαίσθητων ράβδων, μέσα στον αμφιβληστροειδή των ματιών τους. Οι ράβδοι συλλέγουν πολύ λίγο φως, υποστηρίζοντας καλύτερη νυχτερινή όραση. Αντίθετα, στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή κυριαρχούν άλλα χαρακτηριστικά που ανιχνεύουν το χρώμα και λειτουργούν στο φως της ημέρας.

Το μυστικό όπλο ενός σκύλου στην όραση του στο σκοτάδι είναι το τμήμα του ματιού που ονομάζεται tapetum lucidum. Το tapetum είναι ένα ειδικό στρώμα ανακλαστικών κυττάρων, πίσω από τον αμφιβληστροειδή, που λειτουργεί ως καθρέφτης μέσα στο μάτι, αντανακλώντας το φως που εισέρχεται σε αυτό και δίνοντας στον αμφιβληστροειδή μια άλλη ευκαιρία να καταγράψει αυτό το φως. Αυτό μεγεθύνει και ενισχύει την οπτική ευαισθησία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και αυξάνει την ικανότητα του σκύλου να εντοπίζει αντικείμενα. Τα ανθρώπινα μάτια δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Η ικανότητα ενός ζώου να βλέπει στο σκοτάδι επηρεάζεται επίσης από την Flicker Fusion Frequency (FFF) ή  αλλιώς τον ρυθμό με τον οποίο τα πλαίσια φωτός γίνονται αντιληπτά ως μια σταθερή, συνεχής εικόνα. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο γρήγορα ένα είδος κινείται στο περιβάλλον του, τόσο υψηλότερο είναι το FFF του.

Τα περισσότερα σκυλιά, ανάλογα με τη ράτσα, έχουν τα μάτια τους πιο κοντά στο πλάι του κεφαλιού τους από ό,τι εμείς, γεγονός που τους δίνει επίσης ευρύτερο εύρος θέασης συγκριτικά με τους ανθρώπους. Κάτι που τους επιτρέπει να σαρώνουν το περιβάλλον τους πιο γρήγορα.

Γιατί τα μάτια των σκύλων λάμπουν στο σκοτάδι;

Σίγουρα έχετε δει αυτό το απόκοσμο, πρασινοκίτρινο,  λαμπερό βλέμμα των ματιών ενός σκύλου όταν το φως τα χτυπά τη νύχτα. Αυτό που βλέπετε προέρχεται από το tapetum.

Το χρώμα του tapetum καθώς αντανακλά το φως μπρος-πίσω μπορεί να ποικίλλει από μια πράσινη, μπλε, πορτοκαλί ή κίτρινη απόχρωση. Αυτός ο χρωματισμός αλλάζει τακτικά κατά τους πρώτους 3 μήνες της ζωής του σκύλου.

Μερικοί σκύλοι, συνήθως αυτοί με μπλε μάτια, δεν έχουν ταπέτουμ. Έτσι, όταν τραβάτε μια φωτογραφία αυτών των σκύλων, αντί να δείχνει την πρασινωπή αντανάκλαση από το ταπέτουμ, αντιθέτως εμφανίζονται συχνά  με κόκκινα μάτια. Αυτό το χρώμα προέρχεται συνήθως από τα κόκκινα αιμοφόρα αγγεία, στο πίσω μέρος των ματιών του σκύλου.

Γιατί μας νοιάζει τι βλέπουν τα σκυλιά;

Οι πληροφορίες σχετικά με το τι και πώς βλέπουν οι σκύλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η όραση γενικότερα. Ταυτόχρονα μας βοηθά να εκτρέφουμε και να εκπαιδεύουμε σκύλους για συγκεκριμένες εργασίες, στις οποίες η όραση παίζει σημαντικό ρόλο.

Για παράδειγμα, ένα Labrador Retriever μπορεί να παρακολουθεί και να σημαδεύει οπτικά τα σημεία όπου πέφτουν τα πουλιά στο χωράφι ή στο νερό. Τα Border Collies μπορούν να ανιχνεύουν τις μικρότερες κινήσει. Οι σκύλοι-οδηγοί χρειάζονται εξαιρετική περιφερειακή όραση για να κρατούν τους συντρόφους τους ασφαλείς.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed