Image Alt

My Pet

Η νικοτίνη και τα κατοικίδια

Νικοτίνη: Πώς επηρεάζονται τα κατοικίδια

Οι γάτες και οι σκύλοι είναι ευάλωτοι στη νικοτίνη κι εύκολα μπορούν να δηλητηριαστούν έαν διαμένουν σε σπίτια όπου διατηρούνται προϊόντα καπνού, τσίχλες νικοτίνης και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η νικοτίνη, ένα φυσικό χημικό διεγερτικό, είναι τοξικό για σκύλους και γάτες σε μικρές δόσεις, επομένως η τυχαία κατάποση από το παιχνίδι ή το μάσημα ενός προϊόντος που περιέχει νικοτίνη είναι επικίνδυνη και μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της δητηρίασης από νικοτίνη και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας που υποφέρει από τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτή την επιβλαβή ουσία.

Τι είναι η δηλητηρίαση από τη νικοτίνη;

Η δηλητηρίαση από νικοτίνη αναφέρεται στην τοξικότητα που σχετίζεται με την κατάποση προϊόντων που περιέχουν αυτή τη χημική ουσία. Οι σκύλοι και οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, έχουν πολυάριθμους υποδοχείς νικοτίνης σε όλο το νευρικό τους σύστημα, οι οποίοι μπορούν εύκολα να υπερδιεγερθούν από την έκθεση σε αυτή. Τα κατοικίδια, ωστόσο, είναι λιγότερο ανεκτικά στη νικοτίνη από τους ανθρώπους, επομένως είναι πιο πιθανό να υποστούν αρνητικές παρενέργειες.

Η νικοτίνη μπορεί να είναι τοξική ακόμα και όταν χορηγείται σε μικρές ποσότητες σε γάτες και σκύλους. Ο βαθμός στον οποίο τα κατοικίδια ζώα επηρεάζονται από τη νικοτίνη εξαρτάται από την ποσότητα που καταπίνεται και το βάρος του ζώου. Συμπτώματα έχουν αναφερθεί σε δόσεις τόσο χαμηλές όσο 1 mg/kg (χιλιοστόγραμμο ανά κιλό σωματικού βάρους), ενώ η μέση θανατηφόρος δόση σε σκύλους είναι 9,2 mg/kg. Το μέσο τσιγάρο περιέχει 9 έως 30 mg νικοτίνης και η νικοτίνη συγκεντρώνεται στο αποτσίγαρο, επομένως ένα ήδη καπνισμένο τσιγάρο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από νικοτίνη σε κατοικίδια

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από νικοτίνη μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα και εξαρτώνται από την ποσότητα και τον τύπο της νικοτίνης που προσλαμβάνεται, σε σχέση με το σωματικό βάρος μιας γάτας ή του σκύλου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά μέσα σε 30 έως 60 λεπτά από την κατάποση, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν αρκετές ώρες. Επειδή η δηλητηρίαση από νικοτίνη μπορεί να είναι θανατηφόρα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα.

  • Υπερκινητικότητα
  • Σάλια
  • Συστολή κόρης ματιού
  • Αστάθεια
  • Έμετος ή διάρροια
  • Δύσκολη αναπνοή
  • Συσπάσεις
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
  • Επιληπτικές κρίσεις

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από τη νικοτίνη μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα και μπορεί να επιδεινωθούν δραματικά όσο περνάει ο καιρός, καθιστώντας τα απειλητικά για τη ζωή. Ανεξάρτητα από το πόσο νικοτίνη έχουν καταπιεί τα κατοικίδια ζώα σας, είναι συνετό να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Η υπερκινητικότητα, το σάλιο και η συστολή των κορών στα μάτια είναι σαφείς ενδείξεις ότι το κατοικίδιο ζώο σας επηρεάζεται από τη νικοτίνη και μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι αναγκαία. Ζητήματα κινητικού ελέγχου, κοπιαστική αναπνοή, γρήγοροι καρδιακοί παλμοί και επιληπτικές κρίσεις υποδεικνύουν επείγουσα ιατρική κατάσταση και πρέπει να αξιολογηθούν αμέσως από τον κτηνίατρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιοδήποτε προϊόν περιέχει νικοτίνη είναι επιβλαβές κι επικίνδυνο για το κατοικίδιό σας. Συνεπώς θέλει μεγάλη προσοχή στη φύλαξή τους.

Θεραπεία της δηλητηρίασης από νικοτίνη

Όπως με κάθε τοξικότητα, η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Ο κτηνίατρός σας θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει την απορρόφηση της νικοτίνης στον οργανισμό του κατοικιδίου σας, θα βοηθήσει στην απέκκριση της νικοτίνης που έχει ήδη απορροφηθεί και θα παρέχει υποστηρικτική θεραπεία για τα συμπτώματα που εμφανίζει το κατοικίδιό σας. Η πρώιμη πρόκληση εμετού μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πόση νικοτίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος του ζώου. Η χορήγηση ενεργού άνθρακα μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα της νικοτίνης που απορροφάται.

Η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων με αντισπασμωδικά φάρμακα, τη θεραπεία ανωμαλιών της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, την εξασφάλιση επαρκούς αναπνοής και την παροχή ενδοφλέβιας χορήγησης υγρών για την ενίσχυση της αποβολής της νικοτίνης.

Πώς να αποτρέψετε τη δηλητηρίαση από τη νικοτίνη

Το να κρατάτε όλα τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη μακριά από τα κατοικίδια ζώα είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψη. Είναι επίσης σημαντικό να πετάτε προσεκτικά τα αποτσίγαρα και άλλα υλικά που μπορεί να περιέχουν ίχνη νικοτίνης στα σκουπίδια, έτσι ώστε το κατοικίδιό σας να μην έχει πρόσβαση σε αυτά.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed