Image Alt

My Pet

Σκύλος και γυναίκα ξαπλμένοι κορονοϊός

Μπορούν τα κατοικίδια να προσβληθούν από κορονοϊό;

Ο ιός που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ανήκει στους βήτα -κορονοϊούς. Τα κατοικίδιά μας μπορούν να προσβληθούν από τους άλφα- κορονοϊού, οι οποίοι όμως δεν σχετίζονται με την έξαρση της επιδημίας του SARS-CoV-2, που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για σαφώς διαφορετικούς τύπους του κορονοϊού. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις κατοικίδιων ζώων που τέθηκαν σε καραντίνα και ελέγχθηκαν για τον κορονοϊό (COVID-19). Ωστόσο, καμία περίπτωση δεν παρουσίασε συμπτώματα της νόσου ή της πιθανότητας μετάδοσης της νόσου σε άλλα κατοικίδια ή στον άνθρωπο. Τα τρέχοντα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο κορονοϊός (COVID-19) δεν μπορεί να μεταδοθεί από τα κατοικίδια.

Συμβουλές: Πως μένουμε στο σπίτι ασφαλείς μαζί με τα κατοικίδιά μας

Για να διατηρήσετε την ασφάλεια τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε αυξημένες προφυλάξεις. Να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την υγιεινή. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, την επαφή τους με τα κατοικίδια. Συστήνεται να αποφεύγουν να τα φιλούν, να μην τα αφήνουν να τους γλύφουν, και να μη μοιράζονται το φαγητό τους.

Στην περίπτωση που νιώσετε ότι έχετε συμπτώματα του ιού, κανονίστε με κάποιον από το περιβάλλον σας να φροντίσει το κατοικίδιο σας. Πλένετε τα πατουσάκια των σκύλων που επιστρέφουν στο σπίτι από τη βόλτα τους. Συνιστάται να κάνετε μπάνιο στον σκύλο χρησιμοποιώντας ένα αντισηπτικό σαμπουάν.

Αποφύγετε την επαφή των κατοικίδιων σας με άλλους ανθρώπους και διατηρήστε μία ασφαλή απόσταση στους περιπάτους. Εάν χρειαστεί να πάτε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο, φροντίσετε να του τηλεφωνήσετε πριν την επίσκεψη. Εάν το κατοικίδιό σας έχει εκτεθεί σε κάποιον που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό (COVID-19), είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον κτηνίατρο.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά τρόφιμα και τα απαραίτητα προϊόντα φροντίδας για το κατοικίδιό σας για την αναμενόμενη περίοδο καραντίνας.

Πώς θα πρέπει να φροντίζετε το κατοικίδιό σας εάν αρρωστήσετε;

Εάν ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου έχει διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, συνιστάται να περιορίσει την επαφή μαζί του και να αναθέσει την φροντίδα του σε άλλα μέλη της οικογένειας. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ,θα πρέπει να περιορίσετε την επαφή, και να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν και μετά από την αλληλεπίδραση σας με τα κατοικίδια σας. Μη μοιράζεστε το φαγητό σας και αποφύγετε τα παιχνίδια και κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φιλιά ή στο να σας γλύψει το κατοικίδιο.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και κανένα στοιχείο ότι μπορούν να τον μεταδώσουν. Ωστόσο, όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενήσει, μπορεί εύκολα να προσλάβει παθογόνους παράγοντες από τα κατοικίδια, που σε φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αδιάφοροι. Για αυτό τον λόγο, στη διάρκεια αυτής της επιδημίας, δεν θα πρέπει να δίνετε στα κατοικίδιά σας ωμή τροφή και θα πρέπει να περιορίσετε τις γάτες από το να βγαίνουν σε εξωτερικό χώρο.

Συμβουλές διατροφής

Αν δεν είστε σε θέση να αγοράζετε την συνηθισμένη τροφή του κατοικιδίου σας, προσπαθήστε να μην αλλάξετε εντελώς ξαφνικά τη διατροφή του, αλλά να μεταβείτε σταδιακά στην αλλαγή σε διάστημα 3-7 ημερών.
Μην αφήνετε την τροφή στο μπολ – τα υγρά τρόφιμα μετά από μία ώρα μπορεί να γίνουν πηγή πιθανής μόλυνσης.

Ο αριθμός των «λιχουδιών» δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας τροφής .Γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο σνακ μπορεί να είναι δελεαστικό, ειδικά στην περίπτωση που χρειαστεί να περιορίσετε την επαφή με το κατοικίδιό σας, αντί για ένα χάδι ή μια αγκαλιά. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τους συνιστώμενες οδηγίες διατροφής έτσι ώστε να κρατήσετε τα κατοικίδια σας υγιή. Πάντοτε να έχετε στη διάθεση του κατοικίδιου φρέσκο, καθαρό νερό – τουλάχιστον ένα κύπελλό για κάθε 5kg του σωματικού βάρους του.

 

Δείτε επίσης: 10 συμβουλές για την υπεύθυνη φροντίδα του κατοικίδιού σας

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed